Güncelleme Tarihi:
İstanbul ve Ankara, kültür sanat hayatına ivme kazandıracak yepyeni bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sound of Europe Festivali, Avrupa’nın yeni seslerini Türkiye’deki dinleyicisi ile buluşturmak üzere yola çıkıyor. Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa programı tarafından desteklenen Avrupa ağlarından EUNIC’in (European Union National Institutes for Culture) İstanbul ve Ankara kümelerinin girişimi ve Kadıköy ile Çankaya Belediyeleri’nin katılımı ile hayata geçirilen Sound of Europe Festivali, Avrupa müziğinin yeni ve başarılı seslerinin sergileneceği kapsayıcı bir seçki ile 10, 11 ve 12 Haziran 2022’de İstanbul Alan Kadıköy ve Ankara Ahlatlıbel Atatürk Parkı’nda müzikseverleri bir araya getirecek. Festivale katılım ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
Avrupa’dan 12 farklı müzik grubunu Türkiye’den yerel sanatçılarla aynı sahnede buluşturarak ortak bir diyalog ve bir etkileşim platformu oluşturmayı hedefleyen Sound of Europe Festivali, geniş müzikal seçkisiyle yediden yetmişe tüm müzikseverleri İstanbul ve Ankara’da bir araya getirecek. Festival, cazdan rock’a, folk’tan elektronik müziğe kadar geniş müzikal seçkisiyle farklı performansları sahneye taşıyacak.
Sound of Europe Festivali’nde yer alan Avrupa’dan 12 konuk sanatçıya eşlik edecek yerli müzik sahnesinden isimler şöyle:
Festivalin yerli konukları arasında batının folk müziğinden ve Doğu kültüründen ilham alan, 90’lar rock müziğinin izlerini de taşıyan indie folk türünün temsilcilerinden BAHR, deneysel, minimal ve etnik tınılardan esinlenerek yaptığı üretimlerle dikkat çeken elektronik müziğin yeni temsilcilerinden Cihangir Aslan, abartısız ve sakin vokallerine ritmik bestelerinin eşlik ettiği İmre Hâdi ve Türkiye’nin sayılı özgür doğaçlamacı kadın şarkıcılarından Sumru Ağıryürüyen ile davulcu, besteci ve söz yazarı Orçun Baştürk’ün geleneksel ve avangart tınıları bir arada sunduğu projesi SO Duo yer alıyor.
Sound of Europe Festivali kapsamında ayrıca enstrümantal cazın modern ve geleneksel çizgilerini özgün bir şekilde sunan Yunus Muti Quartet, elektro gitar, saksafon ve vokal düzenlemeleri ile electronica ve Afro house adına nefes kesen performanslara imza atan Sound of Ladies ile Amerikan klasikleri ve caz standartlarının yanında soul müzik ve popüler parçaların farklı ve dikkat çekici örneklerini kendi düzenlemeleriyle sahneye taşıyan Somel Trio ve R&B, soul, alternatif pop ve rock’tan seçtiği parçaları kendi yorumuyla sunan Tuğçe Doğu Band de müzikseverlerle buluşacak.
