İnsanların başına gelmesi muhtemel olan birçok farklı hastalık vardır. Tabi her hastalığa neden olan belirli durumların olduğu da bilinmektedir. Bundan dolayı hastalık nedenleri sıkça merak edilen bir konu olmuştur. Parestezi nedir? Belirtileri nelerdir? Parestezi tedavisi ve tanısına hangi bölüm bakar detayları ile derledik.
Kanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikFonksiyonel tıp, hastalıkların nasıl ya da neden oluştuğuna dair sorular sorar ve cevaplar arayarak her birey için hastalığın ana nedenini bulup sağlığına kavuşturmayı hedefleyen modeldir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Feryal İlkova, fonksiyonel tıp yaklaşımı ile her bireye özel tedavi uygulandığını belirterek, fonksiyonel tıp hakkında bilgiler verdi.
#Fonksiyonel TıpÖzellikle kış aylarında hastalıklardan korumak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak şart. Bu nedenle kışın görülme sıklığı artan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklardan korunabilmek için mevsim sebze ve meyvelerine sofralarımızda bolca yer vermek gerekiyor. Bağışıklık güçlendirici en güzel kaynağın doğal besinler olduğunu söyleyen Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sehlikoğlu, bunlardan bazılarının ise özellikle şifa dağıtıcı bir etkisi olduğunu belirterek alış-veriş listesine mutlaka eklenmesi gereken 8 besini anlattı.
#Kış SebzeleriDöküntüler ile başlayarak çeşitli bulaşıcı hastalıklarla karıştırılabilen beşinci hastalık, sıklıkla 5-15 yaş arası çocuklarda görülür. Yanaklarda oluşan döküntülerden dolayı ‘tokatlanmış yanak sendromu’ adıyla da bilinir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Aykol, beşinci hastalık nedenleri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Beşinci HastalıkÇiftlerin yaklaşık %15'inde görülen çocuk sahibi olamama sorununda, sadece erkeğe bağlı faktörler %20 oranındadır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, erkek kısırlığı nedenleri ve tedavileri hakkında detaylı bilgi verdi.
#Erkeklerde Kısırlık Belirtileri NelerdirSağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Bugüne kadar ülkemizin değişik illerinde MERS-CoV enfeksiyonu şüphesi ile yatan vatandaşlarımızda 1 vaka dışında, diğer grip benzeri hastalık nedenleri tespit edilmiştir. Mers-CoV'da korkulan yaşanmamıştır" dedi.
Prof. Dr. Şükrü Kandemir, son günlerde medyada "dişlerin yemeklerden 1 saat sonra fırçalanması gerektiğine" ilişkin haberlerin yer aldığını belirterek, dişlerin yemeklerden önce, hemen sonra ya da yemeklerden 1 saat sonra fırçalanması gerekliliğinin "uluslararası bir saptama olmadığını" ifade etti.
Yedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#Sağlık2024 yılının ilk yarısında Roche Türkiye’de üst düzey önemli iki atama gerçekleşti. Yeni göreve gelen Roche Diagnostik Türkiye Genel Müdürü, Türkiye & Orta Asya ve Kafkas Ülkeleri Yönetim Merkezi Başkanı Nazli Sahafi ve Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Farid Bidgoli, Roche’un Türkiye sağlık hizmetleri ekosistemine katkılarını ve gelecek hedeflerini anlattı. “Hedeflerimize giden yolda en büyük gücümüz çalışanlarımız” diyen Nazli Sahafi ve Farid Bidgoli, çalışanlara yetki ve sorumluluk veren çalışma modeli sayesinde daha çevik, daha yaratıcı ve çözüm odaklı bir çalışma kültürü benimsediklerini söyledi.
#Roche İlaçŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1Eski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam Çırası