Çok sevdiğim Şaduman Ablam’ın düğün gününü anlatmaya başlamıştım dün. Şimdi kına gecesine dönelim ve bakalım sevgili ablamın kına gecesi sabahı evde neler olmuş...
O sabah, evin babaannesi Muhteber Hanım, takma dişleri kırılan Karabey Dede’ye sütlü çorba hazırlıyordu. Muhteber Hanım’ın, ince bulguru sütle kaynatarak hazırladığı sütlü çorbayı "tadı tuzu yok bunun" diyerek beğenmeyen Karabey Dede, bir taraftan da "Artık sütlü çorbadan bıktım, bana un haşılı yapın" diye söylenip duruyordu. Takma dişleri kırılan, bu yüzden yemekleri damaklarıyla ezerek yemek durumunda kalan dedemizin yemeğe ne kadar düşkün olduğunu bilince, yaptığı huysuzluğu anlayışla karşılamak pek de zor olmuyordu. Sonunda istediğini yapıp suyla karıştırarak kaynattığımız unu tepisiye yaydık ve üzerine tereyağında kavurduğumuz şekeri gezdirerek ona un haşılı hazırladık. Yemeği önüne geldiğinde, sedirin üzerinde bağdaş kurarak oturan ve bir çocuk sabırsızlığıyla yemeğini bekleyen Karabey Dede’nin memnuniyeti gözlerinden okunuyordu. Dedenin gözlerindeki ışıltıyı görünce gülümseyerek
"Sanırım erkeğin kalbine giden yol gerçekten midesinden geçiyor" diye düşündüm.
Tuzlu hamur kızartması
Malzeme listesi
á 12 tepeleme yemek kaşığı un
á 6 yemek kaşığı yoğurt
(Susuz kısmından kullanın.)
á 2 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á 1 çay kaşığı kabartma tozu
á 1 çay kaşığı tuz
á 2 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
Kızartmak için;
á 1/2 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Unu derin bir yoğurma kabına koyup ortasını havuz gibi çukurlaştırın. Yoğurt, yumurta, kabartma tozu, tuz ve rendelenmiş peyniri ortadaki çukura aktarıp hamuru, kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun. Hamuru merdane yardımıyla yarım santim kalımlığına getirip hamurdan şekilli kalıplar yardımıyla parçalar çıkarın. (Şekilli kurabiye kalıbınız yoksa bıçak yardımıyla ufak kareler de yapabilirsiniz.) Zeytinyağını derin bir tavada kızdırın. Hazırladığınız hamurları, kızgın yağda, tavayı arada sırada sallayarak önlü arkalı kızartın. Hamurları el süzgeciyle tavadan alıp üzerine kağıt havlu serdiğiniz tabağa koyun. Ilık olarak servise sunun.
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
alçina
Malzeme listesi
á 10-15 adet kurutulmuş domates
Üzeri için;
á 4 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
á 1/2 su bardağı yoğurt
á 3-4 diş sarmısak (dövülmüş)
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Yapılışı:
Kuru domatesleri yıkayıp tencereye koyun. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Domatesleri suyuyla birlikte ezip püre haline getirdikten sonra üzerine tuz serpiştirin. (Püre haline getirme işini mutfak robotunda da yapabilirsiniz.) Sıvıyağ ve kırmızı toz biberi küçük bir tavaya koyup 2-3 dakika kadar pişirin. Kırmızı biberli sosu ezilmiş domateslerin üzerine aktarıp karıştırdıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirdikten sonra soğuk olarak servise sunun.