Bebeklerine heyecanla kucağına alan anne babalar, onların gelişimini de merakla ve ilgiyle takip ederler. Bu bağlamda bebeklerde görme duyusu ve zamanı da araştırılan konulardan biri. Peki bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte ay ay görme gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman GörürSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekAnne adayları ya da yeni ebeveyn olanlar bebek gelişimi ile ilgili bilgilere sahip olmak için sık sık araştırma yapıyor. Anne ve babaların bebeklerle ilgili en fazla merak ettiği konulardan birini de görme yetisi oluşturuyor. Yeni doğan bebekler, belli bir gelişim süresine geldiklerinde görme duyusunu tamamlamaya başlıyor. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte ay ay görme gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?Bebek bekleyen anne adayları yada yeni anne olmuş kadınlar, yeni doğan bebek gelişimi ile ilgili sıklıkla araştırma yapıyor. Bu konulardan birini de bebeklerin görme duyusu ve bebeklerin görme zamanıyla ilgili araştırmalar oluşturuyor. Anne karnındayken bebeklerin ışığı ayırt ettikleri bilinir ama buna gerçek anlamda “görme” demek mümkün değildir. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte, bebeklerde ay ay görme gelişimi ile ilgili bilgiler.
#Bebeklernezamangörür?Bebekler ne zaman görmeye başlar sorusunun yanıtı çocuk sahibi vatandaşlar tarafından büyük bir merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Göz Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Pınar Aydın, bebeklerin görmesiyle ilgili ayrıntılı açıklamalara yer verdi. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar?
#Bebekler Ne Zaman Görmeye BaşlarPek çoğumuzun gündelik yaşam koşturmacası içinde kurallara uymayan, kendi bildiğince kuralları çiğneyerek düzeni bozan kişilerle karşılaşmamızın altında önemli bir eksikliğin yattığını ifade etmek mümkün. Bu o kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmediğinin önemli bir göstergesidir.
#Konuk YazarParis2024 Paralimpik Oyunları tarihimizin en büyük başarısıyla sonlandı. Oyunlardan geriye 10 branşta alınan 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalya tam 28 madalya kaldı. Oyunlarda hem altın madalyası hem dünya rekoruyla öne çıkan paralimpik okçumuz Öznur Cüre Girdi’yi Paris dönüşü yakaladık.
#Paris2024Hem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikKatarakt körlüğün dünyadaki en sık nedenlerinden biridir… Haziran ayı, kataraktın küresel etkisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 10 yılı aşkın bir süre önce “Katarakt Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Peki, katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl olur? İşte katarakt belirtileri ve merak edilenler...
#Katarakt BelirtileriTürkiye’de yüzde 90’ın üzerinde görme kaybı olan kişiler ‘total görme engelli’ yani görme yetisini tamamen kaybetmiş bireyler olarak tanımlanıyor. Ancak yüzde 10’a kadar ışık algısı olanlar için işlevsel görme ve yaşam becerilerini artırma umudu ‘rehabilitasyon’ yöntemleriyle mümkün olabiliyor. Bebek yaşta önce göz kaslarını geliştirmeye, daha sonra cisimleri, şekilleri, renkleri tanımaya yönelik çalışmalara başlayan bir çocuk, okul çağına geldiğinde destek almadan ya da az destekle eğitim hayatına başlayabiliyor.
#Gönül TurgutBir çok kişi bu hastalığa sahip olduğunu son aşamada öğreniyor. Bir göz hastalığı olan keratokonusa yakalanan ve erken evrede öğrenenlerin çoğunluğu ise yanlış tedavi ediliyor. Keratokonusun sinsi bir göz hastalığı olduğunu söyleyen Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin kurucusu Prof.Dr.Mahmut Kaşkaloğlu konu ile ilgili şunları anlattı;
#1