Kalp krizi ve felç riskinizi artıran yaygın bir rahatsızlığınız olabilir ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz… İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinden fazlasında teşhis edilmemiş kalp kapakçık hastalığı olduğu ortaya çıktı. Peki kalp kapakçık hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Harun Arbatlı, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKalp krizi denince aklımıza genelde ilerlemiş yaş, obezite, hareketsizlik gibi sebepler geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde 24 yaşındaki Amerikan futbolcusu Damar Hamlin'in maç sırasında kalp krizi geçirmesi riskin sadece bu faktörlerle sınırlı olmadığını tüm dünyaya hatırlattı. Hamlin son 3 yılda sahada kalp krizi geçiren üçüncü sporcu oldu. Peki ama son derece sağlıklı ve dinç olan bu sporcular neden kalp krizi geçiriyor? Gençlerde kalp krizinin görülme sıklığı ve sebepleri ne? Uzmanlara sorduk...
#Sporİlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan kalp hastalıkları artık gençleri de tehdit ediyor. Erken yaşlarda ani ölüm nedenlerinin üçte ikisini kalp hastalıkları oluşturuyor. Sigara, yanlış beslenme, obezite ve yoğun stres gençlerde görülen kalp hastalıklarının ana sebeplerini oluşturuyor. Bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve bazı önemli noktalara dikkat etmek kalp hastalıklarından korunmada büyük rol oynuyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Sercan Okutucu, gençlerde ani ölüm nedenleri hakkında bilgi verdi.
#Gençlerde Kalp KriziKalp krizi günümüzde gençlerde daha sık görülmeye başladı. Uzmanlar gizli kalp hastalıklarına dikkat çekerken uyarıyor: “Korku evleri, bilgisayar oyunları, futbol maçları, sosyal medyada takipçi kazanmak için yapılan şakalar, aşırı heyecana yol açarak krizi tetikleyebilir!” Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Özkan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sosyal MedyaTüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp damar hastalıkları geliyor. Özellikle son yıllarda kalp damar hastalıklarını tetikleyen sigara, sağlıksız yaşam tarzı gibi risk faktörlerinin yaygınlaşması nedeniyle bu hastalıklardan dolayı yaşanan ölümlerde artış görülüyor. Check up ve kalp damar tarama programları ise kalp damar hastalıkları riskinin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, yeni yılda kalp sağlığınızı koruyabilmeniz için tarama testlerinin önemi hakkında bilgi verdi.
#Check Upİstanbul’daki Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1’nci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Minel Selvili, kaldığı yurtta kalp krizinden yaşamını yitirdi. Minel’in ölüm haberi, Tekirdağ’ın Kapaklı İlçesi’nde yaşayan ailesi ve yakınlarını yasa boğdu. Tabutuna gönül verdiği Fenerbahçe’nin forması konulan Minel Selvili, gözyaşları içinde Kapaklı’da toprağa verildi.
#Kalp KriziAcıbadem Kayseri Hastanesi'nde görevli kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, özellikle genç hastaların kalp krizlerine hazırlıksız yakalandıkları için ani ölümlerin daha sık görüldüğünü ve genç erkeklerin, genç kadınlara göre daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.
Gençlerde artan kalp krizinin büyük oranda ani ölümle sonuçlandığını dile getiren Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ergün Seyfeli, erken yaşlarda kalp krizi görülmesinin en önemli nedeninin sağlıksız beslenme ve sigara kullanımı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Seyfeli, uyuşturucu madde bağımlılığının da gençlerde kalp krizi sebepleri arasında olduğunu ifade ederek kriz sonrası yaşanan ani ölümleri zorlu egzersiz ile aşırı heyecanın tetiklendiğini anlattı.
Önce ilaç kullandığı için hayatını kaybeden Şahin İrencin, geçtiğimiz pazar ise minderde hayatını kaybeden tekvandocu Seyithan Akbalık. Uzmanlar profesyonel olarak spor yapanların özellikle kalple ilgili taramadan geçmesi gerektiğini ve altta yatan o güne kadar ortaya çıkmamış bir hastalık olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Önerilen testlerin toplam maliyeti ise özel hastanelerde yaptırıldığı takdirde ortalama 1000-1500 TL civarında.
#SporSON yıllarda 30-40’lı yaşlarında by-pass ameliyatı olanların sayısında artış görüldüğüne dikkat çeken Medical Park Uşak Hastanesi Başhekimi Opt. Dr. Ömer Faruk Azal, genç yaşlarda sigaraya başlanılması ve beslenme alışkanlıklarının bozulmasının kalp krizini tetiklediğini söyledi.
Kanserin teşhis ve tedavisi adına son yıllarda atılan önemli adımlar hayatta kalma oranlarında kayda değer bir iyileşme sağladı. Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda özellikle 50 yaş altı bireylerdeki vaka sayılarında yüzde 80'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Araştırmacılar burada bir numaralı sorumlunun yaşam tarzı olduğu görüşünde. ABD'nin tanınmış onkologlarından biri kanser riskini azaltmak için kendi hayatında uyguladığı kuralları aktardı.
#SağlıkFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#Sağlık