Cumhuriyetimizin 99. kuruluş yıldönümünde, yurtiçinden 34, yurtdışından 14 farklı üniversite, enstitü ve akademiden olmak üzere toplam 99 biliminsanı ve sanatçıyla ‘Uluslararası Antalya Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’nın, 6-8 Mayıs tarihleri arasında festival alanı bilim çadırında gerçekleştirildiğini gündeme getirmiştik. 9 açık oturumda Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayıldı biliminsanlarımızca. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Nahçıvan, Gagavuzya, Bulgaristan, Makedonya, Finlandiya, Rusya ve KKTC’den gelen 15 ulusal ve 9 uluslararası toplam 24 ressamın katılımıyla “Resim Çalıştayı ve Sergisi” şimdiye kadar hiç olmamıştı. Bunlar Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayılıyor ve ilk kez yapılıyordu. Nitekim biliminsanlarımızın açıklamasından bir özet:
#CumhuriyetTürkiye onları ‘üç Doğanlar’ olarak biliyor: Doğan Kuban, Doğan Tekeli ve Doğan Hasol... Doğan Kuban’ı önceki gün kaybettik. Türkiye’nin kültür ve mimarlık hayatını uzun yıllara yayılan üretimleri ve benzersiz katkıları ile zenginleştiren bu isimlerden merhum Doğan Kuban’ı bize en çok tanıtan ve sevdiren de Orhan Bursalı oldu. (‘Mimar Doğan’lar-Üç Doğan - Doğan Kuban, Doğan Tekeli, Doğan Hasol’ kitabı Doğan Kuban tarafından kaleme alınarak, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlandı.)
#Doğan KubanAvrupa’nın 4’üncü büyük konteyner limanı Asyaport’un Avrasya deniz ticareti üzerindeki büyüyen etkisi Yunanistan’da rahatsızlık yarattı. Yunan koramiral Nikolaos Papanikolopoulos, Asyaport’un ülkesindeki Dedeağaç Limanı’nı tehdit ettiğini dile getirdi. 300 bin metrekare alana 2 bin 100 metre rıhtım uzunluğuna ve yıllık 2 milyon 500 bin TEU elleçleme kapasitesine sahip Asyaport, Asya ile Avrupa arasında yürüttüğü köprü görevini her geçen gün perçinliyor. Yakın gelecekte dünyanın ticaret dengelerini değiştirecek Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ ile önemi bir kez daha anlaşılan Türkiye’nin en genç limanlarından Tekirdağ’daki Asyaport’un önlenemez yükselişi, Yunanistan tarafından rahatsızlıkla karşılanıyor.
#AvrupaSeyit Yöre’nin hazırladığı ‘Mesut İktu-Cumhuriyet’in 50 Yıllık Aydını’ kitabı uzun bir söyleşinin ötesinde, İktu’yla ilgili çok sayıda belgeyi de bir araya getiriyor. Asıl vurgulanması gereken nokta ise İktu’nun sahneyi paylaştığı arkadaşları değil, A. Adnan Saygun’dan Necil Kâzım Akses’e Cumhuriyet dönemi çoksesli çağdaş Türk müziğine damgasını vuran bestecilerle ilgili anıları...
#Mesut İktuPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMAN