Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Güncelleme Tarihi:

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2017 09:10

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Anka Hastanesi Diyetisyeni Merve Boztoprak, bir aylık oruç süresinin ardından bayram ile birlikte beslenme düzeninde yaşanan değişikliklere dikkat çekip bu süreçte sağlık açısından yapılması gerekenleri sıraladı.
Diyetisyen Boztoprak, "Beslenme düzenimizin tamamen değiştiği Ramazan ayı yerini bayrama bıraktı. Normal yaşantınıza dönme sürecinde dikkat edeceğiniz birkaç husus sağlıklı bir bayram geçirebilmeniz ve beslenme düzeninizi yeniden oluşturabilmeniz adına son derece önemli. Hayatımızın her döneminde olduğu gibi bayram sürecinde de yeterli ve dengeli beslenmek sağlığımızın temelini oluşturuyor. Bu nedenle öğünlerinizde porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, tabağınızda dört temel besin grubunda yer alan besinlere (süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kurubaklagil grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu) dengeli miktarlarda yer vermelisiniz" dedi.
Bayram sabahı güne bir bardak su ile başlanması gerektiği ve gün içerisinde 1,5 - 2 litre su tüketilmesi gerektiğini dile getiren Boztoprak,"Hafif bir kahvaltı gün boyu zinde hissetmenize yardımcı olacaktır. Peynir, yumurta, domates, salatalık, yeşillik, zeytin ve ceviz ile sağlıklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Kahvaltıda reçel, bal, çikolata gibi tatlı besinlere ağırlık vermemeli,  kızartmalardan, börek ve diğer hamur işi besinlerden uzak durmalısınız. Tek seferde fazla miktarda yemek yemek sindirim sistemi sağlığınızın bozulmasına sebep olabileceğinden,  3-4 saatte bir öğün yapmalı, yemeği azar azar ve yavaş yavaş tüketmeye dikkat etmelisiniz.” diye konuştu. Merve Boztoprak, bayramda tatlı tüketimi konusunda da şöyle uyardı:
"Bu süreçte sağlığımızı korumak adına dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da tatlı tüketimi. Kısa zaman diliminde çok fazla şekerli besin tüketmek mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde şerbetli, hamurlu tatlılar yerine küçük bir porsiyon sütlü tatlı tercih edebilirsiniz. Sizler de tatlı ikramınızı sütlü ya da meyveli tatlılardan oluşturmalısınız. Çocuklarınızın tükettiği şeker ve şekerli besin miktarını kontrol etmeli, aşırı tüketimi önlemelisiniz."
Tansiyon, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalığı olanların, bayramda yediklerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Diyetisyen Boztoprak, Ramazan ayı boyunca devam eden sahur yemeğinin, gece yeme alışkanlığı olarak sürdürülmemesi gerektiğini de vurguladı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!