AVRUPA’DAN KONUKLAR
EUNIC’in İstanbul ve Ankara üyeleri olan Goethe Enstitüsü İstanbul, Goethe Enstitüsü Ankara, Macaristan Büyükelçiliği Ankara, Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi İstanbul, Institut Français İstanbul, Institut Français Ankara, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Danimarka Kültür Enstitüsü İstanbul, Hollanda Ankara Büyükelçiliği & Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi İstanbul, Avusturya Büyükelçiliği Ankara, İtalya Büyükelçiliği Ankara, Lüksemburg Ankara Büyükelçiliği’nin ortak girişimi ve Kadıköy Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nin katılımı ile hayata geçirilecek Sound of Europe Festivali’nin Avrupa’dan gelecek katılımcıları ise şöyle:
Parti ruhunu herkese yaşatan Duckshell - Macaristan
2017’de Macaristan’da yer alan yeraltı kulübü Gólya’da kurulan Duckshell, sahneyi bir parti alanına dönüştürüyor. Macaristan’ın yanı sıra Fransa, İspanya, Almanya ve diğer ülkelerdeki şehirlerin sokaklarında da halkla sık sık bir araya gelen Duckshell’in parçaları, grup üyelerinin etnik çeşitliliği ve farklı müzikal ilgileri sayesinde birçok farklı türü bir araya getiriyor. Kendi çok dilli müzik tarzlarına “sunshine-punk” adını veren grup, Macar ve Brezilya müziğinin unsurları olan ska, punk, reggae ve funk gibi tarzları bir arada kullanarak dans ve coşku dolu konserleri ile tanınıyor. (11 Haziran Cumartesi 22.00 - Alan Kadıköy/ 12 Haziran Pazar 22.00 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
Tech-house’un yeni “harika çocuğu” Yo Johnny - Danimarka
Caz müzisyeni babasına duyduğu hayranlıkla 11 yaşında müziğe başlayan Danimarkalı Arto Eriksen, elektronik müziğe olan tutkusunu henüz çok küçük yaşta babasının stüdyosunda dinlediği parçalarla keşfetti. 2019’da çıkardığı bir dizi yeni parça ile dikkatleri üzerine çeken tech-house’un harika çocuğu Yo Johnny, DJ setiyle parti ruhunu dans pistine taşıyacak. (12 Haziran Pazar 22.00 - Alan Kadıköy)
Cazın alışılmamış dörtlüsü Eva Klesse Quartett - Almanya
Leipzig merkezli davulcu, besteci ve grup lideri Eva Klesse, caz eğitimini 2013 yılında tamamladı. Ardından kurduğu kendi dörtlüsü ile genç caz müzisyenlerine verilen Leipzig ödülüne layık görüldü. Dörtlü 2014 yılında Enja etiketiyle çıkardığı “Xenon” ile 2015 yılında Alman ajansı Jazz Echo tarafından yılın en iyi çıkış yapan grubu ödülünü kazandı. Eva Klesse’nin baskın olmadan zihinlerde yer eden davul ritimleri, piyanist Philipp Frischkorn’un romantik piyanosu, Evgeny Ring’in geleneksel saksafonunu tamamlarken, basçı Robert Lucaciu, Klesse’nin hafif ama dokunaklı davul ritimlerine eşlik ediyor ve serbest doğaçlamanın sınırlarını zorluyor. (11 Haziran Cumartesi 19.30 - Alan Kadıköy)
Melankolik bir caz konseri için Henning Sieverts & Philipp Schiepek Duo - Almanya
İki usta virtüöz, Henning Sieverts ve Philipp Schiepek, yedi yıl önce Würzburg Müzik Konservatuarı’nda gerçekleşen bir atölyede tanıştıktan sonra sayısız işbirliğine imza attılar. İkilinin müzikal diyaloğunda ağırlıklı olarak kendi eserleri ve özveriyle seçilmiş caz klasikleri yer alıyor. Bas ve çellodaki sihirli dokunuşlarıyla tanınan Henning Sieverts, dünyanın farklı ülkelerinde verdiği sayısız konserle, caz dünyasının önde gelen müzisyenlerinden biri olarak biliniyor. Echo Jazz ve New German Jazz Award sahibi Sieverts ile bir dönem öğrencisi ve şimdiki müzikal partneri Schiepek arasındaki müzik alışveriş alışılmış sınırların çok ötesinde; adeta telepatik. İkilinin konserleri kimi zaman cazın heyecan dolu ritmini kimi zamansa melankolik tınılarını dinleyici ile buluşturuyor. (11 Haziran Cumartesi 19.30 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
