gülçin ışık haberleri sayfasında gülçin ışık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 232 gülçin ışık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sıcaklıkların git gide arttığı son günlerde yeme alışkanlıklarımız da değişti. Havanın geç kararması, tatilin verdiği rahatlık derken, ne yiyip ne içtiğimize dikkat etmediğimiz zamanlar sıklaştı. Buna bağlı olarak da mide rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başladı. Peki, sıcak havalarda beslenme düzeni nasıl olmalı, nasıl beslenmeli, neler yemeliyiz? Akşam saat kaçtan sonra bir şey yememeliyiz? Diyetisyen Gülçin Işık hurriyet.com.tr okurları için merak edilen soruları yanıtladı.
#Yeme DüzeniYaz aylarıyla birlikte pek çoğumuzun gündeminde kilo vermek için diyet arayışları yer almaya başladı. Her sene, hatta her ay farklı farklı diyet modelleri, şekilleri görüyor, bunu deniyor, sonra da başarısız oluyoruz. Çünkü bunlar sizin normal rutindeki beslenme planınıza müdahale etmediği için kısa süreli etki gösteriyor. Peki kilo vermek için diyet şart mı, günde kaç kalori alınmalı, nasıl beslenilmeli? İşte, Diyetisyen Gülçin Işık, sağlıklı kilo vermek için yapılması gerekenleri paylaştı.
#Sağlıklı Kilo VermeÇoğunlukla diyet yapan bireyler havaların da ısınmasıyla beraber sporu da beslenme programlarına eklemeye başladılar. Dolayısıyla da sabah ya da akşam mı spor yaparsak daha iyi olur, gibi sorular sıkça sorulmaya başladı. Aslında hiç spor yapmayan bir birey için ne zaman yaptığının bir önemi yok. Çünkü egzersizi, sporu hayatına katarken devamlılık nasıl oluyorsa o şekilde devam edilmesi gerekir. Ancak sabah sporunu tercih edenlerde bir takım soru işaretleri olabiliyor. Onlardan biraz bahsedelim.
#SporBirçoğumuz spor yaparken terlemekten hoşlanırız. Çünkü terlemeyi yapılan aktivitelerden fayda sağlamak olarak düşünürüz. Özellikle kilo vermeye çalışırken uzun yürüyüşler ve kardiyolar ile terleyip hafifleyeceğimizi düşünürüz. Peki gerçekten terleyerek kilo vermek mümkün mü? Bu şekilde kilo vermeye çalışmak ne kadar doğru?
#Kilo VermekKarbonhidratlar sadece çok yediğinizde kilo almanıza sebep olur. Yeterli ve dengeli tüketimde kilo yapmaz. Özellikle lif açısından zengin beslenebilmek için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Vücudun başlıca enerji kaynağı olması da yine bizim için önemli bir etmendir.
#KarbonhidratlarÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkZeytin yaprağı ve çeşitli etkileri olan doğal ürünlerin büyüsü hepimizi çok cezbediyor. Hastalıklara çareler aranırken çok eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılan zeytin yaprağı o yıllardan günümüze kadar kullanılmaya devam ediyor. Peki, binlerce yıldır kullanılan zeytin yaprağı çayı gerçekten faydalı mı? Virüslere karşı koruyucu etkisi var mıdır? Diyetisyen Gülçin Işık, zeytin yaprağı çayı ile ilgili bilimsel verileri ve bilim ışığında kanıtlanmış faydalarını anlatıyor.
#Zaytin YaprağıYıllardır ‘Aç olarak yatmak sağlıklı, uykudayken yağ yakılır, mide boşken yatağa gitmek gerekir’ diye biliyoruz ama bazı uzmanlar bunun tam tersini, hatta aç yatmanın yaşlandırdığını savunuyor. Hal böyle olunca da kafamız iyice karışıyor. Peki hangisi doğru, aç mı yatalım tok mu? Bu konuda yapılan araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aralıklı OruçPotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesProbiyotiklerin bağırsak sağlığımız için önemini artık hepimiz biliyoruz. İşte bu uğurda farklı markalar bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler piyasaya sürülüyor. Probiyotikli sodalar da bunlardan biri... Peki, gerçekten bu iddiaların altı dolu mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotik İçeceklerKilo vermeye çalışırken uzun yürüyüşler ve kardiyo egzersizleriyle terleyip hafifleyeceğimizi düşünürüz. Spor yaparken terlemek hoşumuza gider ama gerçekten terleyerek kilo vermek mümkün mü? Bu şekilde kilo vermeye çalışmak ne kadar doğru? Diyetisyen Gülçin Işık bu sorularımıza yanıt verdi.
#TerlemekBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#ProbiyotikÇoğunlukla yaban mersini ile karıştırılan turna yemişi sağlığa oldukça faydalıdır. Yaban mersini eski ve genel bir ad olmakla birlikte mavi yemiş olarak satın aldığımız meyvedir. Hem yaban mersini hem de turna yemişi aynı familyadan olsa da aralarında ufak bir farklılık vardır. Turna yemişinin sayısız faydasını Diyetisyen Gülçin Işık’tan dinledik.
#Turna YemişiDiyet yaparken besin çeşitliliği sağlamanın önemine dikkat çeken ve özellikle mevsiminde kurutulmuş sebze ve meyvelerin sağlıklı bir alternatif olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gülçin Işık, konu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#Kurutulmuş MeyveTam da mevsimi gelmişken, ağacın dallarından küpe gibi sarkan, insanın yedikçe yiyesi gelen muhteşem bir meyve! Çok şanslıyız ki ülkemizde karadut bolca yetiştiriliyor, bazen bir yolun kenarında bile rastlayabiliyoruz. İlaç gibi faydalı bu meyvenin faydalarını Diyetisyen Gülçin Işık anlatıyor.
