Son dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkBazen gecenin bir vakti aslında hiç de aç olmadığınız halde kendinizi yemek yerken mi buluyorsunuz?Muhtemelen hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz böyle bir kaçamak yapmışızdır. Bu normal ama eğer ki bu kaçamaklar artık bir alışkanlık haline geldiyse ve artık yemek yemeden uyuyamayacak gibi hissediyorsanız gece yeme sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Peki acaba bunun sebebi ne olabilir? Belirtileri nelerdir? Bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaÇağımızın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri haline gelen obezite yani fazla kilo, sadece estetik açıdan değil, beraberinde getirdiği hastalıklar nedeniyle de her yıl milyonlarca insanın hayatını kabusa çeviriyor. Öyle ki, diyabetten kalp hastalıklarına kısırlıktan kansere kadar pek çok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında obezite yer alıyor. Bu nedenle sağlıklı kilo vermek için gerekli uygulamaların ve tedavilerin yapılması da hayati bir önem taşıyor.
#ANKARASağlık Bakanlığı, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmeye yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, ramazan nedeniyle beslenme düzenindeki değişikliklerin, bayram ve sonrasında dikkat edilmezse bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceği belirtildi. İşte açıklamada yer alan tavsiyeler:
#GazetehaberleriRamazan Bayramı’nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulunan Sağlık Bakanlığı, ramazan dolayısıyla beslenme düzeninde yapılan değişikliklerin, bayram ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğine dikkat çekti.
#AASağlık Bakanlığı, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenmeye ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında "Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalı. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemeli" denildi.
#Sağlık BakanlığıDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’deyse 20 milyondan fazla obeziteli var. 4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesiyle uzmanların ‘çağın pandemisi’ dedikleri obeziteyi mercek altına aldık; bu dertten mustarip olanlarla konuştuk. Haberler sevindirici: Bu derdin dermanı var ancak ameliyatlı ya da ameliyatsız, psikolojik destek almak şart.
#Dünya Obezite GünüBirçok kişi başta küçük kaçamaklar yaptığını düşünerek geceleri atıştırmalar yapar; ancak bu davranış bir süre sonra alışkanlık haline döner. Üstelik tüketilen gıda miktarı da her geçen gün artar ve masum kaçamaklar sandığınız şeyler yeme bozukluğuna dönüşerek onlarca kilo olarak size geri döner. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kilo almanın en önemli nedenlerinden biri olan yeme bozukluğu hakkında bilgi verdi.
#Yeme BozukluğuMideyi duygularımız yönetir. Bu sebeple duygu durumunda yaşanan değişimler yeme alışkanlıklarımız üzerinde belirleyici olabilir. Özellikle de duygu durum bozukluklarının tetiklediği gece yeme bozukluğu, akşam aşırı iştah durumu, sabah ise iştahsızlık ve anoreksia ile kendini belli eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, gece yeme bozukluğu sendromu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#SağlıkMideyi duygularımız yönetir. Bu sebeple duygu durumunda yaşanan değişimler yeme alışkanlıklarımız üzerinde belirleyici olabilir. Özellikle de duygu durum bozukluklarının tetiklediği gece yeme bozukluğu, akşam aşırı iştah durumu, sabah ise iştahsızlık ve anoreksia ile kendini belli eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, gece yeme bozukluğu sendromu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#AnoreksiaDünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan insülin direnci ülkemizde de oldukça yaygın. Uzmanlar özellikle kilo verememenin en büyük suçlusu olarak insülin direncini gösteriyor. Peki, insülin direnci nedir? İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?
#İnsülin Direnci Nedir?İşlenmiş gıdalar, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ile birlikte son yıllarda artan hareket azlığı nedeniyle görülme sıklığı artan insülin direnci; kanser, obezite, tansiyon, diyabet, felç, karaciğer yağlanması gibi pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkarıyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aytaç Karadağ, insülin direncini dengelemek için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Genel SağlıkYemek bozukluklarından biri olan anoreksiya hastalığı son günlerin en çok gündeme gelen konularından biri. Aynı zamanda psikolojik bir bozukluk olan anoreksiya nervozanın tedavisi 1 ile 5 yıl arasında sürebilmektedir. Peki, anoreksiya nervoza nedir? Anoreksiya hastalığı tanısı nasıl konur?
#Anoreksiya Nedirİnsülin direncinin yol açabileceği sağlık sorunlarını geçen hafta bu sayfada özetledim. O kısa özet bile keyfinizi kaçırmış olmalı ki ertesi gün sayısız e-posta aldım. Konu mühim. Mühim olduğu için de sizi tekrar tekrar uyarmak, hatta dilimde tüy bitene kadar tekrarlamak zorundayım: Yeni bin yılın “veba”sı obezite salgını, o salgının “orkestra şefi” ise insülin direncidir. O direnci erkenden fark etmekse hepimizin vazgeçilmezi, her hekimin önceliğidir. Peki nasıl ve ne zaman şüpheleneceğiz bu sorundan? Yanıtlar için buyurun...
#İnsülin DirenciOmega-3 takviyeleri pazarının çok hızlı büyümesinin asıl nedeni yiyip içtiklerimizin tamamının omega-3 fakiri olması. Bu durumda önümüzdeki ilk seçenek “doğru bir omega-3 nasıl seçilmeli?” ve “omega-3 takviyelerinden nasıl faydalanılmalı?” sorularına yanıt aramak...
#Osman Müftüoğlu