Hasan Dağı, Niğde'de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından gündem oldu. Türkiye'nin ikinci büyük volkanik dağı olan Hasan Dağı bilim insanları tarafından yakından takip ediliyor. Peki Hasan Dağı nerede, konumu nedir? Hasan Dağı aktif mi, volkanik mi? İşte merak edilenler...
#Hasan DağıVolkanların sarsıntılara neden olabilmesi gibi, depremlerin oluşturduğu sismik dalgalar da yanardağların içindeki akışkan sistemi hızlandırabiliyor. Peki bu bağlamda Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerini nasıl yorumlamak gerekiyor? Prof. Dr. Kürşad Asan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiDünya, iklim değişikliğinden dolayı gün geçtikçe ısınmaya devam ediyor. Buzulların erimesi, orman yangınları, kuraklık gibi endişelere şimdi volkanların harekete geçme olasılığı da eklendi. Ancak en dikkat çeken nokta ise bu volkanik püskürmelerin soğumaya neden olma ihtimali… Peki volkanlar küresel ısınmayı etkileyebilir mi? Türkiye'de püskürme potansiyeline sahip volkan var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Volkanlarİnsanların salgın sürecinde uzun süre evde kalması doğanın kendini az da olsa yenilemesine, nefes almasına yardımcı oldu. İstanbul’dan Uludağ’ın zirvesinin göründüğü haberlerini okuduk medyada. Hoş Uludağ hep oradaydı ve hep görünüyordu ama insanlar farkında değildi.
#BursaTürkiye'de aktif ve sönmüş olmak üzere birçok yanardağ bulunmaktadır. Bunların bir kısmı Doğu Anadolu bölgesinde olmak üzere, genellikle ülkenin güney kısımlarında yer almaktadır. Çoğunluğu çok eski dönemlerde faaliyette bulunan ve günümüzde sönük olarak tabir edilen yanardağlardan oluşmaktadır. İşte, Türkiye'de yanardağ var mı sorusunu yöneltenler için o liste
#YanardağEn son patlamasını 5 - 6 bin yıl önce yaşayan, bu yaz UNESCO’nun dünya mirası listesine giren volkanik Puys Sıradağları’ndaki ‘Vulcania’ parkı interaktif oyunları, filmleri ve deneyleriyle genel olarak yeryüzü, özel olarak volkanlar üzerine düşündürürken eğlendiriyor.
#Puys SıradağlarıArtık, daha fazla seyahat edip, daha fazla yer gezip, görmek istiyoruz. Hatta hafta sonları yakın çevrede nereye gitsek diye araştırıyoruz. Yazın tatil yöreleri, kışınsa kayak merkezleri vazgeçilmez rotalarımıza giriyor. İşte birçoğumuzda oluşan seyahat alışkanlığından yola çıkarak elinizin altındaki hazineleri hatırlatmak için tavsiyede bulunmak istedim.
Kışın vadiler, ormanlar beyaz pelerinine büründüğünde, patikalar karla kaplandığında doğa yürüyüşleri masal dünyasına yolculuğa benzer. Doğa susmuş, ağaçlar buzdan heykellere dönüşmüştür. Sadece rüzgarı ve nefes sesinizi duyarsınız. Kar insanoğluna özlemini çektiği yumaşacık, tertemiz bir dünya sunar. Fotoğrafçı Yıldırım Güngör, şubatta karla kucaklaşmak isteyenlere beş bölgeden on kış yürüyüşü rotası öneriyor. Daha fazlasını, Güngör’ün Atlas Dergisi’nin şubat sayısıyla ücretsiz edineceğiniz “Kış Rotaları Atlası”nda bulacaksınız.
Bunaltıcı sıcaklar topraklarımızı terk etti, ormanlar yeni renklerine büründü, sahil kasabaları, antik kentler ekim yağmurlarıyla yıkanıp sonbahara hazırlandı. Hazan zamanı yollara düşmeyi sevenler için herbiri farklı keşif alternatifleri sunuyor. Seyahat yazarları Mehmet Yaşin, Reyan Tuvi, Saffet Emre Tonguç ve Fatih Türkmenoğlu en sevdikleri sonbahar mekanlarını yazdı.
Surların içindeki hazine Diyarbakır, taşın konuştuğu kent Mardin, son telkari ustalarının sanatlarını sergilediği Midyat, suyun tehdit ettiği Hasankeyf, İncil’de bile bahsi geçen Dicle, Türkiye’nin görkemli projesi GAP, Tanrı heykellerinin süslediği Nemrut Dağı, binbir rengin şehri Şanlıurfa, Hz. İbrahim’in yaşadığı Harran, kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik, baraj suları altında kalan Halfeti, Zeugma’nın olağanüstü mozaikleri, çarşıları ve yemekleriyle meşhur Gaziantep, dinler mozaiği Antakya, birbirini görmeyen pencereli evler, köşkler, hanlar, manastırlar...
Bu hafta da sizler için Türkiye’nin parlayan yıldızlarını seçmeye devam ediyorum. Ve diyorum ki: Hep yanlış zamanda doğru yerdeydim; kar altındaki Kapadokya, günbatımında Alahan manastırı, sisler arasında Athena Tapınağı, donmuş Çıldır Gölü, yağmurda gezilen ıssız bir antik kent... Şimdi, yolculuğumun sayfalarını çevirirken merak ediyorum. Yaşamlarında bir çıkış yapmak isteyen Vanlı üç genç kızın açtığı Asmin Lokantası hálá yadırganıyor mu? Bodrum’da gün, Cevat Şakir’in dediği gibi, ‘’avucunu göğe açacak ve elini yanaştırıp bakınca, avucunun mavileşmediğine şaşacak’’ kadar güzel mi?
Niğdeli iki konuda çok hassas: Biri otoyol, diğeri yeni teşvik yasası. Adana'dan gelen otoyolun mutlaka illerinden geçmesini istiyorlar. Niğde'nin yeni teşvik yasası kapsamı dışında kalmasını da 'haksızlık' olarak niteliyorlar. Niğdelinin Ankara'dan bir diğer isteği ise, son derece gelişmiş tarım altyapısı ve turizm için ciddi destek...