İşte, besinleri doğru saklama ilkeleri!

Güncelleme Tarihi:

İşte, besinleri doğru saklama ilkeleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 09:20

Hangi besin maksimum ne kadar süre muhafaza edilebilir?

Haberin Devamı

Besinleri saklama koşul ve süreleri sağlığımız için önem taşır. Peki, hangi besin maksimum ne kadar süre saklanabilir? Sağlık için bilinmesi gerekenleri hep birlikte öğrenelim.

Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır. Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır. Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır. Bu nedenle, bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak gerekir.

Taze besinler, hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar. Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak gerekir. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler.

Hangi besin ne kadar saklanabilir?

Buzdolabı veya soğuk hava depolarında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini şu şekildedir.

BESİNSAKLAMA SÜRESİ
MEYVELER
Portakal, limon, elma, armut1-2 hafta
Üzüm, şeftali, kayısı4-5 gün
Kiraz1-2 gün
SEBZELER
Ispanak, marul, domates2-3 gün
Lahana, havuç, kereviz6-7 gün
Taze fasulye, bakla, bezelye3-4 gün
ETLER
Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)
Büyük parça et, salam, yürek2-4 gün (Eğer et taze ise)
Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Süt, taze lor veya çökelek1-2 gün
Peynir, yoğurt, kaymak5-7 gün
DİĞERLERİ
Yumurta1-2 hafta
Pişmiş et yemekleri1-2 gün
Kremalı pastalar1-2 gün
Zeytinyağlı yemekler2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez.

Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulur, bu bakımdan buzdolabında saklanmaları gereklidir.

Patates; karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir.

Kuru besinler; serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda, birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır.

Kaynak: T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!