Plantar siğiller ayakların alt kısımlarında, genellikle baskıya maruz kalan topuk bölgelerinde ortaya çıkar. Bu basınç ayrıca siğilin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir. Uzmanlar, bu yaygın ve inatçı siğiller için denenebilecek birkaç seçenek olduğunu söylüyor.
#SiğilMilli İstihbarat Teşkilatı, yasa dışı yollarla ele geçirilen kişisel verileri örgütsel faaliyetlerde kullanan siber suç ağını çökertti. Düzenlenen operasyon sonucunda terör örgütleriyle bağlantılı olduğu tespit edilen 3 kişi tutuklandı.
#MİTAyak siğilleri, bazı insanların hayatlarını gerçekten zorlaştırabiliyor. Yaygın görülen bir sorun olan plantar siğiller HPV nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayak tabanında sert ve kabarık yükseltilere neden olan bu siğiller, yürüyüş ve koşu sırasında ağrıya neden olabilir. Peki neden bu siğiller oluşuyor, oluşmasını önlemek mümkün mü? Bulaşıcı mı? Doktora gitmeden kurtulmanın bir yolu var mı? Doğal yöntemler işe yarar mı? Uzmanlar ne diyor?
#SiğilSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriKariyer.net, Türkiye’de istihdam piyasasının çeyrek asrını mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar göre, çalışanların yüzde 59’u hayalindeki mesleği yapmıyor. Gençler mezuniyet sonrasında iş hayatına başladığında hayal kırıklığı yaşıyor, sadece yüzde 17’si iş hayatının bekledikleri gibi olduğunu ifade ediyor.
#Kariyer.NetAtagöz Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, daha önceki dönemlerde katarakt ameliyatı olmuş, teknolojik veya maddi yetersizlikler nedeniyle gözüne eski sistem düz mercek takılan ve yeni teknolojiden mahrum kalan hastaların artık bu mağduriyetlerinin giderilebileceğini açıkladı. Yapılacak lazer destekli ameliyatlarla yeni sistem akıllı merceğe ve yeni teknoloji sayesinde tüm mesafelerde gözlüksüz mükemmel bir görüşe sahip olabileceklerini belirten Helvacıoğlu. son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
#1Kolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayımlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklanmıştı. ABD’de yapılan yeni bir araştırma ise gençlerde kolon kanserinin daha ileri evrelerde teşhis edildiğini ve daha agresif tümör türlerine sahip olma eğiliminde olduğunu ortaya koydu. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı?
#SağlıkHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSüper Lig 9. hafta maçında Galatasaray deplasmanda Antalyaspor'u Icardi ve Osimhen'in golleriyle 3-0 mağlup etti. Hürriyet yazarları Uğur Meleke ve Fırat Aydınus köşe yazılarında karşılaşmayı değerlendirdi.
#GalatasarayTikTok'un yöneticilerinin, 13 yaşından küçük çocukların uygulamayı kullandığını bildiği ve bunun çocuklar üzerinde zarar verici etkileri olduğu iddiaları ortaya atıldı. Mahkeme belgeleri, TikTok’un genç kullanıcıların uyku düzenine ve sağlığına olumsuz etkilerde bulunduğunu gösterdi. Uygulamanın, reşit olmayan kullanıcıların içeriklerini izlemekle kalmayıp, bağımlılık yapıcı ve zararlı davranışları teşvik ettiği savunuldu.
#TiktokDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuPangea Gençlik Derneği’nin Erasmus+ KA2 “Small Scale Partnership” kapsamında yürüttüğü “Living Pictures” projesi, gençlerde yurttaşlık bilincini fotoğraf sanatıyla geliştirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında Türkiye ve Polonya’dan 40 genç, aralarında Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencilerinin de bulunduğu bir grupla birlikte eğitim aldı. Bu eğitimlerde fotoğrafçılık ve şehir bilinci üzerine çeşitli atölyeler düzenlendi. Atölyelerin ardından İzmir’in farklı noktalarında gerçekleştirilen çekimlerle 100’den fazla fotoğraf üretildi.
#1AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Ömer Çelik, İsrail'in saldırılarına tepki gösterirken, 'İsrail diğer ülkeleri bölgesel savaşa sokmak istemektedir. Asıl problem İsrail'i destekleyenler. Soykırım durdurulmazsa bölgesel savaş olabilir.' ifadelerini kullandı.
#AK PARTİ‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkOnkologlar, gençler arasında kanser teşhislerinde yaşanan endişe verici artış hakkında uyarılarda bulunuyor. Çoğu uzman, bu artışın bazı gıdalardan kaynaklı olduğunu söylüyor. İşte kanser salgınını körükleyen besinler...
#SağlıkErkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen mesane tümörü, 50’li yaşlarda daha çok gözlemlense de artan sigara kullanımı, sigara içilen ortamlarda bulunma, günlük düşük sıvı tüketimi, katkı maddeli yağ tüketimi gibi nedenlerin etkisiyle 16 yaşındaki gençlerde dahi görülmeye başladı. Hastalığın genç yaşlara inmesiyle ilgili uyarıda bulunan Prostat Kanseri Derneği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, sigara kullanımının çocuk yaşlara inmesi, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmasının bu hastalığı tetiklediğini belirtti.
#Mesane Kanseriİstanbul Beylikdüzü’nde sahaf festivali düzenleniyor. Festivalde yer alan Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli, “Festivalde mevcut depolarımızda ya da çeşitli kaynaklardan aldığımız güzel kitapları, edebiyat kitaplarını, baskısı tükenmiş kitapları burada meraklıya, gençlere, öğrencilere, araştırmacılara, okuyucuya sunuyoruz. Böylelikle sahaf festivalleri hem sahafların güçlenmesi, çoğalması adına iyi bir etkinlik oluyor. Hem de yeni ve genç müşteriler, dostlar edinmemizi sağlayan önemli bir etkinlik” diye konuştu.
#Beylikdüzü