Gebelik dönemi, bebeğin gelişimi için neredeyse tüm organların seferber olduğu bir dönem. Bebek gelişimini tamamlarken bir yandan da riskleri anlamak ve önlem almak son derece önemli. Gebelik sürecinde bebeğin kromozomal olarak sorunlu olup olmadığının tespit edilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, belirli dönemlerde uygulanan tarama testleri hakkında kritik açıklamalarda bulundu.
#Gebelikte Tarama TestiHamilelik haberiyle anne ve baba adayları için heyecanlı bir süreç de başlar. Bu dönemde en merak edilen konulardan biri de bebeğin kalp atışlarının ne zaman gözlemlenebileceği. Peki hamilelikte bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman DuyulurTıp fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Ümmühan Zeynep Bilgili’nin üzerinde çalıştığı TÜBİTAK destekli projesi, Türkiye’de ilk kez bebekten anneye geçen alyuvar miktarının tam olarak ölçülmesini sağlayacak ve kan uyuşmazlığı tedavisine kesin çözüm getirecek.
#Ümmühan Zeynep BilgiliHamilelik, kadın vücudunda tüm vücut organ ve işlevlerinin değişim gösterdiği doğal bir süreçtir. Vücudun metabolizma hızını ayarlayan ve dengede tutan ayrıca yeni gelişmekte olan bebeğin sinir sistemi üzerine etkili olan tiroid bezinin de hamilelik sırasında bir miktar büyümesi ve çalışmasının artması beklenen bir durumdur.
#HipotiroidizmGebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#Gebelik ŞekeriUzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar da, gebelik döneminde yapılması gereken testlerin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
#Hamilelikte SağlıkHuman Papilloma Virüsler (HPV) oldukça yaygın görülen, belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerden biridir. Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer,cinsel yolla bulaşan HPV konusunda önemli bilgiler verdi.
#HPVYaşı 35’in üzerinde olan, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan anne adayları yüksek riskli gebelik sınıfında yer alıyor. Ancak hamile kalmadan önce doktor kontrolünde alınacak önlemlerle olası tehlikeler elenerek, anne ve bebeğin sağlıklı kalması sağlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, riskli gebeliklerin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Riskli GebelikÖnceleri gebelikte tıbbi bakım, gebelik başladığı andan itibaren verilmekte ve bu şekilde gebelikle ilgili tüm etkenlerin kontrol edildiği düşünülürdü. Ancak gebelik süreci "anlaşıldıkça" gebelik öncesi dönemin de sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası için oldukça önemli olduğu ortaya çıktı. Kadın hastalıkları & Doğum Uzmanı ve NLP Uzmanı Kağan Kocatepe günümüzde anne adaylarına gebe kalmayı planladıklarında doktorlarına başvurmalarını ve genel bir kontrolden geçmelerini öneriyor.
#ÇocukHamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkan gebeliğe bağlı şeker hastalığı, tedbir alınmadığı takdirde anne sağlığı için ciddi sorunların yanı sıra bebeğin erken doğumundan bebekte hipoglisemiye kadar birçok probleme neden oluyor. Gebelik şekerinin tespiti için mutlaka şeker yükleme testi yapılması gerektiğini söyleyen Op. Dr. İsmail Kestane, gebelik şekeri hakkında önemli bilgiler paylaşıyor.
#Erken DoğumKalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Ben doğal karbonhidrat veriyorum, bunun farkında değiller veya görmezden geliyorlar. Bir gebenin karbonhidrata ihtiyacı var diyorlar, tabii ki var. Ama sizin yüklediğiniz şekere ihtiyacı yok. Bir kerede anneye yüklenen 100 gram şekerin plasentayı ve bebeği bozduğu biliniyor" dedi.
#Canan KaratayProf. Dr. Canan Karatay'ın gebelik döneminde yaptırılan "hamilelik diyabeti" testiyle ilgili yaptığı açıklamaya bir tepki de Türk Diyabet Vakfı'ndan geldi. Hamilelikte yapılan testin bebek için risk olduğunu belirten ve "Karatay Diyeti" ile de çok tartışılan Prof. Dr. Karatay'ın sözlerine karşı açıklamalar sürüyor. Türkiye Diyabet Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamalarda şu sözlere yer verildi: