Güncelleme Tarihi:
Motorlu sistemle robot süpürgeler, üzerlerindeki kamera ve sensörlerle evleri en ince ayrıntıya kadar temizliyor.
ÇİZGİ filmlerde ev işleri yapan robotlar, artık bir hayalin ötesine geçiyor. Teknoloji devlerinin üzerinde uzun mesailer harcadığı robot süpürgeler, artık temizlik konusunda söz sahibi. Bu robotların üzerinde son teknoloji cihazlar yer alıyor. Kameradan sesli komut sistemine, akıllı telefondan kontrole kadar birçok özellik bu robotlarda bulunuyor.
KENDİNİ ŞARJ EDİYOR
En önemki özellik olarak kamera ile süpürülecek alanı tespit etmek bulunuyor. Birçok markanın kullandığı bu özellikte, robot süpürgelerde yer alan kamera saniyede onlarca fotoğraf çekiyor. Böylece robot süpürgeler, ortamı analiz ederek temizlik yapabiliyor. Dikkat çeken bir diğer özellik ise robot süpürgelerin kendini şarj etmesi. Yaklaşık bir saat temizlik yapabilen robot süpürgeler, şarjının bitmesi durumunda şarj istasyonuna gidiyor ve kendini şarj ediyor.
Samsung
Model: Navibot 8845
Fiyatı: 1200 TL
Özellikleri: Üzerinde bulunan kamerayla 167 derecelik görüş açılı bir kameraya sahip olan Samsung’un robot süpürgesi, saniyede 30 kare fotoğraf çekiyor. Cihaz, yanında verilen özel uzaktan kumandayla da kontrol edilebiliyor.
Philips
Model:
HomeRun
Fiyatı: 2500 TL
Özellikleri: 3 saatte şarj olabilen akıllı süpürge, 100 dakikaya kadar temizlik yapabiliyor. Cihazın üzerinde kamera, hareket sensörü ve kızılötesi radar sistemi bulunuyor. Cihaz, 40 metre kareye kadar süpürebiliyor.
iRobot
Model: Roomba
780 Fiyatı: 1500 TL
Özellikleri: Her tip zeminden kir, kırıntı ve saçları temizleyebiliyor. Haftada 7 kez otomatik olarak temizlik yapmaya programlanabilen cihaz, küçük ve yumuşak kir alanlarını saptamaya yardımcı olmak için hem akustik hem de optik algılayıcılar bulunduruyor.
LG
Model: VR6270LVM
Fiyatı: 3000 TL
Özellikleri: Kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahip olan LG’nin robot elektrik süpürgesi, sesli komut sistemiyle çalışabiliyor. Üzerinde bulunan kameralarla oda şartlarını analiz eden cihazda 4 otomatik temizlik modu bulunuyor. Buna ek olarak
cihazda kolay boşaltılabilir toz hanesi de yer alıyor.
Karcher
Model: RC 3000
Fiyatı: 2600 TL
Özellikleri: Toz torbası bulunudurmayan model, ev içindeki tüm yüzeylere uygun tasarlanmış. ‘Tak ve temizle’ özelliğiyle pratik bir kullanım sunmayı hedefleyen cihaz 600 watt güçle çalışıyor. Cihazın şarjı ise zemin şartlarına göre 60 dakikaya kadar çıkabiliyor.
ROBOT MAKİNELERDE YENİ DÖNEM
Marka Arçelik Black&Decker Bosch Fakir Homend
Model K-6121 Dustbuster BKS4043 LHN-18 Dustrider
Voltaj Gücü 3.6V 7.2V 9V 18V 14.4V
Çalışma süresi 7 dakika 10 dakika 12 dakika 24 dakika 19 dakika
Fiyatı 150 TL 330 TL 260 TL 360 TL 230 TL
*Yaklaşık Türkiye satış fiyatlarıdır.
ROBOT süpürgeler her ne kadar son teknolojiyle donatılmış olsa da pratiklikleriyle ön plana çıkan şarjlı el süpürgeleri hala tüketicilerin gözdesi. Kısa bir şarjla bile önemli işlerin üstesinden gelebilen şarjlı süpürgelerin fiyatları, 230 liradan başlıyor.
HAFTANIN TRENDİ
‘Cep’ten yazıcı çıktı
HER teknoloji meraklısının hayalini kurduğu avuç içine sığabilecek yazıcılar kullanıcılarla buluşmaya başlıyor. Zuta Labs adındaki şirketin geliştirdiği taşınabilir mini robotik yazıcı, boş bir sayfanın üzerine konuluyor. Tekerlekli bir sistemle çalışan yazıcı, sayfa üzerinde gezerek belgeleri kağıda basıyor. Gelecek aylarda satışa çıkması beklenen yazıcının satış fiyatı 180 dolar olması bekleniyor.