#KaradutBaharın müjdesi, yazın simgesi yeşil erik, bir diğer adıyla can erik pazarlarda görülmeye başladı. Yalnız erik denince sadece birkaç çeşidi aklınıza gelmesin. Dünyada 2000’den fazla, Türkiye’de ise 200’den fazla erik çeşidi var. İnsanın yedikçe yiyesi gelen, çoğu zaman ekşi tadı olan bu şifalı meyvenin faydalarını Diyetisyen Gülçin Işık’tan dinledik.
#ErikBazı besinler var ki birlikte tüketildiğinde daha faydalı olup, vücut için yararı katbekat artar. Yani beraber tüketildiğinde 1+1=5 olabilir. Bu durum besinlerin sinerjik etkisi olarak adlandırılıyor. Birlikte tüketildiğinde faydalarını ikiye katlayan bu besinleri Diyetisyen Gülçin Işık anlatıyor.
#Sinerji Yaratan BesinlerSokak lezzeti deyince aklı ilk onun adı geliyor. Adına şarkılar yazdıran kokoreç, kuzunun ince bağırsağından ve mumbarından yapılır. Baharatla harmanlanır, şişe sarılarak ağır ateşte pişirilir. Peki kokoreç sağlıklı bir sokak lezzeti mi? Kilo yapar mı? Diyetisyen Gülçin Işık, popülerliğinin yanı sıra besin değeri yüksek ve oldukça faydalı bir yiyecek olan kokoreç hakkında bilgi verdi.
#KokoreçAnoreksiya hastalığı, Nihal Candan ile birlikte bir kez daha araştırılmaya başlandı. Yemek bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya hastalığı, kişinin hızlı kilo kaybı yaşamasına ve yaşamını ciddi manada tehdit etmesine neden olabiliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuKuzey Amerika’da yaygın olan ve ‘Süper meyve’ olarak adlandırılacak aronya meyvesi çok zengin bir içeriğe sahiptir. Chokeberry olarak bilinen aronya meyvesinin sağlığa etkilerini Diyetisyen Gülçin Işık anlatıyor.
#Aronya Meyvesiİngiltere’de bir doktor, beyaz ekmeği daha sağlıklı hale getirecek dahice bir tüyo ortaya attı. Cerrah Dr. Karan Rajan, 5,2 milyon takipçisi olan TikTok hesabında yayınladığı videosunda bu yöntemi anlattı ve bu yöntemle beyaz ekmeği daha sağlıklı hale getirmenin mümkün olduğunu iddia ediyor! Peki bu gerçekten mümkün mü?
#EkmekMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#GripsavarBahar geldi, havalar ısınmaya başladı ama özellikle mevsim geçişlerinde grip salgınına daha fazla maruz kalıyoruz. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmanın yollarını anlatıyor.
#Sağlıklı BeslenmeKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkABD, İspanya ve Brezilya başta olmak üzere 36 ülkeden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, yetişkinlerin yüzde 14'ünün ve çocukların yüzde 12'sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıktı. Obeziteden, psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen paketli gıdaların yarattığı etkileri Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk...
#Paketli GıdaKarpuz mevsimi gelince hem bu meyvenin hem de çekirdeğinin faydaları ile ilgili pek çok bilgiye maruz kalıyoruz. Karpuz çekirdeğinin kalp sağlığından depresyona, kabızlıktan kilo vermeye, cinsellikten cildi güzelleştirmeye kadar birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki gerçekten böyle bir etkisi var mı? Bu iddiaların hangisi doğru hangisi yanlış? Uzmanlara danıştık...
#SağlıkYeme bozuklukları, yetersiz ya da aşırı gıda alımı içerebilen, diğer yandan ruhsal etkilere dayanan ve fiziksel sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Son günlerde aşırı zayıflığı ile adından sıkça söz ettiren Süreyya Yalçın ile birlikte yeme bozukluğu hastalığı yeniden araştırılmaya başlandı. Yeme bozukluğu hastalıklarının başında anoreksiya nervoza geliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuKarpuz mevsimi gelince hem bu meyvenin hem de çekirdeğinin faydaları ile ilgili pek çok bilgiye maruz kalıyoruz. Karpuz çekirdeğinin kalp sağlığından depresyona, kabızlıktan kilo vermeye, cinsellikten cildi güzelleştirmeye kadar birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki gerçekten böyle bir etkisi var mı? Bu iddiaların hangisi doğru hangisi yanlış? Uzmanlara danıştık...
#SağlıkSıcaklıkların git gide arttığı son günlerde yeme alışkanlıklarımız da değişti. Havanın geç kararması, tatilin verdiği rahatlık derken, ne yiyip ne içtiğimize dikkat etmediğimiz zamanlar sıklaştı. Buna bağlı olarak da mide rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başladı. Peki, sıcak havalarda beslenme düzeni nasıl olmalı, nasıl beslenmeli, neler yemeliyiz? Akşam saat kaçtan sonra bir şey yememeliyiz? Diyetisyen Gülçin Işık hurriyet.com.tr okurları için merak edilen soruları yanıtladı.
#Yeme DüzeniBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#Sağlık