Dünyanın dört bir yanındaki denizlerin derinliklerinde paha biçilemeyen birçok hazine yatıyor. Günümüzde bu hazinelerin sahibinin kim olduğuna dair çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Batığın sahibinin kim olduğundan bağımsız, gemi batıklarında bulunan ve değeri milyarlarca dolarla ölçülen hazineler dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana heyecan veriyor. İşte bugüne kadar keşfedilmiş en çarpıcı batıklardan birkaçı...
#Gemi BatıklarıVampirlerle ilgili romanlar, filmler ve diziler son yılların en popüler işleri arasından eksilmiyor. Bu türün en klasik örneklerinden biri ise 1992 yılında sinemaya da uyarlanan Bram Stoker'ın Dracula'sı... Peki tüyler ürperten bu eserin gerçek olaylardan esinlenilerek yazıldığını biliyor muydunuz? İşte ayrıntılar...
#DraculaNecmi Sönmez küratörlüğünde Edip Cansever’in aynı adlı şiirini odağına alan ‘Düş Suda’ sergisi, Borusan Contemporary koleksiyonundan 60’a yakın eseri bir araya getiriyor. Perili Köşk’ün İstanbul Boğazı’yla ilişkisinin altını çizen ve mekânsal sınırları aşan sergi, Kuruçeşme Parkı’ndan Emirgan’a Boğaz hattındaki belli noktalara yerleştirilen QR kodlar aracılığıyla 360 derece sanal turla deneyimlenebiliyor. Ayrıca sergide yer alan videolar, İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Müzik Evi’nin vitrininden de izlenebiliyor.
#Borusan ContemporaryAntalya'da, denizin 40-50 metre derinliğinde, 10 santimlik kum örtüsüyle kaplı Osmanlı savaş gemisi batığı bulundu. Topları, gülleleri, ahşap aksamı, yelkenleri, halatları, demir aksamı ve çapaları ile bulunan Osmanlı batığında, güvertedeki toplar dahi bozulmadan kuma gömülmüş olarak tespit edildi.
#AntalyaGece hayatındaki gözde mekanlarının işletmecisi Erol Kaynar’ın (64) pek bilinmeyen bir yönü var. O, sadece Türkiye’deki değil, dünyanın dört bir köşesindeki yüzlerce dalış noktasına gitmiş 20 yıllık bir dalgıç. Her dalışına sualtı kamerasını da götürüp belgesel çekimleri yapan Kaynar, dalış tutkusunu anlattı
TRT için hazırladıkları ‘‘Derindeki Sır’’ belgeseli için Karadeniz'e dalan Haluk Cecan ve ekibi, antik bir mezarlık keşfetti. Cecan, Sinop Limanı'nın batısında, kıyıdan 100 metre açıkta ve 18 metre derinlikte görüntülenen lahitlerin içinin, testi kırıkları ve deniz canlılarıyla dolu olduğu söyledi.
UNESCO, geçtiğimiz günlerde tarihi yüzlerce hatta binlerce yıla uzanan üç yeni gemi batığına ulaşıldığını açıkladı. Teknolojinin gelişimiyle daha kolay tespit edilen batıklara dünya denizlerinin tamamında rastlamak mümkün. Peki ama derin maviliklerde kaç gemi yatıyor? İşte dünya sularındaki gizemli batıklar...
#Gemi EnkazıMarmaray projesi sırasında keşfedilen ve dünyanın en büyük antik gemi koleksiyonu olarak kabul edilen Yenikapı batıklarının konservasyon sürecinde arkeolojik duraklama yaşanıyor. Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, “Bir müze veya çok iyi bir depo kurulmadığı için yeni batıklara geçemiyoruz. Bu anlamda iş akışımızda bir kırılma var. Eserlerin korunabilmesi adına müzenin muhakkak kurulması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
#İstanbulTürk bilim insanı Prof. Dr. Cemal Pulak, Türkiye’nin su altı arkeoloji haritasına ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. İki farklı grubun Türkiye’nin su altı zenginliklerini belirleyen haritalar üzerine çalışma yürüttüğünü belirten Pulak, “Bu çalışmalar batıkların yağmalanma riskine karşı açıkça paylaşılamıyor. Bu nedenle bölge bölge bir çalışma yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiÇanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 14 dalış noktasıyla ziyarete açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 1. Dünya Savaşı batıklarına tarihi yolculuk yapma imkanı sunuyor, yurt içi ve yurt dışından dalış tutkunlarının talebi her geçen gün artıyor. İtalya ve Eskişehir'den gelen dalgıç grubu, Suvla Koyu açıklarındaki Louis ve Lundy batıklarına dalış yaptı. Grup ile birlikte dalış yapan Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Amacımız, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nı dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi yapmak" dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 14 dalış noktasıyla ziyarete açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 1. Dünya Savaşı batıklarına tarihi yolculuk yapma imkanı sunuyor, yurt içi ve yurt dışından dalış tutkunlarının talebi her geçen gün artıyor. İtalya ve Eskişehir'den gelen dalgıç grubu, Suvla Koyu açıklarındaki Louis ve Lundy batıklarına dalış yaptı. Grup ile birlikte dalış yapan Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Amacımız, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nı dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi yapmak" dedi.
#ÇANAKKALEOğuz Aydemir ülkemizin başarılı iş insanlarından olmasının yanı sıra özellikle toplumsal alanda yaptığı kültürel, arkeolojik ve tarihi çalışmalarıyla öne çıkan çok değerli bir toplum gönüllüsü. Özellikle Çeşme Deniz Savaşı’nın önemini yansıtan kitaplar ve hazırladığı sergi ile gündeme gelen Aydemir, bu savaşın Aydınlanma Çağı’nın en önemli olaylarından biri olduğunu anlatıyor
#1Çanakkale Savaşı'ndan kalma 106 yıllık batık gemiler, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı adıyla dalış turizmine açılacak. İlk batık, İngiliz Kraliyet Donanması'na ait 'HMS Majestic' zırhlısı olacak. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir "14 ayrı dalış noktası var ve 150 kilometrelik alanda dalışa imkan veren bir destinasyon oluştu" dedi. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, Amerikan gazetesi The New York Times’a konu oldu.
#Çanakkale