Eski eşi Kanye West ile iki kız ve iki erkek çocuğu olan Kim Kardashian, oğullarından birinin vitiligo rahatsızlığına sahip olduğunu açıkladı. Vitiligo, pigment kaybına yol açarak beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir hastalık. Son dönemde ise vitiligo vakalarının arttığı gözlemleniyor. Peki vitiligo neden oluşuyor? Ülkemizde görülme sıklığı nedir? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaGüzel olmayı istemek ve bu uğurda makul bir çaba göstermek sağlıksız bir durum değil. Ama eğer zihniniz sürekli olarak güzel olmadığınız düşünceleriyle doluysa ve kusurlu gördüğünüz fiziksel özelliklerinizi takıntı haline getirip sürekli bu olumsuz duygu durumuyla boğuşuyorsanız, o zaman yolunda gitmeyen bir durum var demektir. Psikoloji biliminde ‘dismorfofobi’ adlandırılan beden algı bozukluğu diğer adıyla kendini beğenmeme hastalığı bu haftaki konumuz...
#Yelda BaşaranKalp krizi denince aklımıza genelde ilerlemiş yaş, obezite, hareketsizlik gibi sebepler geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde 24 yaşındaki Amerikan futbolcusu Damar Hamlin'in maç sırasında kalp krizi geçirmesi riskin sadece bu faktörlerle sınırlı olmadığını tüm dünyaya hatırlattı. Hamlin son 3 yılda sahada kalp krizi geçiren üçüncü sporcu oldu. Peki ama son derece sağlıklı ve dinç olan bu sporcular neden kalp krizi geçiriyor? Gençlerde kalp krizinin görülme sıklığı ve sebepleri ne? Uzmanlara sorduk...
#SporMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkCovid-19 aşılama süreci devam ederken aşı sırası geldiği halde antibiyotik gibi bazı ilaçları kullanmak durumunda olanlar, antibiyotik kullanırken covid aşısı olunur mu merak ediyorlar. Sağlık Bakanlığı, aşı portalı üzerinden, antibiyotik kullanımında covid aşısı olma konusu ve aşıların uygulanmasına engel oluşturmayan durumlarla ilgili bilgi verdi.
#AntibiyotikNörofibromatoz, progeria, kistik fibrozis... 28-29 Şubat, Nadir Hastalıklar Günü olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Uğur Özbek, bu hastalıkların büyük oranda genetik temelli olduğunu söyleyerek “Akraba evliliği, nadir hastalık sayısını arttıran önemli bir faktör. Türkiye’de hâlâ akrabayla evlilik oranı yüksek” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye’de 6 bin kişi, nadir görülen ve genetik geçişli kronik bir kanama hastalığı olan hemofili ile yaşıyor. Hayat boyu süren hemofili, her 10 bin kişiden 1’inde görülüyor. Dünyada 32 yıldır hemofili alanında Ar-Ge faaliyetlerini aralıksız sürdüren Novo Nordisk, 20 yıldır da Türkiye’deki hemofilik bireylerin hayat kalitesini artırabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. 28 Şubat Nadir Hastalıklar Günü’nde farkındalığın önemine dikkat çeken Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem “Tedavi alanlarımızda hastalık farkındalığını artırmaya yardımcı olmak istiyoruz” dedi.
#Hemofilik BireylerÜlkemizde çocukların böbrek yetmezliği yaşamasının en sık nedeninin vezikoüreteral reflüye bağlı idrar yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, “Bu durum çoğu zaman idrar yolu enfeksiyonlarıyla birlikte görülüyor” dedi.
#Bebeklerde ReflüÜlkemizde çocukların böbrek yetmezliği yaşamasının en sık nedeninin vezikoüreteral reflüye bağlı idrar yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, “Bu durum çoğu zaman idrar yolu enfeksiyonlarıyla birlikte görülüyor” dedi.
#Doç. Dr. Serdar AykanDüz tabanlık, ayak tabanında düzleşme veya ayak tabanının iç kısmında yer alan kavisin çökmesi durumudur. Normal ayak yere basarken ayağın iç kenarı yere temas etmez, düz tabanlık olması halinde ise bu iç kenar yere temas etmeye başlar.
#Düz TabanÖzellikle uyku kalitesini düşüren huzursuz bacak sendromunun toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 arasında olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin, "Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu rahatsızlık verici his uyumanıza da izin vermiyorsa huzursuz bacak sendromunuz olabilir” dedi.
#Huzursuz Bacak SendromuTürkiye’de bir milyondan fazla kişiyi etkilediği tahmin edilen sedef hastalığı (psoriasis) konusunda Dünya Psoriasis Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Psoriasis Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Dermatoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, sedef hastalığının görünenin çok ötesinde bireysel ve toplumsal etkileri olduğunu ifade ediyor.
#Dünya Psoriasis Günüİç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Özdolap, "Kan hücrelerin sayısının azalmasına neden olabilecek durumların başında beslenme yetersizlikleri gelir. Bu hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi için gerekli olan folik asit ve B12 gibi vitaminlerin eksiklikleri halinde anemi tablosu meydana gelebilir." ifadelerini kullandı.
#SağlıkTakıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, en sık görülen takıntıları, nedenlerini ve tedavisini anlattı...
#Obsesif-Kompulsif BozuklukÜlkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kolon KanseriErkek çocuklarda ortaya çıkan bir kas hastalığı olan Duchenne Musküler Distrofisi (DMD), 3500-4000 çocuktan birinde görülen bir sorun. Hastalığın bu nedenle yeterince tanınmadığına işaret eden Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu, çocuklarda geç yürümenin hastalığın ön belirtisi olduğunu söyledi.
#DMDAraştırmalar, günümüzde en sık görülen kadın kanserlerinden biri olan meme kanserinin son 20 yılda iki kat arttığını göstermektedir. Uzmanlar ise erken teşhisin önemine dikkat çekerek 30 yaş sonrası her kadının ayda bir kez kendi kendine yapacağı muayenenin hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çiziyor. Peki, meme kanserinden korunmak için neler yapılmalı? Erken tanı için kendi kendine muayene nasıl yapılmalı, ne kadar sıklıkla uzmana görünmek gerekir? Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar açıkladı.
#Meme KanseriOrtopedi Uzmanı Op. Dr. Osman Lapçın, dizinde kireçlenme yaşayan hastalara seslendi. Osman Lapçın, kireçlenme hayatınızın akışını engelleyecek noktaya geldiyse ve diğer yöntemlerle bu sorun çözülmüyorsa diz protezi operasyonunun bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. İlerleyen tekniklerle bu sürecin düşünüldüğü kadar korkulacak bir şey olmadığını ifade eden Lapçın, operasyon sonrasında ağrıların da tamamen ortadan kalktığını ifade etti.
#Diz KireçlenmesiNager sendromu nedir? Nager sendromu nasıl bir hastalık? Belirtileri nelerdir? Nager sendromu anne karnında teşhis edilebilir mi? Tüm sorularımızın yanıtını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Nager Sendromu Belirtileri