OYUN DÜNYASI
Xbox’a özel Titanfall
ELECTRONIC Arts ve bağımsız video oyun geliştiricisi Respawn Entertainment’ın Windows ve Xbox platformlarına geliştirdiği Titanfall, Xbox 360 sürümüyle Türkiye’deki oyuncularla buluştu. Xbox 360 için geliştirilen Titanfall’un özel sürümü, 11 Nisan’da satışa çıktı. Yaklaşık 200 TL’lik fiyat etiketine sahip olan oyunda, ‘titan’ların oyuna yenilikçi ‘Smart Pistol’ silahı dikkat çekiyor.
HAFTANIN UYGULAMASI
2 bin doktor için cepten randevu
DAKİKALARCA santrale bağlanıp doktorlardan randevu almaya çalışanlara çözüm uygulamalardan geldi. ‘DoktorSaati’ adındaki uygulamada yer alan 2 bin doktor ve 110 kurumdan randevu alınabiliyor. Yerli girişimcilerin geliştirdiği bir platform olan uygulama ücretsiz olarak iPhone’lara indirilebiliyor.
Kuşun yarısı ötmüyor
SOSYAL medya platformu Twitter’la ilgili yapılan bir araştırmada toplam kullanıcı sayısının neredeyse yarısının hiç tweet atmadığı ortaya çıktı. Bugün yaklaşık 974 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşan Twitter’da toplam kullanıcı sayısının yüzde 44’ü henüz hiç tweet atmadı. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre mevcut hesapların yüzde 30’u 10 veya daha az sayıda tweet atarken, kullanıcıların sadece yüzde 13’ü 100’ün üzerinde tweet attı. Twitter’la ilgili yapılan bu çarpıcı araştırma, ‘kuşların neredeyse yarısının ötmediğini’ gözler önüne seriyor. Bu tabloda açılan sahte hesapların da etkisi oldukça büyük elbette. Bu nedenle Twitter uzun zamandır sahte hesapların önünü kesmek için mücadele veriyor.
THY ve Turkcell’den ortak çağrı merkezi
TURKCELL Global Bilgi ve Türk Hava Yollarına (THY) rezervasyon çağrı merkezi hizmeti için anlaşmaya vardı. Turkcell Global Bilgi, THY müşterilerine Ankara lokasyonundan toplam 200 kişiyle hizmet sunmaya başladı.
Turkcell Global Bilgi, THY’ye gelen hava taşımacılığıyla ilgili yurt içi ve yurt dışı yolcu rezervasyonu, bilet satışı ve danışma konularında soru, bilgi, şikayet ve taleplerle ilgili çağrıları 7/24 karşılıyor. Aynı hizmet ses dışındaki diğer kanallar olan e-posta, mektup, faks ve web formdan da veriliyor. Turkcell Global Bilgi Yurt İçi Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Akın Akalın, “Şirketimiz toplam 24 lokasyonda, hizmet verdiği farklı sektörlerdeki 70’den fazla şirketle şu an Türkiye’nin pazar lideri. 2014 yılı itibarı ile müşterilerimizin stratejik iş hedeflerine ortak olan bir şirket olarak konumlandık. Müşteri deneyimi yönetimi konusundaki uzmanlığımız, deneyimimiz ve üstün teknolojimizle Türk Hava Yolları’nın müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı hedefleyeceğiz” dedi.
Türkiye’de internet 21 yaşında
TÜRKİYE, 12 Nisan 1993’te başlayan internet macerasında 21’inci yılını doldurdu. Türkiye’nin ilk internet ağı projesi, 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatılmıştı. İlk internet bağlantısı da 12 Nisan 1993’de ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na ait yönlendiriciler ve PTT’den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak gerçekleştirilmiş ve NSFNet ile bağlantı kurulmuştu. Aradan geçen 21 yıldan sonra Türkiye internet yasaklarıyla öne çıkan bir ülke oldu. Yeni internet düzenlemesinden sonra Twitter ve YouTube engellemelerine uzanan tartışmalar hız kesmeden sürüyor.
Tayland’ta piyango skandalı
TAYLAND Maliye Bakanlığı’nın Kızılhaç’ı desteklemek için yaptığı özel piyango çekilişinde hile söylemleri ve resmi web sitesinde sunulan iki farklı piyango sonucu ortalığı karıştırdı. Maliye Bakanlığı çekiliş sonucunu 8 Nisan 2014’te yayınladı. Ancak bu sonuçlar aynı gün iptal edilip, 2 gün sonra 10 Nisan’da yeni liste yayınlandı. İlk yayınlanan listede kazandığı görülen kişiler yeni piyango sonucunun hile ile mi yoksa gerçekten bir yanlışlık eseri olarak mı kazandıklarının görüldüğünün araştırılmasını istedi.