gıdalar haberleri sayfasında gıdalar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8256 gıdalar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bazı gıdalar masum gibi görünseler de aslında sağlığımız için uzun vadede ciddi tehdit oluşturabilirler. Bu yazımda sizlere; obezite oluşumuna, kalp ve damar rahatsızlıklarına sebebiyet verebilecek ancak bir o kadar da yemekten keyif aldığımız gıdalardan bahsedeceğim.
#YiyeceklerTarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Çay2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesSon zamanlarda probiyotik gıda takviyesi kullanımının artmasıyla uzmanlar bilinçsiz tüketim hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, “Probiyotik dediğiniz şey canlı bakteridir. Şu anda piyasada çeşit olarak 200’ün üstünde probiyotik üreten firma var ve bir kısmı da merdiven altı. Kafanıza göre kullanmayın” diye uyardı.
#Prof. Dr. Ayhan Hilmi ÇekinÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuOrganik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerABD’de Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, İsrail lideri Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni üstü kapalı şekilde askeri müdahaleyle tehdit etti. Cotton, 22 yıl önce çıkarılan ‘Lahey İşgal Yasası’nı hatırlattı.
#Uluslararası Ceza MahkemesiHalkı zehirleyen ve kalitesiz ürünler satan firmalar bakanlık tarafından ifşa ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellemeye devam ediyor. Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki bilgilere ekleme yaptı. Listeye yapılan eklemeye göre, çiğ börek harcına kanatlı eti ve sakatat (taşlık) katıldığı, zeytinyağına düşük kaliteli zeytinyağı karıştırıldığı tespit edilirken, parça ette tek tırnaklı eti, kaşar peyniri ve ayranda mantar önleyici madde natamisin bulundu. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan ürünler listesi!
#Taklit Veya Tağşiş Yapılan GıdalarREÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikHacamat sonrası hayvansal gıdaların tüketilmemesi yönündeki öneri, genellikle vücudu daha iyi desteklemek ve hacamatın etkilerini artırmak amacıyla yapılır. Bunun birkaç nedeni vardır. Peki, Hacamatta neden hayvansal gıda yenmez? Hacamat sonrası hangi gıdalar tüketilmeli? İşte, o detaylar
#HacamatDiyabet, toplumda yaygınlığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde ölüm oranı en yüksek olan dört hastalıktan biri… Diyabet hastalığında farkındalık ve sonrasında gelen doğru tedaviler, diyabetlilerin hayat kalitesinde önemli farklar yaratıyor. Diyabet alanında 100 yılı aşan köklü deneyimi bulunan Sanofi’nin Avrasya Bölgesi İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ve Avrasya Bölgesi Yerleşik Ürünler Direktörü Gözde Haksal ile günün anlam ve önemini vurgulayan bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiHalkı zehirleyen ve kalitesiz ürünler satan firmalar bakanlık tarafından ifşa ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı her gün taklit, tağşiş ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaları üretenleri yayınlıyor. Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki bilgilere ekleme yaptı. Bakanlığın yayınlanan listesinde peynirde yapılan sahtecilikle ilgili bilgiler yer aldı. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan ürünler listesi!
#Taklit Ve Tağşiş Yapan ÜrünlerHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#Plastikİki çocuk babası Paul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt Ağrısı