Elektronik müziğe deneysel yaklaşımıyla Lisa Stenberg - İsveç
İsveçli besteci ve müzisyen Lisa Stenberg’in çalışmaları, enstrümantal, elektronik ve elektroakustik bestelerden oluşuyor. Stenberg, yavaş ve kademeli olarak gelişen drone altyapılı besteleri ile elektronik müzik adına farklı bir deneyim sunuyor. Eserleri, Donaufestival Inversia, Norbergfestival, OSA Festival, Intonal Festival, Sonica Festival gibi deneysel müzik festivallerinin en beğenilen konserleri arasında yer alan Lisa Stenberg, derin bir müzikal deneyim yaşamak isteyenlerin tercihi oluyor. (12 Haziran Pazar 20.45 - Alan Kadıköy)
Çok kültürlü ve özgür melodileriyle Collectif Medz Bazar - Fransa
2012’de Paris’te kurulan Collectif Medz Bazar, dinleyenlere kültürler arası müzikal bir tecrübe yaşatıyor. Beşliyi oluşturan her müzisyen son derece başarılı birer vokalist ve birer multi-enstrümantalist olarak tanınıyor. Müziklerinde eski ve yeni halk geleneklerini kullanarak özgürlük ve kardeşlik mesajları veren ekip, Türkçe, Ermenice, İngilizce ve Fransızca parçaları ile kültürel kaynaşmanın ve yenilenmenin hikayesini anlatıyor. (10 Haziran Cuma 22.00 - Alan Kadıköy/ 11 Haziran Cumartesi 22.00 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
Etnik müziğin deneyimli ismi Monika Bulanda Trio - Polonya
Polonya doğumlu müzisyen ve sanatçı Monika Bulanda’nın müziği farklı müzikal gelenek ve tarzlardan oluşuyor. Kendi müziğini “çok kültürlü deney” olarak nitelendirilen Bulanda, Katowice Müzik Akademisi Caz Bölümü’nden ve Varşova Chopin Caz Okulu’ndan mezun olduktan sonra, önce Çin’de sahne aldı. Ardından etnik müzik serüveninin başladığı Türkiye’ye gelen sanatçı, Kenan Doğulu, Ajda Pekkan, Mustafa Sandal, Mabel Matiz gibi Türkiye’nin önde gelen sanatçılarına davul ve perküsyonda eşlik etti, Türkiye’nin önde gelen caz sanatçılarıyla caz albümleri kaydetti. Pop, caz ve etnik müziğin deneyimli isimlerinden Bulanda, üçlüsü ile Polonya ve Türk halk müziğini gerek kendi besteleri gerekse Anadolu müziğinin enstrümanlarıyla dinleyicilerle buluşturuyor. Bulanda’nın Ankara’daki konserinde Türkiye’deki caz ve etnik müziğin yeni kuşak temsilcilerinden Volkan İncüvez ve Baran Say eşlik edecek. (10 Haziran Cuma 19.30 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
İçi içine sığmayan pop ve caz doğaçlamaları ile Mushroom Mosis - Hollanda
Vokalist/söz yazarı Damani, yayınladığı ilk EP’nin ardından Mushroom Mosis sahne adıyla dinleyiciyle buluşuyor. Mushroom Mosis, Damani’nin genellikle doğaçlama yaptığı ve dinleyicilerinden ilham alarak sergilediği canlı performansların bir bütünü. Enerjik ve canlı pop ile caz parçalarının ruhunu yansıtan performansları izleyici için benzersiz bir deneyim haline geliyor. (10 Haziran Cuma 20.45 - Alan Kadıköy/ 11 Haziran Cumartesi 20.45 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
Müzikal sınırların ötesinde bir caz performansı Purple is The Color - Avusturya
Klasik cazdan oldukça uzak ama bir o kadar zarif caz tınılarıyla, türün diğer tarzlarıyla bütünleşen müziği ile Purple is The Color, müzikal sınırları ve kuralları aşarak, cazın tüm parlaklığını parçalarında anlatıyor. Simon Raab (piyano), Stepán Flagar (saksafon), Martin Kocián (bas) ve Michal Wierzgon’un (davul) müzikleriyle dinleyicilerin hislerine dokunan köklü duyguları harekete geçiren yepyeni bir tarz sunuyor. (11 Haziran Cumartesi 20.45 - Alan Kadıköy)
