Güncelleme Tarihi:
Bir de yatırım şirketi Berkshire Hathaway ile servetine servet katan milyarder Warren Buffet’ı düşünün. Şimdilerde Buffet dünyanın en zengin ailelerinin servetlerinin yarısını hayır işleri için harcamasını amaçlayan ve “The Giving Pledge” adını verdiği bir organizasyon kudru.
Bu iki kişi de bir gecede –hem de birden fazla kere- başarılı olmuş kişiler. Bu ikisinin izlediği yol da şu anda kullanılabilecek yöntemleri içeriyor.
Başarılı olmak için bazen tutku, vizyon ve haftanın 7 günü günde 18 saatten fazla çalışmak; bazen de çok iyi bir fikir ve sadece birkaç hafta gerekebiliyor. Hangi yolu izledikleri fark etmeksizin, başarılı insanların ortak bir takım özellikleri var ve bu özelliklerin çoğu aşağıdaki 5 alıntıya gizlenmiş. Özellikle de işler yolunda gitmediğinde bu alıntılardan ilham alarak yolunuza devam edebilirsiniz.
1. “Paradan başka bir şey kazandırmayan iş verimsizdir.” – Henry Ford
Bu söz günümüzde belki de hiç olmadığı kadar geçerli. Ford’un diğer iş adamlarına söylemeye çalıştığı şey, onların kişisel refahtan ve finansal kardan daha farklı beklentileri olması gerektiğiydi. Tüketicilere gerçekten değerli olan bir şeyler sunmaları gerekiyor.
Ford her daim alınabilirliğe ve kaliteye odaklandı ve bunu yaparak bir servet kazandı. Bugün girişimciler de alınabilirlik ve kalite üzerinde yoğunlaşmalı çünkü gelişen teknolojiyle beraber tüketicilerin alacakları ürünün kalitesini belirlemesi ve aldıkları ürünle ilgili görüşlerini tüm dünyayla paylaşması bir-iki tık kadar kolay.
2. “Bugün biri bir ağacın gölgesinde oturabiliyorsa, bu yıllar önce o ağacı oraya diken sayesindedir.” – Warren Buffett
Bu sözüyle Buffet işletme sahipleri ne kadar başarılı ve ne kadar uzağa gitmiş olursa olsunlar kendilerinden önce gelen ve daha başarılı olmuş kişiler olduğunu unutmamaları gerektiğini vurguluyor. Ve tabii ki her zaman onlara minnettar olmaları gerektiğini de.
Hükümet demiryollarını inşa etmeseydi Carnegie ürettiği çeliği taşıyamayacaktı; eyaletler arası demir yolları Eisenhower zamanında yapıldı ve bu sayede firmalar ürettikleri ürünlerini hızlı bir şekilde taşıma imkanı buldu.
İnternet iş dünyasını değiştirdi ve e-ticaret girişimcileri artık ürün ve hizmetlerini inanılmaz etkili yollarla global markete sunabiliyorlar. İşletme sahiplerinin ne kadar çok çalıştıkları konusunda şüphe yok, ancak artık kendilerinden önce gelmiş çalışkan insanların, girişimcilerin ve hükümetlerin de emeklerinden yararlanma imkanı buluyorlar.
Muhtemelen bu durum Buffet’ın neden zengin ailelerden kazançlarının bir kısmını insanlara geri vermelerini bu kadar samimi bir şekilde istediğini açıklıyor. Y jenerasyonu da onun bu fikrine katılıyor ve birlikte iş yaptıkları işletmelerin de sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları ve sosyal gelişime katkıda bulunmaları gerektiği konusunda ısrarcı davranıyor.
3. “Genel Müdür oldunuz diye istediklerinize ulaştınız sanmayın. Bildiklerinizi, düşünce şeklinizi ve kuruma olan yaklaşımınızı devamlı geliştirmelisiniz. Ben bunu hiçbir zaman unutmadım.” – Indra Nooyi, PepsiCo Genel Müdürü
Bu gerçekten çok bilgece bir söz. Başarı gerçekten de bir anda bitebilen bir şey. Commodore, Gateway Computers, the Palm Pilot, Vonage, Pan Am ve Polaroid şirketlerinin kurucularına sorabilirsiniz bunu.
Bir iş kurduğunuzda ve onu yürütmeyi başardığınızda mevkiinizi korumak, her gün yeni bir şeyler öğrenmeye devam etmek, yeni fikirleri olan kişileri işe almak ve güncel kalabilmek için şirketinizde yeni iş modelleri benimsemek zorundasınız.
Yazılım geliştirerek bunları şirketlere satmakla başlayan, hatta yazılımları kurarak eğitim verme hizmetlerini de satan teknoloji şirketlerini düşünün. Bu gün tüm bu hizmetler bulut tabanlı çözümler tarafından sunulabiliyor. İş modellerini bu yönde güncellemeyen şirketler çok yakında piyasadan silinecekler. Ürün satan şirketler bile iş modellerini değiştirmek ve güncellemek zorunda kalıyor. Abone sistemi ile jilet ya da bebek bezi satan şirketlerin bu gün piyasada olduklarını düşünün.
4. “İşiniz hayatınızın önemli bir bölümü olacak, eğer gerçekten yaptığınız işten tatmin duymak istiyorsanız, çok iyi iş çıkardığınızı düşündüğünüz işi yapın. Çok iyi iş çıkarmanın tek yolu ise yaptığınız işi sevmektir. Eğer bu işi hala bulamadıysanız, aramaya devam edin. Sakın durmayın.” – Steve Jobs
Eğer bir iş kurmak konusunda kararlıysanız, sevdiğiniz işi bulsanız iyi olur. Çünkü ancak o zaman gerçekten iyi iş çıkarma fırsatı yakalayabilirsiniz. Ürettiğiniz ürüne ya da sunduğunuz hizmete duyduğunuz tutku, başarıya ulaşmanızın tek anahtarıdır. Eğer gerçek bir tutku hissetmiyorsanız ve bu tutku sizi gece gündüz kemirmiyorsa, onu bulana kadar beklemeniz gerekir.
5. “Sevgili iyimser, karamsar ve gerçekçi – siz bardağın dolu tarafıyla ilgili tartışmaya devam ederken ben onu içtim bile! Sevgilerimle, Fırsatçı!” – Lori Greiner, “The Queen of QVC”
Fırsat pek çok kişinin ayağına gelir. Ancak bu fırsatı boşa çıkaracak 3 farklı tepki var; karamsar kişi her şeyin kötü gideceğini ve başarısız olacağını, iyimser hiç plan yapmasa bile nasılsa her şeyin çok iyi olacağını düşünür. Gerçekçi ise fırsatı değerlendirmeden önce o kadar çok düşünür ki bir de bakar fırsat ortadan kaybolmuş. Bu durumda başarılı olmanın sırrı o fırsatı yakalayabilmek – bunun için ise çok iyi bir fırsat, potansiyeli görebilme becerisi ve işe atılma cesareti gerekir.
İş hayatıyla ilgili, ilham alabileceğimiz çok sayıda söz var. Elbette hiçbir söz tutkuyu, sıkı çalışmayı, vizyonun ve yaratıcılığın yerini tutamaz ancak yine de başarılı olmak için yapmamız gereken şeyleri anlatıyorlar.