Kazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#KazakistanHamur kelimesinin kökeni Arapçadır. Dilimize de buradan geçmiştir. Birçok ev kadını evinde hamur yapmaktadır. Bu hamuru mayalayarak yapmak hamurun daha hacimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hamur unun su veya başka bir sıvıyla ve mayayla kıvamlı hale gelmiş durumudur. Burada maya çeşidi olarak kuru maya ya da yaş maya kullanılabilmektedir. Hamur nasıl mayalanır, kuru maya ile hamur nasıl yapılır, en güzel mayalı hamur yapımı hakkında detayları derledik.
#HamurBir yörenin kültürünü daha yakından tanımak için yemeklerini öğrenmek ve tatmak da yardımcı olacaktır. Çünkü lezzet türleri de kültürün bir parçasıdır. Muğla, ege kültürünü yaşayan ve yemekleri ile yansıtan bir ilimizdir. Muğla yemeklerini daha yakından tanımak ve öğrenmeniz için tüm detayları derledik.
#Muğla YemekleriYılbaşı gecesi kutlamaları her ülke için farklılaşsa da mutlaka renk ve eğlence içeriyor. Pandemi tedbirleri altında olsak da yeni yıla farklı bir ülkede ‘merhaba’ deme hayali, seyahatseverlerin aklına sık sık düşüyor. Jürimize çeşitli ülkelerin yeni yılı kutlama hallerini, sokaklarında yapılabilecekleri sorduk.
#HürriyetSömestre tatiliyle kayak sezonu da resmi olarak açıldı. İsviçre, Fransa, İtalya, Avusturya… Hangisine giderseniz gidin kar ve kayak keyfi hepsinin olmazsa olmazı. Ama işin içine lezzet de girsin diyorsanız o zaman çok şey değişir. İşte Türklerin yurt dışında en çok rağbet ettiği kayak merkezleri arasında lezzetleriyle öne çıkan adres ve restoranlar…
#SeyahatLokma Türkiye’nin farklı yörelerinde pişi, keçi ayağı, sirihta, kolaç gibi isimlerle de bilinen enfes bir mayalı hamur kızartması. Kahvaltı sofralarının ve beş çaylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan, kandil günlerinde de yapılarak konu komşuya dağıtılan lokma, şerbetle bir araya getirildiğinde de benzersiz bir tatlıya dönüşüyor. Puf puf mayalı hamurun bol yağda kızartılmasıyla elde edilen lokmanın hamurunu siz de evde hazırlamak istiyorsanız, lokma hamuru tarifimize bir göz atmalısınız.
#Lokma Hamuru Nasıl YapılırAvrupa'nın en şirin ülkelerinden olan Hollanda, ne yazık ki mutfağı ile öne çıkan ülkelerden biri değil. Yine de bu Kuzey Avrupa ülkesi gelen misafirlerini mutsuz etmiyor çünkü dünya mutfaklarının hepsine rastlayabiliyorsunuz. Üstelik de bu konuda çok başarılılar. İşte Hollanda'nın mutlaka denenmesi gereken 10 lezzeti...
#HOLLANDAEMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE, "GÜVENLİ HAYAT VE GÜVENLİ GELECEK" İÇİN ÇOCUK VE GENÇLER SOSYAL KORUMA VE DESTEK PROGRAMI (ÇOGEP) KAPSAMINDA TÜRKİYE İZCİLİK FEDERASYONU İLE “KARDEŞİZ PROJESİ “İSİMLİ PROJE KAPSAMINDA BİLECİKLİ ÖĞRENCİLER ÇANAKKALE’YE GİTTİ.
- Kayseri'de, bir çift, bazıları artık unutulmaya başlanan Çerkez yemeklerini, Kafkas Derneği'nde açtıkları kafede genç nesille buluşturuyor - Kafe işletmecisi Kip: "Çocuklarımız bu yemekleri bilmeden büyüyor. Burada yaptığımız yemekleri özellikle gençler çok beğeniyor"
Bana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorDerin yağda çıtır çıtır kızarmış sebzelerin pek sağlıklı olmadığını biliyoruz. Ancak domatesli biber ve patlıcan kızartması ya da bir patlıcan yoğurtlaması olmadan yaz da geçmiyor hani… Sık sık olmasa da hakkını vererek yapmak için birkaç önerim ve popüler olan özel bir patlıcan tarifim var.
#Gülay Barbaros AltanMantının en önemli unsuru hamurudur. Mantı yapılacak hamurun iyice yoğurulması ve doğru kalınlıkta açılması şarttır. Siz de evinizde mantı yapmayı düşünüyorsanız, mantı hamuruyla ilgili ipuçlarımıza mutlaka bir göz atın. İşte mükemmel bir mantı için mantı hamuru tarifi ve püf noktaları…
#Mantı Hamuru Nasıl Yapılır