Caz, pop, klasik müzik ve dünya müziğini bir arada sunan Tubonika - Avusturya
Tubonika, geleneksel folk müziği yeniden tanımlayan yaklaşımlarıyla, iki genç müzisyen Jonny Kölbl (armonika) ve Tobias Weiß’ın (tuba) ortak projesi olarak hayata geçti. Styrialı ikili, bestelerini diğer müzik formlarından ve tarzlarından öğelerle bir araya getiriyor; geleneksel folk müziğin seslerini günümüze taşıyor. Parçaları ile caza, klasik müziğe, dünya müziğine ve hatta pop’a atıfta bulunan Tubonika, dinleyiciyi daha ilk saniyeden büyülüyor. (12 Haziran Pazar 19.30 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
Napoli tarihinde bir yolculuk: Emilia Zamuner Trio - The Neapolitan Songbook - İtalya
Vokallerde Emilia Zamuner, gitarda Francesco Scelzo ve trompetteki ustaca dokunuşlarıyla Enrico Valanzuolo’dan oluşan üçlü, çağdaş ve geleneksel Napoli müziğinin öğelerini bir arada sahneye taşıyor. Emilia Zamuner Trio’yu bir araya getiren her bir sanatçının müziğinde kendi stillerini yansıtan bir farklılık hissediliyor. Francesco Scelzo’nun klasik müzik eğitimi ile Enrico Valanzuolo’nun caz eğitimi, müzik kariyerine klasiklerle başlayan ve ardından kendini caza adayan Napolili sanatçı Emilia Zamuner’in sesiyle buluşuyor. (10 Haziran Cuma 20.45 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
Eğlenceli ama melankolik progresif cazın başarılı ismi Michel Meis Quartet - Lüksemburg
Michel Meis Quartet’in parçalarında eğlenceli olduğu kadar ayrıntılı, melankolik olduğu kadar dans edilebilir besteler yer alıyor. Bu çok çeşitliliği Meis’in sessiz ama progresif caz ritimlerinde belirgin şekilde duymak mümkün. Müzisyen arkadaşları, trombonda Alisa Klein, piyanoda Cédric Hanriot ve kontrbasta Stephan Goldbach’ın becerileri her zaman kompozisyonlarına yansıyor. Meis, farklı müzikal türlerin ve ruh hallerinin göz kamaştırıcı özelliklerini bir araya getiriyor ve caza taze bir dokunuşta bulunuyor. (12 Haziran Pazar 20.45 - Ahlatlıbel Atatürk Parkı)
FESTİVAL PROGRAMI
İSTANBUL/ Alan Kadıköy
10 Haziran
Kapı Açılış 19.00
19:30 Cihangir Aslan
20:45 Mushroom Mosis
22:00 Collectif Medz Bazar
11 Haziran
Kapı Açılış 17.45
18:15 SO Duo
19:30 Eva Klesse Quartett
20:45 Purple is The Color
22:00 - 22:45 Duckshell
12 Haziran
Kapı Açılış 17.45
18:15 BAHR
19:30 İmre Hâdi
20:45 Lisa Stenberg
22:00 Yo Johnny
ANKARA/ Ahlatlıbel Atatürk Parkı
10 Haziran
Kapı Açılış 17.45
18:15 Tuğçe Doğu Band
19:30 Monika Bulanda Trio
20:45 Emilia Zamuner trio - The Neapolitan Songbook
11 Haziran
Kapı Açılış 16.30
17:00 Sound Of Ladies
18:15 Yunus Muti
19:30 Henning Sieverts & Philipp Schiepek Duo
20:45 Mushroom Mosis
22:00 Collectif Medz Bazar
12 Haziran
Kapı Açılış 17.45
18:15 Somel Trio
19:30 Tubonika
20:45 Michel Meis 4tet
22:00 Duckshell
EUNIC Hakkında
EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) kültürel ilişkilere odaklanan Avrupa organizasyonları ağıdır. Ortakları ile birlikte, tüm AB üye devletleri ve ortak ülkelerden üyelerin geniş deneyimlerinden yararlanarak, 133 kümeden oluşan bir ağ ile dünya çapında 100’den fazla ülkede Avrupa kültürel işbirliğini hayata geçirmeyi hedefleyen EUNIC 2014’ten bu yana Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa Programı’nın bir parçası olarak farklı projelere imza atıyor.