Güncelleme Tarihi:
Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik ve Fotoğraf Bölümü son sınıf öğrencisi Mersiye Ebru Çorbacıoğlu, staj gördüğü iş yerine gitmek için sabah saatlerinde Soğuksu Mahallesi Toki Konutlarındaki evinden çıktı. Çorbacıoğlu, yaklaşık 200 metre kadar yürüdükten sonra yere yığıldı. Çorbacıoğlu, çevredekilerin haber vermesiyle gelen sağlık ekipleri tarafından ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Çorbacıoğlu yaşamını yitirdi.
Kalp krizi sonucu öldüğü tahmin edilen Çorbacıoğlu’nun kesin ölüm nedeni otopside belirlenecek. Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan açıklamada kalbi duran Çorbacıoğlu’nun yapılan müdahale sonrası yeniden hayata döndürüldüğü, anjiyoya alındığı, kalp damar yollarının ise açık olduğunun tespit edildiği, ancak genç kızın yeniden duran kalbinin müdahaleye rağmen çalıştırılamadığı belirtildi.
DÜN KALBİ SIKIŞINCA ACİLE KALDIRILMIŞ
Çorbacıoğlu’nun, dün işyerinde kalbinde sıkışma olduğunu söylemesi üzerine iş arkadaşları tarafından aynı hastanenin acil servisine kaldırıldığı, tetkiklerinin temiz çıktığı, Kardiyoloji doktoruna muayene olması istenerek gönderildiği öğrenildi.
Acı haberi alarak hastane morguna koşan genç kızın annesi Hatice ve babası İbrahim Çorbacıoğlu gözyaşlarına boğuldu. Sinir krizi geçiren İbrahim Çorbacıoğlu’nu yakınları teskin etmeye çalıştı. Çorbacıoğlu’nun ölümüyle ilgili hastane yönetimi tarafından inceleme başlatıldığı belirtildi.
GENÇLERDE KALP KRİZİNE DİKKAT!
Yaşlılarda kalp krizi sık görülen ve ölümcül olabilen durumların başında gelirken gençlerde bu durum daha dikkat çekici oluyor. Daha önemlisi ise gençlerde kalp krizi, yaşlılara oranla daha öldürücü oluyor. Bunun en önemli nedeni ise gençlerde ana damarlar tıkandığında, onların görevini yerine getiremeyecek olan yan damarları henüz gelişmemiş olması.
TÜRKİYE 50 YAŞ ALTI KALP KRİZİ ÖLÜMLERİNDE BİRİNCİ
Genç yaşlarda kalp krizinin nedenlerini uzmanlar hurriyet.com.tr'ye açıkladı.
Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Türker Baran gençlerde yaşanan kalp krizlerinin daha ölümcül sonuçlar yarattığını söylüyor: "Dünyada her yıl 6 milyon kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35-65. Ancak Türk insanı için tablo daha da korkutucu. Türkiye, 50 yaş altı kalp krizine bağlı ölümlerde Avrupa birincisi.
Kalp krizi genç insanlarda daha tehlikeli sonuçlar doğruyor çünkü yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarlar devreye giriyor. Gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizi öldürüyor." diyor.
GENÇLERDE KALP KRİZİ NEDEN DAHA ÖLDÜRÜCÜ?
Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Türker Baran kalp krizinde gençlerin yaşlılara göre daha şanssız olduğunu belirtiyor: "Çünkü yaşlandıkça damarlar arasında ‘köprü damarları’ oluşmaktadır. Bu durumda kalp, herhangi bir damar tıkanmasında diğer damardan kan alarak beslenmeye devam edebilmektedir. Gençlerde böyle bir yapı oluşmadığı için krize hazırlıksız olan kalp aniden durup, ölüme sebep verebilmektedir. Kişiyi hayatta bırakan bu ortamlar 50 yaşından sonra gelişmektedir. Ancak gençlerin kalbi buna hazır olmadığı için kriz ile birlikte ölüm ortaya çıkmaktadır. Kalp krizi olduğu zaman 50 yaşındaki bir insan hastaneye yetiştirilebilirken, genç bir kişi hastaneye ulaştırılamadan hayatını kaybetmektedir. Çünkü yaşlıları hayatta bırakan kalbi krize hazırlayan köprü damarları gençlerde bulunmamaktadır. Gençler arasında kalp krizine neden olan bir başka etken de uyuşturucu kullanımı. Kokain, marihuana ya da hap gibi maddeler, kalp krizinin en önemli nedenlerinden biri. Özellikle kokainin direkt kalp krizine neden olan bir etkisi var. Sigara ve alkol gibi kola tüketimi de gençler arasında çok yaygın. Kola, kalp hızını olumsuz yönde etkileyen bir içecek. O nedenle tüketiminin minimuma indirilmesini öneriyoruz."