Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'de Çerkez çift, çocukken evlerinde tattıkları yemeklerin unutulmaması için Kayseri'de açtıkları kafede yaptıkları yöresel yemekleri Çerkez müzikleri eşliğinde müşterilerine sunuyor.
Kayseri'de özellikle Kuzey Kafkasya'dan göç ederek Pınarbaşı ilçesinin doğusundan Sivas'a kadar uzunan Uzunyayla bölgesindeki köylerde yaşayan Çerkezler, kültürlerini yaşatmaya çalışıyor.
Kayseri Kafkas Derneği'nin bahçesinde hizmet veren "Adige Kafe"de, haluve, çerkez peyniri, velibah, şipşi, lakum halive gibi her çeşit Çerkez yemeğini bulmak mümkün.
Eşiyle birlikte kafeyi işleten Asil Kip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çerkez mutfağının yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için kafeyi açtıklarını söyledi.
Köyden kente göç eden Çerkez ailelerin çocuklarının zamanla kültürlerini unutabildiklerine dikkati çeken Kit, "Çocuklarımız bu yemekleri bilmeden büyüyor. Burada yaptığımız yemekleri özellikle gençler çok beğeniyor. Arkadaşlarıyla Çerkez yemeklerini, müziklerimiz eşliğinde yiyorlar" dedi.
Çerkezcenin pek çok lehçesi olduğunu ifade eden Kip, şöyle konuştu:
"Bizim kullandığımız Kabardeyce lehçesiyle yemeklerimizin adını sıralarsak haluve (Çerkez mantısı), velibah (patatesli yağlı ekmek), lakum halive (hamur kızartması), lepsi (patatesli et suyu çorbası), Çerkez tavuğu gibi her tür yemeğimiz mevcut. Çerkez tavuğu Türkiye'de biliniyor ancak meze gibi sunuluyor. Biz Uzunyayla'da bunu şıps dediğimiz bulamaçta tavuk eti ve bulgurla yaparız. Çerkez peynirimiz meşhurdur. Kaşara benziyor ancak tadı bekletildikçe güzelleşir. Tülbentlere asılarak 3 ay bekletildikten sonra bıçağın zor keseceği hale geliyor. Artık kadınlar genellikle çalışıyor. Yemeklerimiz de biraz zahmetli, bunları yapamıyorlar. Biz onlara burada hizmet veriyoruz."
- "Çerkez yemeklerini kayınvalidemden öğrendim"
Hülya Kip ise Çerkez yemeklerini kayınvalidesinden öğrendiğini belirterek, "Genç kızken mutfakta pek iyi değildim, onun sayesinde öğrendim. Bu yemeklerin genç nesil tarafından da tadılmasını istedik. Sadece Çerkezler değil, Kayserililer de yemeklerimizi beğeniyor. Özellikle bazlamaya benzetilen velibahı çok beğeniyorlar. Sofralarımız daha çok hamur işi ve patates ağırlıklıdır" diye konuştu.
Kafenin müdavimlerinden Emre Ataş, Kafkas kültürünün bir parçası olan yemekleri kafede rahatlıkla bulabildiklerini dile getirdi.
Günümüz şartlarında her gün Çerkez yemeklerini yeme imkanı olmadığını ifade eden Ataş, "Bazı arkadaşlarımız kültürümüzden uzak yetiştiği için Çerkez mutfağını bilmiyorlar. Onlar da Adige Kafe'de bunları tanıyor. Annem de Uzunyayla bölgesinde doğup büyüdüğü, bu kültürü aldığı için bazen o da yapıyor" şeklinde konuştu.