Haiti'de silahlı bir grubun 8'i Türk 17 kişiyi kaçırdığı son dakika olarak açıklandı. Vatandaşların Dominik Cumhuriyeti'nden başkent Port-au-Prince'e giderken rehin alındığı öğrenilirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanıyla, Dışişleri Bakanıyla da büyükelçilerin gelişmeleri takip ettiğini söyledi. Sıcak gelişmenin ardından Haiti nerede, hangi kıtada? soruları da gündeme geldi. Karayip Denizi'nde bir ada ülkesi olan Haiti eskiden Fransız sömürgesi altındaydı. Peki, dünya haritasında Haiti nereye bağlı? İşte, Haiti'nin coğrafi konumu ve son gelişmeler.
#HaitiHaiti açıklarında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem ardından bölgeden can kaybı haberleri gelmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı, Haiti'nin güneybatısında 7,2 şiddetinde bir deprem meydana geldiğinin ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğinin derin üzüntüyle öğrenildiğini bildirdi. Peki, Haiti nerede?
#Haiti Nerede?Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, gece evine giren kimliği belirsiz saldırganlar tarafından öldürüldü. Jovenel Moise’nin eşinin de yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı belirtildi. Peki, Haiti nerede? Haiti devlet başkanı kimdir? Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada suikastın Çarşamba günü yerel saat ile gece 1 sularında gerçekleştiği bilgisine yer verildi. Peki, Haiti nerede? Haiti devlet başkanı Jovenel Moise kimdir?
#Haiti Nerede?Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 33. Olimpiyat Oyunları, Sen Nehri’ndeki muhteşem törenle başladı ancak Milli sporcuların geçit töreninde giydiği kıyafetler Türkiye’yi tam anlamı ile ikiye böldü. Kimileri, şıklığı, konforu, kumaşın kalitesi ve markası Vakko’ya atıfla “Asil bir görünüş” yorumları yaparken kimileri de 3 farklı takımdan ikisinde, kırmızı-beyaz yerine, ağırlıklı mavi-beyaz renkler kullanılması ve dikine çizgili olmasından kaynaklı “pijama” benzetmesi yaptı.
#Milli SporcularDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarJaponya’da afetzedelerin son durumu ve çevredeki olanakları öğrenecekleri bir sohbet botu geliştiriliyor. Hava araçlarıysa termal kameralarla donatıldığında enkaz altındakileri tespit etmeye destek olabiliyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin raporunda afet süreçlerine yönelik pek çok öneri mevcut.
#Uluslararası Telekomünikasyon BirliğiBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#Seyahatİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teftişle ilgili olarak "Dağdaki teröristlerle mücadele ediyoruz. Şehirlerde terörizmle mücadele etmeyecek miyiz?" dedi. Bakan Soylu, "Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok, bizim terörle mücadeleyle işimiz var ve bunun için Türkiye’yi alarmda tutmak zorundayız." ifadelerini kullandı.
#İçişleri BakanıPaskalya Adası, Güney Amerika ülkelerinden Şili'nin en çok turist çeken adalarından biridir. Moai heykelleri ile bilinen adada yaklaşık 6000 kişi yaşıyor. Paskalya adasında gezilecek yerler nereler? Adanın tarihi özellikleri nelerdir? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.
‘Erkeğin kadına üstünlüğü’ tarih boyunca nasıl inşa edildi? Kadın erkek rolleri aile, ekonomi, yasalar, din, siyasi yaşam, eğitim, kültür, cinsellik alanında nasıl kurgulandı? Merry E. Wiesner-Hanks ‘Tarihte Toplumsal Cinsiyet’te tane tane anlatıyor.
#Merry E. Wiesner-HanksBir zamanlar Amerika’da South Beach, Miami’nin adını gölgeleyecek kadar ünlüydü. Son yıllarda eğlence yerleri karşıdaki Biscayne Körfezi’ne taşındı. Ünlü sanat galerileri, restoranlar, şık butikler de bu göçe katıldı. Değişim, kentin çok kültürlü dokusunu zenginleştirdi. Little Haiti ile Little Havana, Little Venezuela ile Little Moscow arasındaki rekabet kızıştı. Bununla birlikte South Beach’in beyaz kumsalları eskisi kadar güzel.
#MiamiAlmanya'dan bisikletle yola çıkan Alman çift Antalya’nın Alanya İlçesi’nde mola verdi. Alanya’ya kadar bisikletle gelen çift 2 günlük molanın ardından yaya olarak İran’a, oradan da yolculuklarını tamamlamayı planladıkları Nepal’e gitmek üzere yola çıktı.
#BisikletKarayip ülkesi Haiti'de en az 572 kişinin ölümüne neden olan Matthew kasırgasının uydu görüntüsü tüyler ürpertti. Kasırga ABD'nin Florida kıyılarını etkisi altına almaya başladı. ABD'nin güneydoğu kıyılarında yaşayan 3 milyon kişi tahliye ediliyor.
#KasırgaTürkiye zirvede Dünya İnsani Yardım Sistemi’nin yeniden yapılandırılmasını önerecek. Suriye ve Irak’ta yaşanan insani krizlerde açık kapı politikası uygulayan Türkiye tüm dünyadan açık kapı politikası uygulamasını isteyerek, tel örgüleri kaldırın diyecek
#Bm Dünya İnsani ZirvesiFotoğraf ve yönetmenlikle uğraşan Muammer Yılmaz ile Alman arkadaşı Milan Bihlmann, dünyada hâlâ iyi insanlar olduğunu göstermek için dünya turuna çıktı. 9 Eylül’de Eyfel Kulesi’nin önünden çıktıkları turu 80 günde yine anı noktada sonlandırdılar. Hiç para harcamadan dört kıta 19 ülke ve 47 bin kilometre kat ettiler.
Ressam Suat Akdemir, 1997’de, 38 yaşında Bodrum’a yerleştiğinden bu yana bisikletle yolculuklara çıkıyor. Marmaris ve İstanbul yolculuklarını Almanya turu izledi. 2002’de, 11 haftada Türkiye’yi dolaştı ve 5500 kilometre yaptı. Ardından Küba’yı doğudan batıya bisikletle geçti, 24 günde 2500 kilometre yaptı. “Küba İşte Böyle Gezilir” adlı bir kitap yazdı. Akdemir, Santiago de Cuba ile Bayamo arasında üç günde geçtiği 300 kilometrelik zorlu parkuru anlattı.
Yarın 12 Ocak’ın ikinci yıldönümü. Acaba kaç kişi hatırlayacak? Laurent Dubois’nın “Haiti: Tarihin Artçı Depremleri” adlı kitabı tam zamanında piyasaya sürüldü. Orta ve Güney Amerika’nın yoksul kitleleri bir kez daha keder gözyaşları dökecek, tüm zamanların üçüncü en büyük depreminde can verenlerin anısına mumlar yakacak.
Onlar gerçek kahramanlar. Başkalarının yaşamlarını kendi yaşamlarından daha önemli gören ve hiçbir zorunlulukları olmadığı halde felaket anlarında rahat evlerinden ayrılıp kilometrelerce ötede yardım bekleyenlere koşan ve orada çok güç koşullarda 1 hafta, 10 gün kalan kahramanlar...