REÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#Umamiİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSBitki temelli talebin yaygınlaşmasıyla artık süpermarketlerin vegan reyonlarında çeşit çeşit et muadili görebiliyoruz. Ama ona en benzeyen ve sağlığımıza en faydalı olan alternatif kesinlikle mantar... İşe mantarı tıpkı et gibi marine ederek başlayabilirsiniz. Aromatiklerle, sirke, yağ ve baharatla tatlandırdığınızda şaşırtan lezzetler yakalayacaksınız...
#GastronomiFriends'in yıldızı Matthew Perry'in ölümünün ardından yapılan otopsi sonucu açıklandı. Yapılan araştırmada Matthew Perry'in ölüm nedeninin Ketamin kullanımı olduğu açıklandı. Peki, Friends'in yıldızı Matthew Perry'in ölüm neden olan Ketamin ilaçı ne işe yarıyor? İşte, ketamin ve etkileri hakkında detaylı bilgiler
#Ketamin NedirBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkHaziran, migren farkındalık ayı... Şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi bu... Evde kendimize hangi soruları sorarak migrenimiz olup olmadığını anlayabiliriz? Tedavisi var mı? Kadınlarda mı daha çok görülüyor, erkeklerde mi? Hangi besinler migren ataklarını tetikler? Uzmanlara sorduk.
#MigrenMelis her ne kadar organikçileri dolaşsa, evde enginar cipsleri hazırlasa da ikizler okula ilk başladığında kendini paketli gıda çukurunda buldu. Gizem ise bu konuda kendine kızgın, kızını koruyamadığını düşünüyor. Çocukları paketli gıdalardan uzak tutmak için yasak koymak sürdürülebilir değil. Bunun yerine onlara paket içeriğini okumayı öğretmek iyi bir yol olabilir...
#GıdaJapon araştırmacılar, zayıf elektrik akımını kullanarak geliştirdikleri yemek çubuklarıyla yemeklerdeki çok az miktardaki tuzun bile tadını yapay olarak en az bir buçuk kat arttırarak günlük tuz alımını sınırlandırmayı hedefliyor.
#JaponyaDünya Sağlık Örgütü'nün temel ilaçlar listesinde yer alan, son yıllardaTSSB'den migrene kadar çeşitli rahatsızlıkları olan hastalar için bir tedavi seçeneği olarak popülerlik kazan ketamin, 1970'lerden beri anestezik olarak kullanılmaktadır. Peki, ketamin nedir, ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.
#Ketamin Nedir Ne İşe Yarar?Kurucularından olduğu gıda firmasını tanıtmak için Adıyaman 1954 Spor Kulübü’ne sponsor oldu, sonra içindeki futbol aşkını keşfetti. 31 yaşındaki Cevher Erdem kulübün başkanı oldu ve ‘takımı bir üst lige çıkan ilk kadın kulüp başkanı’ olarak kayıtlara geçti. Erdem: “3 sene önce ‘Futbolda bir kadın başkan olacaksın, takımını şampiyon yapacaksın ve Türkiye bunu konuşacak’ deselerdi herhalde gülerdim.”
#Cevher ErdemJaponlar dünyanın dört yanındaki yabancı şeflerden kendilerine elçi seçerek onlara geleneksel mutfak ve malzeme eğitimi veriyor. Türkiye’den seçip eğittikleri Sinan Damgacıoğlu şu anda Asmalımescit’teki mekânında müthiş lezzetler sunuyor. Yeni restoranı içinse hazırlıklar yapıyor.
#YazarÇin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanGlutatyon; bilinen antioksidanlar içinde en güçlü olan ve vücudun her hücre ve dokusunda görev alan bir tripeptit aminoasit molekülüdür. L-sistein, L-glutamat ve glisin amino asitlerinden oluşur. Sağlıklı kalmak ve hastalıklardan korunmak için gerek duyulan en önemli moleküllerden en etkili olanıdır. Özellikle sigara ve alkol kullanımına bağlı vücutta oluşan zararların önlenmesinde temel öneme sahiptir.
#Glutatyonİltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
#Arş. Gör. Kübra ŞahinBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, ''iltihaplanma'' ya da ''yangı'' olarak bilinen inflamasyona karşı uzak durulması gereken besinlerin yanı sıra stres, depresyon ve hareketsiz yaşam şeklinin de inflamasyona neden olabileceğini söyledi.
#Margarin