Hashimoto tiroiditi ya da Haşimoto hastalığı son dönemde toplumda sık sık karşımıza çıkıyor. Hastalığın erken teşhisi hastaların hayatında büyük fark yaratıyor. Peki Hashimoto hastalığının belirtileri neler? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Hashimoto TiroiditiYetersiz iyot alımı yanında aşırı iyot tüketiminin de tiroid işleyişini bozabileceğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, dengesiz iyod tüketiminin tiroidin az (hipotiroidi) ya da aşırı çalışmasına (hipertiroidi) neden olabilmesinin yanında, uzun süreli fazla miktarda iyod alımının da Hashimoto tiroiditi gibi olaylara yol açabileceğini belirterek, "Günde 500 mikrogramdan fazla iyod alımından kaçınılması gerekmektedir" dedi.
#İyotİyot eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
#İyot EksikliğiİYOT eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
#Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi NamalHaşimato ya da bilimsel adıyla haşimoto hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin kendisine düşman hale gelerek tiroide saldırdığı bir hastalık çeşididir. Tarihte ilk kez Japonya'da teşhis edilmesi nedeniyle Japon cerrah Haşimoto'nun ismini alan hastalık, diğer bir ifade ile kronik tiroid olarak da bilinmektedir. Hastalık ilerledikçe tiroid bezinin hormon üretimi azalır ve bu durum hipotiroide neden olur. İşte, Haşimato hastalığı hakkında detaylı bilgiler ve belirtileri
#Haşimato HastalığıYaygın olarak kadınlarda görülen Haşimato hastalığı, sinsi şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Haşimato, bağ dokusu hastalıkları, eklem hastalıkları (otoimmün artrit türleri gibi), anemi, adrenal yetmezlik, çölyak hastalığı ve tip 1 diabet mellitus gibi diğer otoimmün hastalıklarla ilişkilidir. İşte, Haşimato hastalığıyla ilgili bilgiler
#HaşimatoTiroit sorularınız çok birikince, biz de bugünü “tiroit günü” yaptık. Sayfamızın tamamını da tiroide ayırdık. Sorular önemli. Konular mühim. Tiroit sorunları da ülkemizde maalesef çok yaygın. Nodülleri, tümörleri, az ya da çok çalışma hallerinin her biri ayrı birer dert! Suyumuzun, toprağımızın, neticede besinlerimizin yeteri kadar iyot içermemesi bunun ilk nedeni. İşte sizden gelen o sorulara yanıtlarımız. Buyurun...
#Osman MüftüoğluGenel Cerrahi UzmanıProf. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Hipotiroidi kilo artışına sebep olur mu?Hashimoto tiroiditinde kilo artışıyla ilgili hastalardanciddi yakınmalar vardır. Tabi ki hipotiroidide yani tiroid hormonu yetersizolduğu zaman kilo artışı olabilir. Ama bu kilo artışları çok büyük kiloartışları değildir.
#HipotiroidiGenel Cerrahi UzmanıProf. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Hashimoto tiroiditi nedir, tedavisi nasılgerçekleşir?Hashimoto tiroiditi, kronik otoimmün tiroidittir. Otoimmün,nedeni tam belli olmayan, hücrelerin birbirlerine karşı savaş verdiği, antikorgeliştirdiği hastalıklardır.
#TiroidTuz vücutta sıvı dengesinin sağlanması, kan basıncının düzenlenmesinde, kasların kasılması ve sinirlerin iletisi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Nukleer Tıp Bölümünden Uzm. Dr. Mari Benli sağlıklı bir kişinin gün içerisinde en fazla 5-6 gram (bir dolu çay kaşığı) tuz tüketmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.