İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), dün akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) 'Mezopotamya'dan Ege'ye' konserini sanatseverlerle buluşturdu. Gecede, Mezopotamya'dan başlayıp günümüz Türkiye topraklarına kadar uzanan hikayeler İlber Ortaylı tarafından anlatıldı.
#İDOB“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#Hürriyetİlk Türk bandosu olan Mûsikâ-i Hümâyûn'un gelişmesinde en büyük katkı sağlayan İtalyan asıllı Giuseppe Donizetti, Osmanlı Padişahı II. Mahmut için de bir marş bestelemişti. Söz konusu bu marşın adının ne olduğunu merak eden çok sayıda vatandaş, bilgi almak adına internette sorgulamalarına hız verdi. Peki, Donizetti Paşa'nın II. Mahmut için bestelediği marşın adı ne?
#Donizetti PaşaTBMM Başkanı İsmail Kahraman, Roma’daki Yunus Emre Enstitüsü’nün, II. Mahmud tarafından ‘paşa’ unvanı verilen ve Mehter´in kaldırılmasının ardından kurulan Batı tipi askeri bando Mızıka-yı Hümayun’un başına getirilen İtalyan Giuseppe Donizetti´ye ilişkin etkinlik düzenlenmesine tepki gösterdi.
#İsmail KahramanA ceremony in honor of the 150th anniversary of the death of Italian composer Giuseppe Donizetti was carried out yesterday in Istanbul's historic Saint Esprit Cathedral in Beyoglu, where the 19th century musician was buried. Known through Turkey and the Levant as Giuseppe Donizetti Pasha, Donizetti was the instructor general of music in the court of Ottoman Sultan Mahmut II, and played an instrumental role in the introduction of European music into the Ottoman world.
İlk Türk askeri bandosunun kurucusu ve Türkiye'nin ilk milli marşının bestecisi olan İtalyan Giuseppe Donizetti (Donizetti Paşa), ölümünün 150. yılında bir törenle anıldı. Anma töreni için Birinci Ordu'dan bando istendiği, ama kabul edilmediği belirtildi. İstanbul Beyoğlu'ndaki Saint-Esprit Katedrali'nde yapılan anma töreninde Türkiye’nin ilk milli marşı, 88 yıl sonra ilk defa çalındı ve ayakta dinlendi.
Papazların canlarına kıyılması hadisesi bizde pek yeni bir iş değildir. Özellikle son iki asırdan buyana Türkiye’yi sıkıntıya sokmak yahut Avrupa karşısında zor duruma düşürmek ve Batı’nın müdahalesini sağlamak isteyen çevreler, zaman zaman papazları katledip ortalığı gayet güzel karıştırmayı becermişlerdir.
While heated debates continue regarding the listeners of Pavarotti, who are being described by some as ‘unpatriotic’ and ‘sacrilegious’, preparations are underway for a celebratory memorial service to be held in the Istanbul office of the Vatican. Italian musician Guiseppe Donizetti, was the first man to start up a Turkish brass band in the 19th century, introducing Turkey to western music. The memorial service to mark his 150 years anniversary, will take place on Sunday February 12, by Giuseppe Donizetti’s grave at the Saint-Esprit Cathedral, which serves as the Istanbul office of the Papacy. The Vatican Ambassador, Georges Marovitch, asked the 1st military corps’ Commanding office to send a brass band to show their presence at the ceremony.