Hamile olup olmadığını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde öğrenmek isteyen kadınlar tarafından erken gebelik testi ne zaman ve nasıl yapılır konuları sıklıkla araştırılıyor. Evde yapılan hamilelik (gebelik) testlerinden biri olan bu test, daha hızlı bir şekilde hamilelik riskini kesin bir sonuca ulaştırıyor. Peki erken gebelik testi ne zaman yapılır? İşte, erken gebelik testinin nasıl yapıldığına dair detaylar…
#Erken Gebelik TestiEvde hamilelik testi nasıl uygulanır? Hamilelik testinin pozitif ve negatif sonuçları ne anlama gelir? İşte hamilelik testinin nasıl yapılacağı ve test sonuçlarının ne anlama geldiğini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı M. Bülent Tıraş anlatıyor.
#Gebelik TestiGebelik testleri ne zaman yapılmalıdır? Gebelik testleri ne zaman güvenli sonuç verir? Evde yapılan gebelik testleri doğru sonuç verir mi? Gebelik testi sonucuna göre ne yapılmalıdır? Gebelik testleri ile ilgili aklınıza takılan soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Belgin Polat yanıtlıyor.
#Gebelik TestiYurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde menopoz testini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama ülkemizde de e-ticaret sitelerinde yurt dışından ürün satışı yapılıyor. Peki, kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veren bu testler ne kadar güvenilir?
#MenopozBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAÜlkemizde doğum kontrolü yöntemlerinin kadınlar tarafından kullanılması gerektiği kanısı hâlâ çok yaygın olsa da erkeklerin de en az kadınlar kadar sorumlu olması gerekiyor. Erkeklerin geçici yöntemler dışında uygulayabilecekleri kalıcı doğum kontrol yöntemleri de var. Bunlardan biri de vazektomi. Biz de ünlü sanatçı Rafet El Roman’ın "Artık çocuğum olmayacak" açıklamasından sonra konuşulmaya başlanan vazektomi ameliyatı ile ilgili merak edilenleri Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu ile konuştuk.
#SağlıkHastalara uygulanan birçok kan testi bulunmaktadır. Bu testlerden birisi de MCHC testidir. Hastaların anemi tespitinde yapılan bir testtir. Hemoglobin yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılır. Peki, MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere MCHC testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#Mchc NedirALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriBeta HCG, hamilelik sırasında salgılanan hormonlardan biridir. Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türe sahiptir. Hamileliğin en erken aşamalarında bile belirlenmesini sağlayan HCG hormonu, gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Çünkü önemli ölçüde artmaktadır. Kan ve idrarda kolayca test edilebilir. Kanda yapılan ölçüm, idrar testlerinden daha önce ve daha doğru sonuçlar verme yeteneğine sahiptir. Peki, Beta HCG ne işe yarar? Beta HCG düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
#SağlıkAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriVücutta önemli görevi olan kırmızı kan hücrelerine yönelik yapılan test sonucu MVC olarak isimlendirilir. MVC değerinin öğrenilmesi tam kan testiyle mümkün olabilir. MVC nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri ile belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını derledik.
#SağlıkEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirBöbrek hastalıklarının tespit edilmesi için çok önemli olan GFR, düşük ve yüksek olması durumunda çeşitleri sorunları gösteriyor olabilir. GFR'nin yüksek veya düşük olması birbirinden farklı riskler getiriyor. GFR nedir, GFR değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir, belirtileri tam olarak nasıldır, sorularını sizin için derledik.
#GFR NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak Çınlamasıİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikTedavi edilebilir kronik bir enfeksiyon haline gelen HIV ile ilgili önyargıların ortadan kaldırılması için doğru bilgilerin yayılması gerektiğini söyleyen Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “HIV ile yaşayan bireyler düzenli tedaviyle işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebiliyor ve doğal yollarla çocuk sahibi olabiliyorlar” dedi.
#Sponsorlu İçerikABD'nin Nebraska eyaletinde yaşayan 23 yaşındaki bir öğretmen bacaklarındaki şişlik ve yorgunluk nedeni ile gittiği hastanede hamile olduğunu öğrendi. Doktorlar kadına 'preeklampsi' yani gebelik zehirlenmesi yaşadığını belirterek acilen doğuma aldılar.
#ABDAlmanya’da temmuz ayında asgari ücretten emekli aylığına, çocuk parasından yakıt yardımına kadar yine bir dizi yenilikler, yeni yasa ve uygulamalar yürürlüğe girdi. Bazıları yüzleri güldürürken, bazı yenilikler ise pek sevindirici değil. Siz değerli okurlarımız için hazırladığımız yenilikler dosyasını açıyoruz.
#AlmanyaHamilelik döneminde sağlığa çok dikkat edilmelidir. Hem anne hem de bebeklerin sağlığı için dikkatli davranmak gerekir. Hamilelikte şeker yüklemesine de dikkat edilmelidir. Hamilelikte şeker yüklemesi nedir, nasıl ve kaçıncı haftada yapılır? Gebelikte şeker yüklemesi zararlı mı ve yapılmalı mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.