22 Ekim 2020’de, Hürriyet için “Türkiye’deki Girişimcilik Ekosisteminin Durumu” başlıklı bir yazı ile ekosistemi analiz etmiştim. Yazıma “Ülkemizdeki girişimciler, global bir kriz olan Kovid-19 salgınını fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Start-up’lara yatırımlarda son dönemlerde önemli oranda artış görülmesi, yatırımcıların da pandemi sürecinde temkinli davranmak yerine yeni iş alanlarına odaklandıklarının bir göstergesi. Ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması oldukça umut verici…” diyerek başlamış ve “…şu anda, Türk girişimcilik ekosistemi ne yazık ki “hiyerarşik, artistik ve kurumsal bir yapıda” … Böyle olunca, fikre değer vermekten, kurucu takıma odaklanıp, bu cevherleri geliştirmeye çalışmaktan ziyade, tüm odak genellikle yatırımcıda oluyor. Girişimcilikte önemli nokta, bir şeyler üretenleri, toplum için fayda sağlamaya çalışanları, problem çözmeye odaklananları bulup, onları desteklemek olmalı. Ben de hayallerinin peşinden koşan, uygulamalarını daha iyi hale getirmek için uykusuz geceler boyunca takım olarak çalışan gençlere, küçük tavsiyeler vermekten; bir kahve ikram edip, ofisimi açarak bile destek olmaktan yanayım…” şeklinde bitirmiştim.
#Ergi ŞenerElif Atmaca 29 yaşında genç bir tasarımcı, Toyi oyun kiti markasının yaratıcısı. 17 Ağustos’u İzmit’te yaşadı. Çadırkentteki yaşamı, oradaki çocukların duygularını, acıları ve kahkahayı paylaştı. Üniversiteyi bitirdiğinde cinsiyetsiz, her çocuğun yaratıcılığını tetikleyen, dezavantajlı çocuklara ulaşacak bir oyun kiti tasarladı. Toyi oyun kiti kısa zamanda global bir oyun kiti oldu. MoMA (Museum of Modern Art) müze mağazası ilk kez bir Türk oyuncak tasarımcısının ürününe yer verdi. Toyi oyun kiti Türkiye’den Tayvan’a, Hollanda’dan Amerika’ya uzandı. Elif Atmaca bu yıl İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik İleri Aşama Ödülü’nü de aldı.
#GazetehaberleriGenç yaşında ‘seri girişimci’ unvanını alan Hakan Baş’a göre girişimci olunmaz doğulur. Baş, “Bence girişimcilik genlerde olması gereken karakter gerektiriyor. Eğer karakterde bu ‘delilik’ varsa yetiler öğrenilerek edinilebilir diye düşünüyorum. Girişimcilikte en önemli motivasyon da başarma arzusu” diye konuşuyor.
#Hakan BaşHer şey bir fikirle başlıyor. Eğer, aklınıza gelen fikirle bir teknokente başvurup, projenizi sunduğunuz jüriyi ikna edebilirseniz hayatınızda yeni bir döneme giriyorsunuz. Artık bir girişimcisiniz ve projeniz ile belki de milyon dolarlık yatırımlar alacak, pek çok insanın hayatını etkileyeceksiniz.
#TeknokentGünümüzde iş hayatında başarının nereden geleceği hiç belli olmuyor. Flapping Birds isimli oyun uygulamasını geliştiren Vietnamlı Dong Nguyen’i düşünün. Geliştirdiği ürün bir anda başarıyı yakaladı ve onu milyoner yaptı. Her gün indirilen bu uygulama Nguyen’e her gün 50.000 Amerikan dolarına yakın para kazandırdı. Bundan sonra ise oyunun bağımlılık yarattığı ancak amacının bu olmadığı gerekçesiyle oyunu pazardan yavaş yavaş çekti. Kendi yarattığı bir projenin toplum üzerinde olumsuz etki bırakabileceğinden endişelenen çok başarılı bir girişimci – bu çok nadir görülen bir durum.
#GirisimcilikvakfiBaşbakan Ahmet Davutoğlu İzmir'de Türk-Yunan gala yemeğinde konuştu. "İzmir'in ulaşım olarak Atina'ya bağlanması konusunda biz hazırız." diyen Davutoğlu, "Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz. Ege'nin iki yakasını bir daha ayrılmamak üzere biraraya getirmeye kararlıyız." diye konuştu.
#Ahmet DavutoğluABD de yer alan Duke Üniversitesi Global Mühendislik ve Girişimcilik Bölümü tarafından “Girişimcinin Anatomisi” isimli bir araştırma yapıldı. Yapılan bu araştırmanın amacı ise girişimcilerin nasıl bir alt yapıdan geldiklerinin saptanmasıydı.
#GirişimcilikGirişimci üniversitelileri teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya destek veren Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Facebook, Microsoft, Apple ve Google’ın kurucularının ortak özelliğinin üniversitedeyken şirket kurmak olduğuna dikkat çekti. Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “Bu ülkenin gençlerinden neden Bill Gates’ler çıkmasın” dedi.
Global Girişimcilik Haftası Başkanı Jonathan Ortmans, Türkiye’deki girişimcilik ortamını değrlendirerek, “Genç, dinamik ve yeniliğe açık olan Türkiye’de girişimciler her zaman yükselişe odaklanan boğalar gibiler. Türkiye dünyaya ilham veriyor. İstihdam genç şirketlerle artıyor” dedi.
Navitas -NLP Eğitim ve Danışmanlık tarafından hazırlanan bu dosyada şirketinize sermaye sağlamak üzere başvurabileceğiniz kaynaklar, stratejik yatırımcılar ve risk sermayesi, özel sermaye fonları, bireysel yatırımcılar (angel investors) gibi finansal yatırımcılara ulaşam yöntemleri ve çalışma biçimleri açıklanıyor.