Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik mekânlarından Sümela Manastırı’nın da yer aldığı Trabzon’un Maçka ilçesindeki Zigana Dağı eteklerinde Hamsiköy Mahallesi Kangel Yaylası’nda patlatmalı taşocağı ve kırma eleme tesisi planlandı. Hamsiköy ve civardaki Ciharlı, Çıralı, Dikkaya ve Güzelyayla mahallelerinde yaşayanlar taşocağı ve kırma tesisine doğaya ve çevreye vereceği zarar nedeniyle karşı çıkıyor.
#GazetehaberleriJaponlar, Hamsi köy sütlacını çok sevdi. Hamsiköy sütlacını yakından tanımak için Trabzon’a gelen Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Takehiro Yasui, çok severek yediği hamsiköy sütlacını Japonya’da tanıtmak istediğini belirterek sütlacın Japonya’da üretimi için Türk işadamlarını ülkesine davet etti.
#SütlaçPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriEvde elinde tatlı kaşığıyla çocuklarına bal yedirmeye çalışıyor, onların sağlıklı beslenmesini önemsiyor hatta kızı Sude’nin önüne balıkları elleriyle ayıklayıp limonlayarak koyuyor. “Babalık mükemmel bir duygu” diyen şef Mehmet Yalçınkaya’dan bahsediyorum... Babalar Günü vesilesiyle buluştuğumuz şef, babalara önemli bir mesaj da veriyor: “Çocuklarınızın sizin dünyanıza gelmesini beklemeyin, siz onların dünyasına girmeye çalışın.”
#Mehmet YalçınkayaTemmuzda tezgâhlara çıkar, eylülde bollaşır... Ekim sonuna kadar en yağlı ve en leziz olduğu zamanlardır. Gastronomik açıdan dünyaya tanıtılacak en değerli lokal lezzetlerimizden sardalyanın en sevdiğim hali, asma yaprağında yapılan ızgarasıdır. Sardalyanın pilakisini ekmeği bana bana yemek de müthiş oluyor.
#SardalyaTek kişilik tiyatro oyunu ‘Harika Şeyler Listesi’ni izledik, oyundaki listeden yola çıkarak, birbirinden farklı hayatlar süren 9 kişiye hayatlarındaki harika şeylerin ne olduğunu sorduk. Liste epey uzun... Denizden çıkınca buz gibi bir karpuz ısırmak, güneş doğmadan uyanmak, çikolata yemek, çok özlenen birinin kokusunu almak, böğürtlen toplamanın ve yemenin verdiği haz... Peki ya sizin listenizde neler var?
#Harika Şeyler ListesiOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla AlganTrabzon’un dar, parke taşlarla döşeli yollarından bir çocuk aşağıya, denize doğru koşuyordu. Az sonra sahilde dalgaların getirdiği ‘ganimet’ balıkları yakalayacak, ufka bakıp hayallere dalacaktı. İleride ne olacağını bilmiyordu ama her ne olacaksa onda en iyisi olmaya kararlıydı! Sokağa atılan hamsi limonlarıyla top sektiren bu çocuk, bugün A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörlüğü görevini yürüten Şenol Güneş’ti… Güneş, “Ufkum Kaçkar Dağları ile Yoroz Burnu arasıydı, hayallerim ufkumdan büyüktü. Her zorluktan ders çıkardım” diyor.
#Şenol GüneşKendisi küçük ama lezzeti, faydası ve ünü büyük bir balık hamsi... Ana yemek olarak da, güçlü bir eşlikçi olarak da hazırlanabilir. Şimdi tam zamanı olan bu lezzetli balığın tariflerini işin ustalarından aldık. Yanında yiyebileceklerimizi ve sağlıklı pişirme tekniklerini de Dr. Ayça Kaya’ya sorduk.
#HamsiTBMM’deki bütçe görüşmelerinde AK Parti ve CHP’nin atışma konusu bu kez ‘kabak tatlısı’ydı. AK Partili Cora, CHP’li Öztunç’a “Fakirlik edebiyatı yapıyor ama kendisi de kabak tatlısını tahinli yedi” dedi. Öztunç kendisini “Vallahi kabak tatlısı değil kuru-pilav yedim” diye savundu.
#Gazetehaberleri15 Nisan’da başlayan av yasağı sona erdi. Özlediğimiz lezzetler taze taze sofralarımıza geliyor artık. Ünlü şeflerden ve deniz mahsulleriyle ünlü restoranlardan tarifler aldık. Prof. Dr. Saadet Karakulak ise hangi balığı, hangi mevsimde yiyebileceğimizi anlattı.
#GazetehaberleriGelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında, güneye doğru genişleyerek uzanır ve çok ilginç bir kara parçasıdır. 3 bin yılı aşan yerleşim tarihi ve Büyük Çanakkale Zaferinin yaşandığı Gelibolu yarımadasına adını veren kentten bahsetmek istiyorum size bu pazar.
#BursaRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown Midpoint