Jüri üyelerimiz de Egeli gurme ve gazetecilerden, yolu sık sık Ege bölgesine düşenlerden oluşuyor. En iyi listesine İzmirli
balık lokantaları ağırlığını koydu. Ayvalık, Bozcaada, Bodrum ve Kuşadası da unutulmadı. Ünlü isimleri ağırlayan balıkçı kim, deniz mahsullü makarna nerede yenir, hangisine giderken rezervasyon şart, hangisi kış aylarında kapalı öğrenmek istiyorsanız listemize mutlaka bir göz atın. İşte Ege’nin en iyi balık lokantaları.
EN İYİ 101. Deniz Restoran - İZMİR
2. Balıkçı Hasan - ÇEŞME
3. Yeni Albatros - BODRUM
4. Balık Pişiricisi - İZMİR
5. Hasan’ın Yeri - BODRUM
6. Bay Nihat - AYVALIK
7. Nesos - AYVALIK
8. Körfez Restoran - ÇEŞME
9. Çınar Balık - KUŞADASI
10. Kandilli Restoran - BOZCAADADENİZ RESTORAN
İzmir’in en ünlü adresiİzmir deyince akla ilk gelen adreslerden Deniz Restoran, artık bir klasik. 1981 yılından beri 1. Kordon’da hizmet veren restoranın sahibi Yılmaz Çelikay. Deniz çipurasının yanı sıra kalamar çeşitlerinde uzmanlar. Izgara levrekte de bir hayli iddialılar. Haftanın her günü 11.00-23.00 arası hizmet veriyor. Bahçesi 200, salonu 150 kişi kapasiteli. İki yılda bir mutlaka dekorasyon değişiyor. İzmir’e gelen politikacı, sporcu, sanatçı, şarkıcı ve mankenlerin hemen hepsi en az bir kere Deniz Restoran’da balık yemiştir. Fiyatlar kişi başı 40 ile 60 milyon lira arasında değişiyor. Müzik olarak klasik müzik tercih ediliyor. Tel: (0232) 464 44 99
BALIKÇI HASAN
Salaş bir görünümü var12 yıl önce Hasan Kandemir’in Çeşme’de açtığı ve ilk şubesini geçen sene İstanbul’da hizmete soktuğu Balıkçı Hasan’ı artık oğlu Toray Kandemir işletiyor. Yazın 150, kışın 65 kişilik oturma kapasitesine sahip. Deniz kenarındaki masaları ve salaş görüntüsü, balıkçı ağlarından oluşan dekorasyonu dikkat çekiyor. Her gün 12.00-23.00 arası açık. Ünlü müşterileri arasında Yılmaz Erdoğan, Mustafa Erdoğan, Deniz Erdoğan, Sinan Çetin, Nil Karaibrahimgil, Serdar Erener gibi isimler var. Deniz mahsullü krep, ahtapot ızgarası, tereyağlı sübye güveç, ahtapot güveç tavsiye edilir. İstek üzerine balık çorbası yapılıyor. Balığı ızgara, kebap, haşlama ve buğulama olarak da deneyebilirsiniz. Balıkçı Hasan’a özgü deniz mahsullü makarnayı mutlaka tatmalısınız. Kişi başı 40-50 milyon lira arası hesap ödeniyor. Popüler parçaların yanı sıra Yunanca şarkılar çalınıyor. Tel: (232)724 02 02.
YENİ ALBATROS
Rezervasyon şartBodrum ile Milas arasındaki Tuzla sahilinde. Yeni Albatros Restoran karides salatası ve yahnisi ile bölgenin en çok müşteri çeken restoranlarının başında geliyor. 1997 yılında Bayram Güneş tarafından hizmete açıldı. Özellikle gün batımında gitmeniz tavsiye edilir. Çoban salatası meşhur. Müdavimleri arasında Candan Erçetin, İbrahim Tatlıses, Nurseli İdiz, Yasemin Yalçın ve Kazım Kanat bulunuyor. Yılın on iki ayı açık. Barbun, çipura, levrek, kefal, ahtapot, kömür ateşinde yapılan karides yahnisi, zeytinyağlı kızartılmış levrek ve salatasında iddialı. Lüksten uzakta, yörenin doğasına uygun şekilde dekore edilmiş. Balık, karides, salata ve içkiden oluşan bir
yemek için 25 milyon lira ödüyorsunuz. Akşamları klasik müzik çalıyor. Hafta sonları mutlaka rezervasyon gerekiyor. Tel: (252) 524 50 27.
BALIK PİŞİRİCİSİ
Dil balığı şiş tavsiye edilirSahibi Veli Sinanoğlu’nun aşçıbaşılığını da yaptığı Balık Pişiricisi Veli Usta, 1972 yılından beri İzmir’de hizmet veriyor. Mehmet Şahin’in de ortağı olduğu mekan, her gün 12.00-23.30 arası açık. Dil balığı şiş mutlaka denenmeli. Veli Usta, Türkiye’de orijinal dil şişi kendilerinin sattığını ve tadını kimsenin yakalayamadığını iddia ediyor. Bahçe 65, salon 180 kişi kapasiteli. Modern bir dekorasyona sahip. Müdavimleri arasında Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Demet Akbağ, Nejat Uygur var. Kişi başı 25-40 milyon lira arasında fiyatlarla balık keyfi yaşayabilirsiniz. Türkçe pop ve klasik eserler çalınıyor. Tel: (232) 464 27 05
HASAN’IN YERİ
Ege’nin tüm balıklarıBodrum Yalıkavak Beldesi’nde, yazın en sıcak döneminde dahi serin bir ortamda yemek yemek istiyorsanız tercihiniz Hasan’ın Yeri Restoran olmalı. İşletmeciliğini Hasan Açık yapıyor. 1988 yılından bu yana Gerişaltı Mevkii sahilinde hizmet veriyor. Mesut Yılmaz, Kenan Evren, Aşkın Nur Yengi, Ahmet Çakar müdavimleri arasında. Yılın on iki ayı Ege Denizi’nden avlanan barbun, kefal, çipura, karagöz, mercan, levrek, lagos, ahtapot ve kalamar ile kültür balıklarını bulabilirsiniz. Ahtapot ve zeytinyağlı kalamar salatası, ızgarada sarmısaklı zeytinyağlı ve kekik soslu lagos balığı en çok tercih edilen yiyeceklerin başında geliyor. Yazlık ve kışlık bölümleri var. Hafif müzik eşliğinde balık yemenin keyfine varabilirsiniz. Bir kişi, soğuk meze, ara sıcak, balık ve içki dahil 30 milyon lira ödüyor. Tel: (252) 385 42 42
BAY NİHAT1978’den beri Cunda’da
Bay Nihat Lale Restoran, 1978 yılından bu yana Cunda Adası’nda. Ahmet Nihat Bekit’in işlettiği restoranda deniz ürünleri, Ayvalık’ın şifalı zeytinyağlı soğuk mezeleri, deniz ürünlerinden yapılan sıcak mezeler ile spesiyaller servis ediliyor. 1800’lü yıllardan kalma taş binada hizmet veriyor. Her gün 08.00-01.00 saatleri arası açık. Deniz ürünlerinin porsiyonu 8-12 milyon, zeytinyağlı mezeler 4 milyon lira. Balık pazarlığa tabi. Yazın 220, kışın 100 kişi kapasiteli. Yaz aylarında müzik çalınmıyor. Kışın klasik batı müziği ve enstrümantal müzik eşliğinde servis yapılıyor. Müdavimleri arasında Emel Sayın, Sezen Aksu, Mehmet Ali Erbil, Çelik, Fazıl Say, Soner Arıca, Hülya Avşar, Uğur Dündar, Orhan Özaydın, Erdal İnönü, Ali Coşkun, Ali Sarar, Efe Aydan, Fatih Altaylı var. Tel: (266) 327 17 77 - 327 10 63.
NESOS
Rum mimarisi balıkçı restoranıCunda Adası’ndaki ünlü balık restoranlardan Nesos, 1991 yılından beri hizmet veriyor. Murat Tekinoğlu’nun işlettiği Nesos Restoran’ın en iddialı yemeklerinin başında gelen beyaz soslu buğulama balığı her mevsim, bamyalı buğulama levreği ise yaz aylarında afiyetle yiyebilirsiniz. Kabak çiçekli böreği tavsiye edilir. 08.00-01.00 arası açık. Kışlık bölümü eski Rum mimarisi taş duvarlı, şömineli. Ahşap masa ve sandalyeleri sıcak bir atmosfer yaratıyor. Müdavimleri arasında Mehmet Aslantuğ, Mehmet Yaşin, Haşmet Babaoğlu, Çelik, Ozan Güven, Fethi Kantarcı, Tan Sağtürk, Birol Güven, Süleyman Seba var. Deniz ürünlerinin porsiyonu 10 milyon, zeytinyağlı mezeler 4 milyon lira. Balık ise pazarlığa tabi. Genellikle yemek müziği, hafif müzik ve Yunan müziği çalınıyor. Yazın 20, kışın 100 kişi kapasiteli. Tel: (266) - 327 17 48 - 327 22 39
KÖRFEZ RESTORAN
Cumhurbaşkanı’nı ağırladıÇeşme Dalyan’daki Körfez Restoran 1987 yılından beri açık. İşletmecisi Mehmet Kabadayı. Her gün 09.00-02.00 saatleri arasında açık. Levrek buğulama, tuzda sinarit ve kalamar tava ile soğuk ve sıcak mezelerde iddialı. Masalarda her zaman taze çiçekler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Çeşme’ye gelişinde tercih ettiği Körfez Restoran’a Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Serdar Ortaç, Çağla Şikel, Ebru Destan gibi ünlüler de geliyor. Balık kilo fiyatı 20 milyon lira ile 75 milyon lira arasında değişiyor. Mezeler 3-3.5 milyon lira, deniz ürünleri ise 10-17.5 milyon liradan satılıyor. Enstrümantal yemek müziği çalınıyor.
Tel: (232) 724 79 47 - 724 73 58.
çınar balık
Balıklar pazarlığa tabiBalık Restoran, 2000 yılından beri Kuşadası’nın İzmir girişinde, Akyar Mevki’nde hizmet veriyor. Tuncay Yücel-Hakan Osmanağaoğlu’nun işlettiği mekan, lezzetli ürünleri ile kısa sürede çevrede ünlendi. İşletmeciler, tüm deniz mahsullerinde iddialı olduklarını söylüyor. Her gün öğlen servisiyle açılan Çınar Restoran gece 24’00’e kadar müşterilerini ağırlıyor. Ahşap dekorasyonu, denize nazır manzarasıyla keyifli bir ortam sunulan mekanda mezeler 3, ara sıcaklar ise 4-12 milyon lira. Balıklar pazarlığa tabi. Tel: (256) 618 18 47
KANDİLLİ RESTORAN
15 Ekim’e kadar açıkBozcaada’da 1999 yılında Mehmet Boruzan tarafından açıldı. 23 Nisan-15 Ekim tarihleri arasında açık. Sabah saatlerinden gece 02.00’ye kadar hizmet veriyor. Asma yaprağında sardalye ızgara ve ahtapot ızgaranın tadını bir başka yerde bulmak zor. Taş kaplama duvarları ile adaya özgü eski Rum evlerini andıran restoran, deniz kenarında. Uğur Dündar, Haluk Şahin, Müjde Ar, Atıf Yılmaz, Deniz Türkali, Sumru Yavrucuk müdavimleri arasında. Türk Sanat Müziği, Yunanca ve klasik müzik çalınıyor. Soğuk mezeler 2 milyon 500 bin ile 4 milyon lira, deniz ürünleri 7 milyon ile 10 milyon lira arasında satılıyor. Tel: (286) 697 84 14
Gurmelerden, gazetecilerden ve müdavimlerden oluşan büyük jüri seçtiErtuğrul Özkök - Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni
Ahmet Güzelyağdöken - İzmirli gurme
Yaşar Aksoy - İzmirli araştırmacı yazar
Çağdaş Ertuna - İstanbul Life yazarı
Şerif Yenen - Turist Rehberleri Birliği Başkanı
Pervin Mısırlıoğlu - İzmir Life Yayın Yönetmeni
Pakize Suda - İzmirli Hürriyet yazarı
Hülya Ekşigil - Yemek kültürü yazarı
Mehmet Yaşin - Seyahat yazarı
Figen Batur - Hürriyet Cumartesi gusto yazarı