Dalmadığım tek yer Galapagos
Gece hayatındaki gözde mekanlarının işletmecisi Erol Kaynar’ın (64) pek bilinmeyen bir yönü var. O, sadece Türkiye’deki değil, dünyanın dört bir köşesindeki yüzlerce dalış noktasına gitmiş 20 yıllık bir dalgıç. Her dalışına sualtı kamerasını da götürüp belgesel çekimleri yapan Kaynar, dalış tutkusunu anlattı
Nasıl merak sardınız?
- Manisa doğumluyum ama Boğaz’da büyüdüm. Ömrüm şnorkelle dalış yaparak geçti. Daha sonra lisanslı dalgıç oldum. Önce Türkiye’de tek yıldız aldım. Sonra Maldivler’de padi kursuna katılıp iki yıldızlı dalgıç oldum. Daha sonra da dive master brövesi aldım.
Ortalama kaç farklı yerde dalış gerçekleştirdiniz?
- Hemen hemen dünyanın bütün iyi dalış merkezlerinde daldım. Bine yakın dalış yaptım.
SADECE MALDİVLER’E 20 KERE GİTMİŞİMDİR
Bugüne kadar daldığınız en ilginç noktalar nereler?
- Sipadan çok ilginç mesela. Malezya’daki bir okyanus adası. ‘Dalıcıların Kâbe’si’ diye anılır, makro canlıların cennetidir. Hint Okyanusu’nda bulunan Maldivler her mevsim farklı bir canlı türünün uğrak yeri. En az 20 kere gitmişimdir dalmaya. Kızıldeniz’in önemli dalış merkezlerinden biri olan Big Brothers Adaları’nda da 2. Dünya Savaşı’ndan kalma gemi batıkları çok meşhur. Kaş-Kalkan ve Saroz’daki batıklar da bizim sularımızdan ilginç yerler. Kaş’ta 2. Dünya Savaşı’nda düşürülen İngiliz uçağına yaptığım 60 metrelik dalış en derin dalışımdı.
İstediğiniz halde henüz gidemediğiniz bir dalış noktası var mı?
- Darwin’in evrim teorisini yarattığı yer olan Galapagos.
Ekipman konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?
- Rahat kullanabileceğim ve suyun altında sorun çıkartmayacağına inandığım ekipmanları seçerim. Mutlaka kendi ekipmanlarımla dalarım. Sualtında çekim yapmaktan çok keyif aldığım için kameramı da asla ihmal etmiyorum.
TAM BİR MEDİTASYON
Dalmadan yapamıyorum. Tam bir meditasyon. Yoğun bir iş hayatım var ama sualtına indiğim zaman dünyayla irtibatım kesiliyor. Hatta tüpün rezerv limitlerini çok zorluyorum çünkü mümkün olsa yüzeye çıkmak istemiyorum. Üç-dört ay dalmadığım zaman depresyon mu dersiniz, sinirlilik mi, bütün metabolizmam değişime uğruyor. Onun için dalmam lazım. Dalıp geldiğim zaman rahatlıyorum. Dalmak eşittir her şey, hayatımın gayesi.
EĞİTİM ŞART
Türkiye’de her geçen gün daha popüler olan dalış sporunun eğitimini veren birçok kuruluş bulunuyor. Spor kulüpleri, özel dalış merkezleri, üniversite kulüpleri sualtı meraklılarına yaklaşık bir haftalık bir kurstan sonra dalış brövesi veriyor.
YENİ BAŞLAYACAKLARA ÖNERİLER
-Mutlaka iyi eğitim alsınlar.
-Kuralları takip ederek dalış yapsınlar
-Sabırlı olsunlar.
-Doğayı sevip korusunlar.
SUALTI SÖZLÜĞÜ
ABC Malzemeleri: Dalış elbisesi, ağırlık kemeri, palet, maske ve şnorkelden oluşan temel dalış malzemeleri.
CMAS: Dünya Sualtı Etkinlikleri Federasyonu. Türkiye Sualtı Sporları, Cankurtarma, Su Kayağı ve Paletli Yüzme Federasyonu 1980’den beri CMAS’ın Türkiye’deki temsilcisi.
Regülatör: Tüpteki basınçlı havayı solunabilecek düzeyde dalgıca ileten aygıt.
BC (Denge Yeleği): Sualtında yüzerken dengede kalabilmeyi sağlayan ve acil durumlarda kolayca yüzeye çıkabilmek için kullanılan çok önemli bir dalış ekipmanı.
Kompresör: Tüplere basınçlı hava doldurmak için kullanılan araç.
Ahtapot: Acil durumlarda, bir tüpten başka bir dalgıcın da hava almasını sağlayan ikinci çıkış.
Çimlenme: Gerekli durumlarda, iki dalgıcın aynı tüpten ve bir tek çıkıştan yararlanarak hava soluması.
Manometre: Tüpün içindeki havanın basıncını gösteren alet. Tüpte kalan hava miktarı manometreden okunur.
Dekompresyon: Vurgun yememek için dalış sırasında basınç sebebiyle kanda çözülen nitrojeni atmak amacıyla yapılan, belli derinliklerde belli süreler bekleme hali.
El işaretleri: Sualtında dalgıçların bazı temel anlaşma gereksinmelerini yerine getirmeleri için kullandıkları işaret dili.