Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki bir gölette yakalanan Kuzey Amerika cinsi ve akvaryumlarda beslenen Güneş Levreği görenleri şaşırttı. Yakalanan balığın istilacı ve çok tehlikeli olan etçil bir balık türü olduğu, her türlü gıdayla beslenen balık olduğu belirtildi.
#BalıkSAPANCA Gölü Sulak alanı alt havzasında Orman ve su İşleri Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Sapanca Gölü biyolojik çesitlilik, arazi ve literatür çalışmaları tamamlandı. Göl sulak alanı ve gölün bulunduğu havzanın yoğun baskı altında olmasına rağmen hala doğal yapısını koruduğu, su kodunun 28 metreye düşmesi halinde gölün yüzde 7.5 oranında küçüleceği, doğal hayatın yok olacağı ve gölün bataklık haline dönüşeceği belirtildi.
4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruMeze yapmayı da çok severim, yemeyi de... Meze yenen sofrada uzun uzun oturulur, sohbetle hemhal olunur. Size bugünlerde çok sık hazırladıklarımı anlatacağım. Patlıcan sevenlerin bayılacağını düşündüğüm bu tatları buğulama levrek ve ızgara sebzelerle sunabilirsiniz.
#Yumurtalı BabaganuçTezgâhlar yıl boyunca beklediğiniz meyve ve sebzelerle doluyor. Ramazan mesaisi, yaz mevsimi derken mutfakta hareket asıl şimdi başlıyor. Üç ‘fine dining’ restoranın yüksek mutfağına sızdık. Personel yemeklerinin tadına baktık, tarifler kopardık. Başrolde mevsim malzemeleri, gastromiye yön veren ekiplerden yıkama, saklama ve pişirmeye dair basit fikirler aldık.
#Mutfak TüyolarıTürkbükü’nün süperyatlarına karşı Yalıkavak’ın megayatları... Maki Otel’in Flamingo’suna karşı, Palmarina’nın Quzu’su... Kayserili Yeşim Hanım’ın mantılarına karşı, De Niro’nun Nobu’su... Bir tarafta Türk, diğer tarafta Azeri sermayesi... Söz konusu Türkbükü-Yalıkavak bilek güreşiyse, eski kral çoktan öldü, yaşasın Azeribükü!
#BodrumBahar bir kez daha yola çıkmak için kışkırttı. Niyetim hafta sonunda Kemal Anadol’un 2003’te yayımlanan romanı “Büyük Ayrılık”ın peşine düşmekti. Osmanlı İmparatorluğu’nun 20’nci yüzyıl başlarındaki çözülme sürecine, Ege’den tanıklıklar getiren kitapta yazar, 1900’lü yılların Foçası’nı, yöreyi öylesine güzel, içten anlatmıştı ki, gidip görmeye karar verdim.
Bahar yüzünü gösterdi. Ağaçlar çiçeklerini taktı takıştırdı, toprak yeşil örtülerini üstüne çekti. Kuşlar sevinç çığlıkları atmaya başladı. Şimdi tam yola çıkmanın zamanıdır. Çünkü doğa en güzel görüntülerini bu mevsimde sergilemeye başlar. Her yıl yaptığım gibi bu yıl da bahara doğru yolculuğa çıktım. Önce Bursa’yla hasret giderdim. Daha sonra Ayvalık’a, Cunda’ya, Foça’ya selam sarkıttım. Direksiyonu kırıp Karaburun Yarımadası’nın, Çeşme’nin, Alaçatı’nın güzelliklerinde dolaştım durdum. Bu hafta bu bahar turunu sizlerle paylaşacağım.
Tekdüze ve gergin şehir hayatının kısa molalarında rahatlamaya çalışırız. Aynı şehirde, aynı işyerinde aynı koşullarda yaşayanlardan bazıları haftaya daha mutlu ve dinamik başlar. Sualtına gönül veren, derin maviliğin peşinde kulaç atan dalgıçlar bu şanslı gruptandır. Gürültüden ve çevre kirliliğinden uzak ama şehre yakın, karayolu ile ulaşabileceğiniz noktalarda dalışlar yapabilirsiniz.