Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB), Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamındaki ‘Cumhuriyet’in Kıvılcımları’ başlıklı konferansta, kuruluş yıllarında yüksek öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilen kişiler ve Türkiye’ye hizmetleri ele alındı. Toplantı, Başkan Demir Ceylan’ın hem TMMB’yi, hem de özellikle 100’üncü yıl vesilesiyle sürdürdükleri çalışmaları tanıttığı selamlamayla başladı.
#FrankfurtGeçen cuma vizyona giren “Sadık Ahmet”te rol alan Nur Fettahoğlu hem film heyecanını paylaştı, hem de kendisiyle ilgili merak edilenleri anlattı. Batı Trakyalı Müslüman Türklerin savunucusu Sadık Ahmet’in hayatını anlatan filmden bahseden oyuncu, “Birçok alanda adını tarihe altın harflerle yazdıran tüm kahramanlarımızın hayatı film olmalı” dedi.
#Sadık AhmetBu hafta karşınızda, sahneye çıkan gerçek yaşamlar ya da o yaşamlardan ilhamla yazılan oyunlar var. Hayatları, eylemleri, eserleriyle zamansız ikonlar olarak tarihe geçmiş isimler de bir diktatörün öyküsü de var içlerinde. Kimi güç veren, kimi tüyler ürperten, ‘gerçek hayattan alınmış’ oyunlardan oluşan bir seçki...
#TiyatroNecmi Sönmez’in küratörlüğünde İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde açılan ‘Paris Havası’, Türk çağdaş sanatının yüzyıl ortalarında yaşadığı Paris kaynaklı radikal dönüşüme odaklanıyor. Sönmez, burada yaşanan özgürleştirici ve yaratıcı dinamiklere sahip sanatçılara dikkatimizi çekiyor.
#Paris HavasıAkademi’deki hocalık yıllarında Türk resmine damga vuran onlarca sanatçı yetiştiren İbrahim Çallı, bugüne kadarki en kapsamlı sergisiyle İzmir’deki Folkart Galeri’de. Hazırlığı beş yıl süren ‘Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı’, büyük ustanın öncü portre, nü, ölüdoğa ve manzaraları ile ‘Mevleviler’inden bir seçkiyi arşivsel bir yayın eşliğinde izleyiciyle sunuyor.
#İbrahim ÇallıSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMCinsiyet farkı gözetmeksizin çocuklara verilecek en önemli eğitimlerden biri toplumsal cinsiyet eşitliğidir. Günümüzde ilkokul çağında bu tür eğitimler veriliyor olsa da ailelerin bu konuda mümkün olduğunca hassas davranması gerekir. Okul öncesi çağda kız ve erkek çocuklara eşit yaklaşmak, onların toplum içinde aynı sosyal haklara sahip olması gerektiğini anlatmak, cinsiyetçi bir dil kullanımından uzak durmak ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken önemli davranış biçimlerindendir.
#EtkinlikTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartTürkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam ve Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi olarak pek çok kadın ressamın yetişmesinde emeği geçen, Mihri Müşfik Hanım doğum gününde anılıyor. Mihri Müşfik Hanım'ın portresini yaptığı kişiler arasında Mustafa Kemal Atatürk ve Papa XV. Benedictus de vardır. Peki, Mihri Müşfik Hanım kimdir?
#Mihri Müşfik HanımSanat dalları arasında en fazla dikkat çeken şüphesiz resim sanatıdır. Resim sanatı deyince Salvador Dali, Picasso ilk akla gelen ünlü ressamlardır. Dünya çapında bilinen ve eserleri rağbet gören ünlü Türk ressamlarımız hakkında detayları derledik.
İzmir’deki Folkart Galeri’de 17 Mayıs’a kadar gezilebilecek olan “Yalnız ve Yaralı Bir Hayat: Fikret Mualla” sergisinin açılışına davetli olarak katıldım. Yazının sonuna bırakmadan fikrimi baştan söyleyeyim: “Yolunuz İzmir’e düşerse, Folkart Galeri’nin direktörü Fahri Özdemir’in koordinatörlüğünde hazırlanan bu sergiyi görmenizi isterim.”
#KENTİzmir’deki Folkart Galeri, tamamı orijinal 55 yapıtla Paris Ekolü’nün ‘delişmen’ paleti Fikret Muallâ’yı ağırlıyor. ‘Yalnız ve Yaralı Bir Hayat’ başlıklı sergide, sanatçıya ait elyazması mektup, kitap ve kişisel eşyalar, kişisel ve kurumsal koleksiyonlardan derlenen eserleriyle bir arada görülebilecek.
#Fikret Mualla‘Bir Gölge Gibi Silineceksin’ büyük bir ustadan, Selim İleri’den okurlarına ve belki kendine de bir 70 yaş armağanı. Keyifle okunan, Selim İleri’nin okuduklarını, aldığı notları, değerlendirmelerini birer deneme bütünlüğünde edebi tad alarak okurken yazar ve eserleri hakkında yeni bilgiler edindiğimiz nadide bir eser.
#Selim İleriAraştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı özellikle 1919-1938 arasında Türkiye’nin her yerinden dünyada birçok ilkleri başarmış kadınları tanıttığı Zamansız Kadınlar projesi, bu hafta kitap olarak da okuyucularıyla buluştu. 30 yıllık titiz bir çalışmanın sonucu olarak bir araya gelen isimlerin, zor koşullarda mücadele verdiklerine dikkat çeken Kalıpçı, bu Zamansız Kadınlar’ı tanıtmanın geçmişe vefa borcu, geleceğe görev olduğunun altını çizdi. Kalıpçı, Bursa’ya hizmet eden Zamansız Kadınlar’ı da anlattı.
#BursaArtam Antik A.Ş. 17 Kasım Cumartesi günü ‘Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi’ gerçekleştirecek. Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının yer aldığı müzayedede Fahrelnissa Zeid, Erol Akyavaş, Cihat Burak, Burhan Doğançay, Nejad Melih Devrim, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Peker ve Ferruh Başağa gibi usta sanatçıların tabloları yer alıyor.
#Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi