Son aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütYeni eğitim yılındaki ilk ders ziline çok az zaman kaldı ve okul ihtiyaçları için tüm veliler hem kaliteli hem de bütçe dostu ürün arayışına başladı. Çocuğu için her zaman en iyisini isteyen anne-babaları bu zorlu alışveriş sürecinde rahatlatacak ipuçları ile siz de okul hazırlığınızı eksiksiz olarak tamamlayabilirsiniz. İşte kısaca bilmeniz gerekenler…
#Sponsorlu İçerikTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiYaz aylarında piknik ve plaj keyfi, gıda zehirlenmesi riskiyle gölgeleniyor. Sıcak ve nemli ortamlarda bakterilerin hızla çoğalması, açık alanda tüketilen yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Peki, hangi yiyecekler bu risk altında? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYemeklerin vazgeçilmez ürünü olan tavuk her eve girmektedir. Tavuğun her halinin çok sevildiği ve sıkça tüketildiği bilinmektedir. Çok sayıda yemek içerisine tavuk koyma şansınızda bulunmaktadır. Sizler için Pişmiş tavuk kaç günde bozulur? Pişmiş tavuk dolapta kaç gün durur ve buzlukta saklanır mı gibi merak edilen soruları ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Pişmiş TavukTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "1 Ocak'tan bugüne kadar 1 milyon 16 bin 980 gıda denetimi gerçekleştirdik. İnsan sağlığını tehdit eden üretim ve satış yaptığı belirlenen 159 firma hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.
#İbrahim YumaklıİZMİR'de, Prof. Dr. Alper Şener, havaların ısınmasıyla 'yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirterek, "Rus ya da İtalyan salatası gibi mayonezli gıdalar, kumpir ve midyeler, hızlı tüketilmesi gereken besinlerdir. Isı dereceleri arttıkça bakterinin üreme potansiyeli fazladır. Bu gıdalara dikkat etmek gerekir" dedi.
#İzmirArtan yemekleri ısıtarak yeniden tüketmek, gıda israfını önlemenin harika bir yolu. Ancak her türlü yeniden ısıtma, yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkileyebiliyor. Buna bir de bazı yiyecekler ısıtıldığında ortaya çıkan sağlık risklerini de eklemek gerek. O nedenle mutfakta herkesin işine yarayacak bu listeyi hazırladık. İşte asla ısıtılmaması gereken yiyecekler…
#SağlıkBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta Rezerviİstanbul'da çinekopun yasal limit olan 18 santimetre altında satıldığı şikayetlerinin artması üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri balık tezgahlarını tek tek denetledi. Boyları ölçülerek satılan balıkların kanuna uygun olup olmadığı kontrol edildi. Yapılan denetimlerde, yarım kasa lüferin 18 santimetre olması gerekirken 14-15 santimetre olduğu tespit edildi. Satıcıya 7 bin 500 lira idari para cezası uygulandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Bilimsel kurallara göre onlara ömründe bir kere üreme hakkı vermemiz gerek. Çünkü sürdürülebilirlik çok önemli. Hem balıkçılarımız hem de tüketicilerimiz küçük boyutlarda balık almazlarsa ve herhangi olumsuzluk olduğunda alo 174 gıda hattını ararlarsa onlara dönmekle mükellefiz" dedi.
#Balık SatışıDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde ve dünyada yaşanan gıda kayıpları ve israfına ilişkin, "Üretilen her ürünün bir gramı dahi israf edilmeyecek kadar değerlidir" dedi.
#Şemsi BayraktarGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimKuru baklagiller, insan sağlığı açısından büyük önem taşımakta olan besin kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı pek çok insan bu son derece kıymetli besin kaynakları hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duyabiliyor. Sizin için kuru baklagiller nelerdir, hangileridir ve nasıl saklanır? Kurubaklagillerin faydaları, besin ve kalori değerlerini detaylarıyla derledik.
#Kuru BaglagilÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmir