Aşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkSon dönemlerde kilo verme konusunda yeni bir yöntem gündemde: Halk arasında 'insülin iğnesi' olarak bilinen iğneler. Bu furyaya kapılanlardan biri de arkadaşının iğne ile kilo verdiğini öğrenen 34 yaşındaki Saadet T. oldu. Genç kadın yaşadığı süreci anlattı
#İnsülin İğnesiBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresKilo verebilmek için halk arasında "insülin iğnesi" olarak bilinen ilaçlara başvuranların sayısı son dönemde çok arttı. İştahı keserek hızlı bir şekilde zayıflatması ile popüler hale gelen bu iğneler doğru kişiye verilmediği ve doğru şekilde kullanmadığı takdirde çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Mide bulantısı, kusma, halsizlik, ağrı gibi yaygın yan etkilerin yanı sıra pankreatit ve tiroit nodülü kanseri riski söz konusu. Bu iğnelerle ilgili 5 kritik soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#İnsülin İğnesiSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeABD, İspanya ve Brezilya başta olmak üzere 36 ülkeden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, yetişkinlerin yüzde 14'ünün ve çocukların yüzde 12'sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıktı. Obeziteden, psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen paketli gıdaların yarattığı etkileri Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk...
#Paketli GıdaYazın daha hızlı kilo verildiğini biliyor muydunuz? Kış ayları direnç gösterdiği aylardır. Kışın havaların soğuk olmasından dolayı vücudumuz daha çok enerjiye ihtiyaç duyar ve beynimiz midemize sık sık açlık sinyalleri gönderir. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Yaz aylarında ise sıcak hava nedeniyle metabolizma hızınız artar ve vücut daha fazla enerji harcar. Yazın kışa oranla iştahımız daha kapalıdır. Bu etkiler kilo vermemizi kolaylaştırır.
#Yelda Başaranİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANGENEL cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, obezitenin son yıllarda Türkiye’de ve dünyada görülmesi gittikçe artan ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Cemal Kara, “Obezite cerrahisi sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olan, ameliyat olmasına engel görülmeyen uygun hastalarda uygulandığında yüz güldüren sonuçlar vermektedir” dedi.
#1Bahar aylarıyla birlikte, pandemide alınan fazla kilolardan kurtulma arayışları da başladı. Kimileri bu uğurda şok diyetlere yönelmekten kaçınmazken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, her diyetin kişiye özel olması gerektiğini, aksi taktirde sürdürülebilir olmayacağı gibi, şok diyetlerin sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguluyor. Peki bahar mevsiminde fazla kilolardan en sağlıklı şekilde nasıl kurtulunabilir? Uzmanı anlattı...
#BaharKim istemez kolunu bile kıpırdatmadan fazla kilolarından kurtulmayı… "Ama kilo vermek hiç de o kadar kolay değil" diyorsanız bu araştırmanın sonucu sizin de yüzünüzü güldürecek ve bir an önce uyumak isteyeceksiniz. Aslında zaten yaptığı bir şeyin dozunu biraz daha artırarak kilo vermek isteyenleri buraya alalım…
#SağlıkCovid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSAYumurta lezzeti ve doyuruculuğuyla olduğu kadar en sağlıklı besinlerden biri olarak da vazgeçemediğimiz yiyeceklerden. Alırken de genelde besleyiciliği ve doğal olması üzerinden değerlendirip seçim yapıyoruz ama işin bir de göz ardı ettiğimiz hayvan refahını koruma yönü var. Yediğimiz yumurtaların kafeslere sıkışmayan, eziyet edilmeyen tavuklardan gelmesi de önemli.
#YumurtaMide botoksu, obeziteyle mücadelede etkinliği kanıtlanmış, kişinin işlem sonrasındagünlük hayatına devam edebilmesi nedeniyle oldukça konforlu ve günümüzde giderekpopülerleşen bir uygulama. Peki mide botoksu ile ilgili bilinmesi gerekenler neler? Opr.Dr. Cem Güçlü, obezite tedavisinde mide botoksuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#1MAVİ Hospital hekimlerinden genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Erdem Nalbant, obezite ve tüp mide hakkında bilgi verdi. “Yüksek kalorili yiyecekler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın bir sonucu olarak obezleşen insanların sayısı dünyada 2 milyara yaklaştı diyen Nalbant, bu rakamın 41 milyonunu 5 yaşından küçük çocukların oluşturduğuna dikkat çekti. Obezitenin küreselde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Nalbant, şöyle devam etti:
#İzmirAşırı şişmanlık, yani obezitenin son yıllarda Türkiye’de ve dünyada görülme sıklığı artan bir sağlık sorunu olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, obezite cerrahisinin daha önce diyet ve sporla kilo verememiş kişiler için uygun olduğunu söyledi.
#İzmirSon yıllarda, obezite hastalığının görülme sıklığının da artması ile obezite cerrahilerine talep giderek yükseliyor. Farklı türlere sahip olan ve farklı değişimlerin gerçekleşmesini sağlayan obezite cerrahileri içerisinde ise en çok tercih edilen sleeve gastrektomi olarak da bilinen tüp mide ameliyatı oluyor. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Murat Aynacı en çok tercih edilen bu operasyon hakkında merak edilenleri anlattı.
#Sleeve GastrektomiKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuKış aylarında havaların da soğumasıyla birlikte vaktimizin çoğunu evlerde geçiririz. Bu durum iştahımızı kontrol altına almamızı zorlaştırır. Özellikle izlenilen filmlerle gece yemelerinin önüne geçemeyebiliriz. Ayrıca kış aylarında yaşanan vücudumuzdaki hormon değişimleri ile daha çok yeme isteği duyarız. Tüm bunlar kış aylarında kilo almamıza neden olur.
#İştah ArtmasıFiziksel olarak dinlenebilmek için gerekli ihtiyaç olmasının yanında uykunun, vücuttaki birçok sistemin işleyişiyle bağlantılı olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “İyi çalışan bir bağışıklık sistemi için uykuya ihtiyaç var. Uykusuzlukla birlikte, iştah hormonu da artıyor. Bu durum yeme davranışı bozukluğuna, obeziteye ve bağışıklık düzensizliğine yol açmaktadır” dedi.
#SağlıkFiziksel olarak dinlenebilmek için gerekli ihtiyaç olmasının yanında uykunun, vücuttaki birçok sistemin işleyişiyle bağlantılı olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “İyi çalışan bir bağışıklık sistemi için uykuya ihtiyaç var. Uykusuzlukla birlikte, iştah hormonu da artıyor. Bu durum yeme davranışı bozukluğuna, obeziteye ve bağışıklık düzensizliğine yol açmaktadır” dedi.
#Prof. Dr. Yaşar KüçükardalıÇağımızın hastalığı olan ve giderek artan oranlarda görülen obezite, vücudumuzda anormal düzeylerde yağ birikimi hastalığıdır. Yani alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda fazla kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Vücudumuzda bazı hormonal fonksiyonların normal işleyebilmesi için belli seviyede yağ oranına sahip olmamız gerekir. Yani vücudumuzdaki yağ oranının fazla olması gibi çok düşük olması da anormal bir durumdur.
#Obezite