Paylaş
Biz de Orhan Bursalı’nın Cumhuriyet’te dün kullandığı başlığı kullandık. Hocamızın yazılarından bazı sözlerine, özellikle ‘Günün Sözü’ köşesinde yer vermiştik. Bursalı’nın yazısından bazı seçmeler onun nasıl bir aydın olduğunu gösteriyor:
“Çok iyi bir mimarlık ve İslam tarihçisi, çok iyi bir düşün adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği büyük bir Rönesans insanı. Tam anlamıyla: İtalya’da Rönesans mimarlığını en iyi bilenlerden.
Neredeyse Cumhuriyet yaşında, 1926 doğumlu. Yüreği hep ülkesi için çarptı. Bir Atatürk ve devrimleri sevdalısı.
Bir hezarfen, çok yönlü bilge. Bitmez bir merak, araştırma, öğrenme tutkusu. Müzikten tutun sinemaya kadar...
Çağdaşı üreteceğiz, dedi. Bilim ve teknoloji üretimi, dedi. Aydınları düşünmeye çağırdı. Politikacı, ülke adamı olmalı dedi.
Ülke mimari değerlerinin korunmasına, kurtarılmasına bir ömür verdi.
Selimiye Camisi’ne yeni bir ruh verdi. Divriği Ulu Camisi’nin şaheserliğini en iyi o gördü, kurtarılması için projeler üretti, sergiler düzenledi. Devlet, bu sergileri çeşitli ülkelere taşıdı. Safranbolu dahil, her yerde imzası var. Bir İstanbul düşünürü, hayranı. İstanbul’un tarihi eserlerinin kurtarıcılarından. İstanbul’un Bizans’tan bugüne tarihini ve yaşamını en iyi o yazdı ve anlattı. 50’yi aşkın değerli kitap, binlerce değerli makale, derin bir bilgi hazinesi bıraktı, emanet etti bizlere. Varlığı için, tanıdığım için kendisine çok teşekkür ederim.”
GÜNÜN SÖZÜ
“TÜRKİYE, Amerikalı gibi gökdelen yapıyor. Paralel bir iş. Ama plan yapamıyor. Okullar ve üniversiteler artıyor. Fakat öğretim düzeyi düşük. Üniversite var. Kaldı ki Amerika’da her 80 milyon nüfusa 800 üniversite var. Büyük kente gelen köylü birkaç yılda ne kadar kentli olabilirse biz de o kadar çağdaş olabiliyoruz.” (Doğan KUBAN, 2014)
TARIMDA GİRDİ FİYATLARI ARTIYOR
TÜİK’in temmuz ayı tarımsal girdi enflasyonunun aylık yüzde 1.98, yıllık yüzde 29.38 olarak ilan ettiğini belirten Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 19.05’lik artış gerçekleştiğini kaydetti. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 27.01, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 29.78 artış gerçekleştiğini belirten Çandır, yıllık en fazla artışın yüzde 62,43 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda olduğuna dikkat çekti.
Çandır, üretici sürekli zarar ettiği için bu tablonun sürdürülmesinin olanaksız olduğunu vurguladı.
GERİCİLİK VE İLERİCİLİK!
MELİH Pekdemir’in ‘Bir adım geri, iki adım geri’ yazısından önemli bir değerlendirmeyi sunuyoruz:
“Cumhur İttifakı, kendi tanımıyla (Osmanlı ve Şeriat özlemiyle) elbette gerici bir ittifaktır. Ama bunun karşısında Millet İttifakı ilerici bir ittifak mıdır? Onlar da öyle bir ittifak kurmuşlardı ki, Akşener’in sıkı milliyetçiliği bir yana ‘Aman, seçmeni küstürmeyelim’ diyen uysal sosyal demokratlar laiklikten öcü gibi korkar hale gelmişlerdir. Demokratlıktan taviz vermişlerdir. Cumhur İttifakı’nı yeneceğiz beklentisiyle kendilerininki dahil tüm gericilere göz yumulmasını istemektedirler.
Dolayısıyla gericilik ile ilericiliğin iç içe geçirildiği bir keşmekeşte, ileriye ve ilerlemeye yönelik siyasi doğrultumuzu kaybetmemeliyiz.”
SU SAVAŞLARINA NE KADAR YAKINIZ?
“PETROL kaynaklı savaşlar bitti, artık sıra su savaşlarında.” Bu sözleri sık sık duyarız. Durum gerçekten böyle mi? Tarih, su savaşlarıyla mı dolu? Su kaynaklı sorunlar işbirliğiyle mi savaşla mı çözülür?
Su politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Su savaşlarına ne kadar yakınız?” diye soruyor ve anlatıyor:
“İklim değişikliği ve gıda güvencesi gibi birçok yeni sorun, alışılageldik stratejik analizleri de değişmeye zorluyor. Su ve gıdaya ulaşmak için ülkelerin birbirleriyle sıcak çatışmaya girme ihtimali eskisinden çok daha sık bir biçimde konuşuluyor, akademik çalışmalara ve görüş yazılarına konu oluyor.
Ama gerçekten öyle mi? Su savaşlarına ne kadar yakınız? Bekleyiniz!”
YENİ KİTAPLAR
MEHMET Ali Güller ‘Tampon Ülke-Emperyalizmin Göç Stratejisi’ (Kırmızı Kedi), Ayfer Tunç ‘Suzan Defter’ (Can), Mira Yelkenci ‘Senden Gidemiyorum’ (Epsilon), Jeanette Winterson ‘Frankissstein: Bir Aşk Hikâyesi’ (Kafka), Ayşen Bozkuş (Resimleyen: Sultan Özdemir) ‘Kanadını Bana Ver’ (İthaki Çocuk), Dr. Şahin Ünal ‘Üçten Geriye’ Epsilon), Anna Kang ‘Benim (Değil)’, ‘Kork(M)uyorum’, ‘Minik (Değilsin)’ (Uçan Fil), Dilek Livaneli ‘Bir Dilek Yetmez’ (Epsilon), Akın Olgun ‘El Âlem’ (Tekin), Mustafa Aykut ‘2040’a Ne Kaldı?’ (Nemesis), Erendiz Atasü ‘Bir Düğün Gecesi’ (Can), Çınar Ergin ‘İlhan, Mahir, David’ (Bilgi), Süreyya Evren ‘Hurra Aşağılara, Yokuş Aşağılara!’ (Can Çağdaş), Evrim Kuran ‘Onlar Göçtü Buradan-Türkiye’nin Yeni Göç Nesli’ (Can), Durul Demirkaya ‘Kum İskelesi’ (Edisyon), İrfan Yalçın ‘Son Bahçeler’ (h2o Kitap)
MESAJ PANOSU
PLASTİK Mİ YEDİRECEĞİZ?
TRAKYA’nın verimli arazilerine yapılması planlanan plastik OSB’ye “ÇED olumlu” kararına tepki gösteren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer “Tarım arazilerinde buğday, ayçiçeği yerine plastik üretilecek. Çocuklarımıza plastik mi yedireceğiz?” diye sordu.
BİLİYOR MUSUNUZ?
ÇANAKKALE’de ilk kez Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri ile Turizm ve Tanıtma Dernekleri’nin ‘Homeros’un ‘Altın Sıvı’ dediği ‘Zeytinyağı insanlığın hayat iksidir’ sloganı ile ortaklaşa olarak 9-10 Ekim tarihlerinde Troya Zeytinyağı Festivali düzenleneceğini...
TÜRKİYE’nin ulusal engelli istihdamı danışmanlık ajansı Engelsizkariyer.com’un ‘erişilebilirlik’ teması ile düzenlediği ‘Engelsiz Kariyer Zirvesi’nin 29 Eylül Çarşamba 10.00’da yapılacağını (katılım ücretsiz, kayıt için zirve.engelsizkariyer.com)...
Paylaş