Güncelleme Tarihi:
Hamilelik (Gestasyonel) Diyabeti hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit eden, erken saptanmadığı ve önlem alınmadığı takdirde annede ve bebekte ciddi sorunları oluşturan bir sağlık problemidir.
Hamilelikte glukoz tolerans bozuklukları ve gestasyonel diyabet ciddi taramalar yapıldığı takdirde sanılanın çok daha üstünde bir oranda görülmektedir.
Hamilelik diyabetinin erken tanısı ancak hamileliğin 24-27. Haftalarında oral glukoz tolerans testi ile konulur. Bu tarama testi 50 gr glukozlu (şekerli) su içirilerek 1 saat sonra kan şekeri düzeyinin ölçülmesi ile yapılan basit bir testtir. Hamile sağlığına bilinen hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Bu test elli yılın üstünde bir süreden bu yana dünyanın tüm ülkelerinde kural olarak uygulanan bir testtir.
Aksine bu testin yapılmaması ve olası bir hamilelik diyabetinin atlanması durumunda annede toklukta kan şeker yüksekliği, kilo alma ve diyabet, bebekte erken doğum, makrozomi (iri doğum) ve doğumsal anomalilerin artışı ve ölü doğum riskini oluşturan gebelikte çok ciddi bir sağlık sorunları oluşabilir.
Tüm hamilelerin gebeliğin 24-27. Haftalarında bu testi yaptırması kendisi ve bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
Bu nedenle tüm dünyada Sağlık Bakanlıkları bu testin anne ve bebeğin sağlığını korumak için zorunlu hale getirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.
Bu konuda medya kanalıyla bu testin anne ve bebek için risk oluşturduğuna dair yapılan açıklama bilimsel gerçekleri yansıtmamaktadır.
Tıp mensuplarının kendi uzmanlık alanları dışında insan sağlığını özellikle gebe ve çocuk sağlığını tehlikeye atabilecek açıklamalardan kaçınması gerektiğini, bu tür açıklamaların toplumu olumsuz yönde etkileyerek getireceği ciddi sağlık sorunlarının göz önünde tutularak daha dikkatli olunmasının vicdani sorumluluk açısından gerekli ve çok önemli olduğuna inanıyoruz.
Prof. Dr. M. Temel Yılmaz
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı