GeriSeyahat Derin maviliğin peşinde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Derin maviliğin peşinde

Derin maviliğin peşinde

Tekdüze ve gergin şehir hayatının kısa molalarında rahatlamaya çalışırız. Aynı şehirde, aynı işyerinde aynı koşullarda yaşayanlardan bazıları haftaya daha mutlu ve dinamik başlar. Sualtına gönül veren, derin maviliğin peşinde kulaç atan dalgıçlar bu şanslı gruptandır. Gürültüden ve çevre kirliliğinden uzak ama şehre yakın, karayolu ile ulaşabileceğiniz noktalarda dalışlar yapabilirsiniz.

Assos, Kömür Limanı ve Kefken, İstanbul için üç alternatif. Şişli Sualtı Sporları Kulübü Eğitim Kurulu Başkanı Eser EROL, Hürriyet Seyahat için yazdı.

ASSOS / ÇANAKKALE

Sualtı fotoğrafçılığı için de ideal


M.Ö 10. yüzyılda Metymna(Midilli) halkı tarafından kurulduğu söylenen Assos; Lidya, Pers, Yunan, Roma, Anadolu Selçukluları ve en son Osmanlı egemenliğinde 600 sene geçirmişti. Ünlü Yunan filozofu Aristoteles’in de burada ilk felsefe okulunu kurduğu söylenir. Assos, İstanbul’a 380, İzmir’e 290 km uzaklıkta. İstanbul’dan gelirken Yenikapı-Bandırma feribotunu kullanmak en iyisi. Fakat Bandırma Balıkesir yolunda yapılan çalışma nedeniyle trafik oldukça yavaş seyrediyor. Bu yüzden biz Çanakkale yolunu tercih ediyoruz. Ayçiçeği tarlaları içinde, rahat bir yol. Biga-Çan- Bayramiç-Ezine güzergahıyla Edremit Körfezi’ne varıyoruz. Assos yolu çok virajlı. Araç kullananların çok dikkatli olması gerekiyor. Assos’ta çadır kampı kurup hafta sonu 4-5 dalış yapabilirsiniz. Assos’ta içme suyu sorunu yaşamazsınız. Çünkü kamp alanlarında su kaynakları da mevcut. Dalış aralarında da sizi çok güzel bir güneş bekliyor. Zengin sualtı yapısı, karagöz, sarpa sürüleri, toz bulutu şeklindeki papaz balıkları, taş kovukları içinde sizlere merhaba demek için bekleyen mığrı ve mürenleri, Assos’un sualtında sizi bekleyen süprizleri arasında. Sualtı fotoğrafçılığıyla ilgilenen dalgıç arkadaşlar için oldukça verimli bir bölge. Daha çok makro çekim çalışırlarsa keyifli enstantaneler yakalayabilirler. Bu özellikleri ile Assos dikkat çeken ve bir o kadar da fazla dalgıç tarafından bilinmeyen bir dalış noktasıdır.

KÖMÜR LİMANI / ÇANAKKALE

Acemi ve usta dalgıçlar için olağanüstü

Saros Kömür Limanı, İstanbul’a yaklaşık 320 kilometre uzaklıkta. Tekirdağ yolu üzerinden Keşan ve Gelibolu tabelalarını takip etmeniz yeterli. Gelibolu’dan Eceabat yönünde 1 kilometre gittikten sonra sağa sapın. Fındıklı Köyü tabelasından devam edin. 12 kilometre sonra karşınıza çıkan köyün girişindeki Kömür Limanı tabelasını takip edin. Yaklaşık 6 kilometre sonra limana varacaksınız. Limanın üstüne vardığınızda sizi denizle ormanın kucaklaştığı doğa harikası bir koy, akvaryum gibi berrak bir deniz, harika bir manzara karşılayacak. Kömür Limanı adını bir rivayete göre 1. Dünya Savaşı sırasında savaş gemilerine kömür naklinde kullanıldığı için almış. Limana inmeden yukarıdan denizi seyrettiğinizde nasıl farklı bir dünyada olduğunuzu kavrarsınız. İşte saklı cennet burası olmalı, demeden geçemezsiniz. Akşam kamp kurup, çadırda konaklayabilirsiniz. Gece yıldızlar altında uyku tulumu da seçenekleriniz arasında.

Kömür Limanı’nın sualtı yapısıyla kıyı topografyası aynı. Koyun sağ tarafındaki suyun altında ise müthiş bir topuk yapısı, dalışa yeni başlayanlar ve ileri seviyedeki dalgıçlar için geniş bir dalış imkanı sunuyor. Topuğun önünden derinlik 60 metrelere kadar iniyor. Ama bizler için 30 metreler dalış için yeterli. Burası inanılmaz derecede büyük orfozlara, dev mığrı ve mürenlere, sarpa sürülerine, böcek ve ıstakozlara, gelincik balıklarına, vatos ve fener balıklarına ev sahipliği yapıyor. Bu koyda dalış yapacak sualtı fotoğrafçıları geniş açı çekimler için hazırlıklı olmalı. Yoksa karşılarına çıkacak süprizler fotoğraf karelerinde değil akıllarında bir anı olarak kalır. Hafta sonları öylesine hoş dalışlar yapacaksınız ki kendinizi bir sonraki tarihi planlamaktan alamayacaksınız. Zira Kömür Limanı’na bir kere gelip de ikinci kez gelmeyen yoktur.

KEFKEN / KOCAELİ

Sualtı mağaralarını keşfedin


Kefken, Kandıra’ya bağlı. Karadeniz ikliminin özelliklerini taşımakta. İstanbul-Ankara TEM otoyolunda Kandıra gişelerinden çıkıp 40 kilometre gittiğinizde Kandıra’ya, oradan Kefken tabelalarını takip ederek 20 kilometre gittikten sonra Kefken’e ulaşabilirsiniz. Ayrıca Adapazarı- Kaynarca yolu üzerinden 55 kilometre gittiğinizde de Kefken’e ulaşabilirsiniz. Yine İstanbul-Şile-Ağva güzergahından denizle yeşilin birleştiği enfes manzara eşliğinde Kandıra’dan geçerek Kefken’e gelebilirsiniz. Bu yol çok virajlı ama çok sakindir.

Kefkenin sualtı, keşfedilmeyi bekleyen mağaralarıyla meşhur. Yılın hemen her mevsiminde berrak suyu ve kayalık bir dip yapısı var. Özellikle avuç içinizden büyük pavuryaları, mağara girişlerini mesken edinmiş eşkinalarıyla (kaya levreği) unutulmaz bir hafta sonunu Kefken’de dalarak değerlendirebilirsiniz. Çadır kamp yaparken doğanın tadına varacak, dalga sesleri size bir senfoni gibi gelecek. Sualtı fotoğrafçılarının yanlarına güçlü bir ışık kaynağı almalarını öneririm. Geniş açı kullanılması keyifli kareler yakalamanızı sağlayacaktır. Burada ters ışığı kullanarak müthiş kareler yakalayabilirsiniz.
False