Nuh tufanının peşinde

Güncelleme Tarihi:

Nuh tufanının peşinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 01:27

Daha önce Titanik'in battığı yeri bulan Bob Ballard geçtiğimiz yıl Karadeniz'de bir dizi araştırma yaptı. Amacı daha önce Ağrı Dağı'nda olduğundan şüphelenilen Nuh'un gemisini bulmaktı.

Ünlü kaşif gerçekten de Sinop açıklarında 4 enkaz buldu. Ancak bunlar tufandan çok sonra batmışlardı. Yine de 7 bin 500 yıl önce sel suları altında kalan bölgede bulunan temel kalıntıları sırrını koruyor. Araştırmanın tüm detaylarını 29 Temmuz akşamı National Geographic Channel'da izleyebilirsiniz.

Kaşif Dr. Robert Ballard'ın amacı 7 bin 500 yıl önce meydana geldiği sanılan sel felaketinden önce Karadeniz'de yaşayan insanların izlerini ve antik gemi kalıntılarını bulmak. Karadeniz'in oksijenden yoksun, zehirli sularındaki araştırmalarını hala sürdürüyor. Ancak şu ana kadar elde ettiği bulgular bir belgesel olarak yayınlanacak.

Ballard, meslek hayatı boyunca Karadeniz'i araştırmak istemiş. Ancak uluslararası politik gelişmeler sonucu buna fırsat bulamamış. ‘‘Karadeniz çok ama çok uzun zamandır gündemimizdeydi ama bunun için Soğuk Savaş'ın sona ermesini beklememiz gerekiyordu’’ diyen Ballard, Karadeniz'in derinliklerine inen ilk derindeniz araştırmacısı olduğunu iddia ediyor. Kaşif bunun için tam 25 yıl beklemek zorunda kalmış.

ZAMAN MAKİNASI

Karadeniz deniz dibi araştırmacılarının iştahını kabartan bölgelerden biri. Deniz yüzeyinin birkaç yüz metre altında ünlü ölü bölge başlıyor. Sularda hiç oksijen bulunmadığından tahtaları kemiren kurtlar yaşamıyor. Bunun sonucunda ölü bölge antik gemi batıkları için bir zaman makinası görevi yapıyor.

Karadeniz araştırmasının hazırlıkları başladığında Kolombia Üniversitesi'nin Lamont Doherty Yer Araştırmaları Merkezi'nden iki saygın bilimadamı ‘‘Nuh Tufanı: Tarihi Değiştiren Olay Üzerine Yeni Bilimsel Buluşlar’’ adlı bir kitap yayınladı. Kitapta MÖ. 5 bin 600 yıllarında meydana gelen bir sel felaketi sonucunda daha önce tatlı su gölü olan Karadeniz'in denize dönüştüğü iddia ediliyordu. İncil uzmanları ise Nuh Tufanı için aynı tarihleri gösteriyorlar. Bu tartışma yaratan fikir Ballard'ın Karadeniz'e olan ilgisini arttırdı.

İNSAN YAPIMI TAŞLAR

Araştırmada en son denizaltı robot teknolojisi kullanılarak 4 gemi enkazı bulundu. Gemilerden birinin direği ve korkulukları ayakta duruyordu. MS 410 ve 520 arasına tarihlenen kalıntılar deniz araştırmacıları için umulmadık bir armağandı. Daha önce bu kadar iyi korunmuş batıkları inceleme fırsatı bulamamışlardı.

Araştırmada aynı zamanda 7 bin 500 yıl önce sel suları altında kalan bölgede insan yapımı taş temel dokuları bulundu. Bunların Büyük Tufan'ın kanıtları olup olmadığı ise hala araştırılıyor.

İşte bu araştırmanın tüm detaylarının bulunduğu belgesel film, 29 Temmuz akşamı 21:00'de National Geographic Channel'da gösterilecek. Belgeselin adı 'Nuh Tufanı'nın Peşinde'. Ülkemizde MCD firmasının temsil ettiği National Geographic Türk Telekom'un kablo şebekesinde ve DigiTürk'te Türkçe ve İngilizce olarak izlenebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!