Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesi Hatay'da zarar gören 293 tescilli kültür varlığı üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Ersoy, tarihin ilk ışıklandırma çalışmasının yapıldığı Kurtuluş Caddesi ve Köprübaşı Meydanı'nın odağında yer aldığı bölgede önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan kentsel tasarım projesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda çalışma için 2,5 milyar TL ödenek ayırdıklarını anlattı.
#Mehmet Nuri Ersoy6 Şubat depremlerinin 11 ilimizde yarattığı yıkımın kayıpları arasında yüzlerce yıldan günümüze kalan tarihi eserlerimiz de var. Kimi kısmen zarar gören, kimi tamamen yerle bir olan tarihi eserleri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar başladı. Ve bunca acının içinde bir nebze içimize su serpen, birçok tarihi eser ve müzenin sapasağlam ayakta kalması…
#DepremElektrik mühendisliğinden mezun olan ama hayatına oyuncu, yapımcı, yönetmen olarak devam eden Hamdi Alkan, aynı zamanda önemli bir koleksiyoner. Televizyondan kazandığının önemli kısmını kendi tabiriyle kağıda yatırıyor. Önümüzdeki günlerde “Geleceğin Starı” yarışmasıyla ekrana gelmeye hazırlanan Alkan’la buluştuk; Antakya günlerinden zabıtadan kaçarken kök salan eski kitap tutkusuna, yeni projelerinden internet fenomeni kızı Zeynep’e her şeyi konuştuk.
#Hamdi AlkanHatay’dan Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’e uzanan güney coğrafyamız, İspanya’nın Endülüs’ü gibi, dünyada özel bir turizm merkezi olabilir.Üstelik, bizim bu bölgede mutfak üstünlüğümüzün yanı sıra dünya çapında bir ‘mozaik müzeleri’ güzergahımız da ortaya çıktı.
#Türkiyedeki MüzelerHava karardıktan sonra, gece saatlerinde bir müzeyi ziyaret etmeye ne dersiniz? Eğer yanıtınız evetse Avrupa Müzeler Gecesi kapsamında 18 Mayıs Çarşamba günü bunu gerçekleştirebilirsiniz. Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un desteğiyle Avrupa'da 12, Türkiye'de ise 11'inci kez gerçekleştirilecek bu özel gecede ülkenin dört bir yanındaki 30 müze kapanış saatinden itibaren 23:00'e kadar açık olacak ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
#MüzeHatay Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Hürriyet gazetesinin düzenlediği ‘Antakya’da Hatay’ı Keşfet’ organizasyonu, 4-5 Mayıs’ta Hatay’da gerçekleştirdi. Hatay’ın tarihi mirasının, yemek kültürünün ve turizm potansiyelinin ön plana çıkarıldığı organizasyonda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay’ın böyle bir toplantıya ihtiyacı vardı. Artık Hatay güzellikleri ile anılacak” dedi.
#HATAYAralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.
Mitolojik dönemlerin resmedildiği toplamda 1250 metrekareye yakın mozaikleriyle dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi konumunda olan Hatay Müzesi yenilendi. Hitit, Asur, Roma ve Bizans gibi birçok uygarlığın yaşam izlerinin tanığı olan ve binlerce tarihi eserin yanı sıra, sanatın renkli taşlara nakşedildiği görkemli mozaik zenginliğiyle de ünlenen Hatay Müzesi, onarılarak modern hale getirildi.
30 yıl önce definecilik yaparken yakalanıp hapse girdi, tövbe edip yasal replika üretimine yöneldi. 53 yaşındaki ilkokul mezunu İbrahim Süner bugün antik eser dünyasında replikanın profesörü olarak anılıyor. Deneme yanılma yöntemiyle mükemmelleştirdiği antik sikke taklitlerine Metropolitan Müzesi’nin hediyelik eşya mağazasında, Avrupa’dan Japonya’ya nümizmatikçi vitrinlerinde rastlamak mümkün.