Parestezi nedir? Belirtileri nelerdir? Parestezi tedavisi ve tanısına hangi bölüm bakar?

Güncelleme Tarihi:

Parestezi nedir Belirtileri nelerdir Parestezi tedavisi ve tanısına hangi bölüm bakar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 00:38

İnsanların başına gelmesi muhtemel olan birçok farklı hastalık vardır. Tabi her hastalığa neden olan belirli durumların olduğu da bilinmektedir. Bundan dolayı hastalık nedenleri sıkça merak edilen bir konu olmuştur. Parestezi nedir? Belirtileri nelerdir? Parestezi tedavisi ve tanısına hangi bölüm bakar detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Bazı hastalıkların çok sık bazılarının ise oldukça seyrek şekilde görüldüğü bilinmektedir. Çünkü her hastalığın etki alanı değişkenlik göstermektedir. İsmi pek duyulmasa da yine de birçok kişinin bildiği bir hastalık olan parestezi ise oldukça etkili bir hastalıktır. Çünkü hastalığın görüldüğü kişi sayısı oldukça çoktur. 

Parestezi Nedir? 

Parestezi, ciltte karıncalanma görülmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Aslında bu hastalık çok sık ortaya çıkmaktadır. Yani toplumda birçok insanda parestezi hastalığı görülmektedir. Ortaya çıkan karıncalanma ve uyuşma ile hastalık kendini belli etmeye ve kişiyi etkilemeye başlar. 

Parestezi için genel bir tanım yapmakta mümkündür. Buna göre insanlarda eller, bacaklar ve ayaklarda görülen bir karıncalanma olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle uzun süren ayakta durmalarda görüldüğü bilinmektedir. Yani işi ayakta durmak olan kişilerde sıkça görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkar. 

Haberin Devamı

Parestezi hastalığının sinir uçlarına yapılan baskı sonucunda ortaya çıktığı düşünülür. Ancak bu kanının tam olarak kanıtlanmış olduğunu söyleyemeyiz. Yani biraz farklı bir hastalık olduğu görülmektedir. Örneğin egzama hastalığı da birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır ve uzun yıllar devam etmektedir. Buna bir çözüm bulmak ise oldukça zor olmaktadır. Aynı şekilde parestezi içinde uzun bir süreç bulunmaktadır. Hastalığın tabii ki tedavisi vardır ancak herkeste kesin çözüm bulmak zordur. 

Belirtileri Nelerdir? 

Parestezi'nin kaynağı tam olarak belli değildir. Bu konuda halen birçok araştırma yapıldığı görülmektedir. Özellikle yanma ve karıncalanma ile kendini gösteren bir hastalıktır. Tabi ortaya çıkan bu hisler kişiyi huzursuz etmeye neden olmaktadır. Can sıkıcı bir hastalık olduğunu görmekteyiz. Bunun yanında yaşanacak olan belirtilerin neler olacağı çok merak edilmektedir.

  Parestezi belirtileri:

 - Uzuvlarda görülen karıncalanma hissi,

 - İğne batmasına benzeyen bir his görülmesi,

 - Uyuşma ortaya çıkması,

Haberin Devamı

 Parestezi, özelliklekol, bacak ve ellerde meydana gelmektedir. Bunun için ortaya çıkan belirtileri buralarda aramak daha doğrudur. Zaten karıncalanma ve uyuşma kol ve bacaklarda sıkça görülmektedir. 

Parestezi Tedavisi ve Tanısına Hangi 

Bölüm Bakar? 

Her hastalıkta tanı ve tedavi çok önemlidir. Özellikle tedavi sürecini erken başlatmak gerekir. Yani geç kaldığınız zaman yaşanan hastalık ilerleyerek sizi sıkıntıya sokabilir. Bunun için kendinizde parestezi durumu olduğunu düşünüyorsanız eğer erkenden tedavi için bir uzmana gitmelisiniz. 

Parestezi tedavisi için nöroloji bölümüne gidilir. Çünkü bu hastalık sinirlerle alakalı olan bir hastalıktır. Bundan dolayı vakit kaybetmeden nöroloji bölümüne görünmeniz gerekir. 

Haberin Devamı

 Tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler; 

 - Muayene sonrası kişide parestezi olduğunun belirlenmesi ile tedavi süreci başlar. Bu süreçte ilk olarak hastaya dinlenmesi ve ayakta az durması tavsiye edilir. 

 - Tedavinin diğer bir aşaması ise ilaçtır. Hastalığın tedavisi için çok etkili ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar tedavi süresi boyunca kullanılır.

  - Tedavinin en önemli kısmı ise fizik tedavidir. Zaten birçok rahatsızlık için fizik tedavi tercih edildiği bilinmektedir. Bu yüzden parestezi içinde fizik tedavi uygulanabilir.

  Parestezi hastalığı ileri seviyede ise hastaya cerrahi müdahale yapmak gerekebilir. Bu durumda kişinin ameliyat olarak normal hayatına dönmesi hedeflenir. Özellikle bileklik ve düzenli ilaç kullanmak çok önemlidir. Bunun yanında tedavi süreci boyunca dinlenmeyi de sakın ihmal etmeyin.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!