10-12 Haziran tarihleri arasında İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek Sound of Europe Festivali, Avrupa’nın yeni seslerini Türkiye’nin başarılı müzisyenleriyle aynı sahnede buluşturacak. Festivale katılım ücretsiz olacak.
#Avrupa Birliği Ulusal Kültür EnstitüleriDünyaca ünlü iki edebiyat ustası Günter Grass ile Yaşar Kemal ve dört Avrupalı yazar; Goethe Enstitüsü’nün, “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” (European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe) projesinin İstanbul etkinlikleri kapsamında düzenlenen muhteşem Edebiyat Buluşması’nda edebiyat meraklılarıyla bir araya geldi! Buluşma, 15 Nisan 2010, Perşembe günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, Türkiye – Almanya Kültür Forumu sözcüsü Osman Okkan ve oyuncu Memet Ali Alabora’nın moderatörlüğünde gerçekleşti.
Türkiye’nin ilk dans filmleri festivali Dans Kamera İstanbul, 26 Nisan’da The Cost Of Living filmiyle Fransız Kültür Merkezi’nde başlıyor. 4 Mayıs’a kadar İstanbul Beyoğlu’ndaki sinemalarda, film ve dans okullarında atölye çalışmaları, sunumlar, gösterimler gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin meşhur dönerini tescilletmek için bin yıllık belgelerle bilimsel bir makale hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunuldu. Akademik çalışmanın detaylarının tanıtıldığı toplantıya katılan Alman oyuncu Wilma Elles “Almanya PR stratejisi yapmış olabilir ama döner Türkiye’nindir” dedi.
#AlmanyaBu hafta Melike Şahin ve Mabel Matiz, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda hayranlarıyla buluşacak. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni sezonu piyanist Emre Şen konseriyle başlıyor. Devam eden Art Weeks İstanbul’a sanatseverlerin ilgisi yoğun. Tiyatro tutkunları DasDas yapımı ‘Ayna’yı kaçırmasın.
#Uygar TaylanDarmstadt Devlet Orkestrası’nın usta kemancılarından Emre Tamer, Türkiye’de başlayan Barok müzik sevgisini Almanya’da da sürdürüyor. Yüzlerce yıldır kütüphanelerin tozlu raflarında unutulan eserleri adeta bir ‘arkeolog’ gibi ortaya çıkarıyor ve 20 yıl önce kurduğu ‘Darmstadt Barok Solistleri’ grubuyla birlikte müzik dünyasına kazandırıyor.
#ALMANYAAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan MertYunus Emre Enstitüleri’nin kuruluşunda Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanı’ydı. Herkesin hakkını teslim ettiği gibi çok okuyan, çok bilen bir kişiliktir. Yunus Emre Enstitüleri’nde prensip olarak enstitü memurlarının ve müdürlerinin dış ülkelerde yaşayan ve yetişen Türk gençlerinden olmasına karar verilmişti, faydası görüldü. Arap ülkelerinde, Almanya’da, Avusturya Viyana’sında çok etkili müdürler vardı ve faaliyetler tertiplendi.
#Yunus Emre EnstitüleriZahit Büyükişliyen’in 60 yıllık sanat yaşamının özeti niteliğindeki retrospektif sergisi ‘Yeldeğirmenlerine Karşı’, usta ressamın yolunun düştüğü şehirleri, seyre daldığı günbatımlarını, Amanos Dağları’nı, insanın doğayla ilişkisini, şifalı kantaron çiçeklerini izleyiciyle buluşturuyor. Büyükişliyen, “Benim için sanat, her zaman çevre, insan ve toplumla birlikte bir sarmaldır” diyor.
#Zahit BüyükişliyenTürkiye’de 2019 yılı ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ ilan edilmişti. Adına gümüş ve bronz hatıra para çıkarıldı. 1924 Bitlis doğumlu hoca 2018’de İstanbul’da vefat etti. Cenazesi de özel izin ile İstanbul Gülhane Parkı içindeki İslam Tarihi ve Teknolojisi bahçesine defnedildi. Ömrünü İslam bilim tarihine vakfetmişti. Şöyle diyordu: “Biz, bilim tarihindeki eksik halkalardan birini yerine koymak istiyoruz; burada eksik kelimesi ile kastedilen, Rönesans’ı doğrudan doğruya Antik Çağ’a bağlayan yanlış düşünce ile oluşan boşluktur. Biz, İslam kültür çevresinin yaratıcı bilginlerinin, 900-1600 yılları arasında gösterdikleri başarılarını ortaya koymak istiyoruz.”
#İstanbul ÜniversitesiOsman Wöber ile ilgili son dakika haberinin ardından ünlü ismin sevenleri hakkındaki bilgileri araştırmaya başladılar. Kurtlar Vadisi serisinde canlandırdığı Tuncay Kantarcı karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu ve yönetmen Osman Wöber hayatını kaybetti. Yapılan açıklamada Wöber'in kalp krizi nedeniyle vefat ettiği duyuruldu. 2001 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosunun başına getirilen ve bu görevi 2009'a kadar sürdüren Wöber, ayrıca Sekizinci Saat, Cumhuriyet gibi filmlerde roller üstlendi. Peki, Osman Wöber kimdir, kaç yaşında? İşte, Osman Wöber'in hayatı ve biyografisi
#Osman WöberCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi'nde yer alan Milli Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesinin açılış töreninde açıklamalarda bulundu. İslam Medeniyetleri Müzesi, 1200 yıllık geçmişin izlerini taşıyan ve pek çoğu daha önce teşhir edilmemiş eşsiz eserleri barındırıyor. Peki, İslam Medeniyetleri Müzesi nerede?
#İslam Medeniyetleri MüzesiGEÇENLERDE “Bornova Anadolu Lisesi (BAL) denilince kulaklarım dikilir. Çünkü ben de BAL öncesi, İzmir Koleji (İK) mezunuyum” demiştim. Bugün de BAL mezunu, genç sanatçı bir kardeşimiz, Cansu Ergin’le beraberiz. Yıllar önce haberlerine yer vermişiz, yine buluştuk. Ve iletmekten keyif aldığım, onur duyduğum bir öykü:
#1