Hamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkAnne karnında tanı konulabilen Down Sendromu, en sık görülen genetik hastalıktır. Down Sendromluların diğer bireylere göre fazladan bir kromozomları vardır. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, gebelik dönemindeki anne adaylarının en fazla merak ettiği konular arasında yer alan Down Sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#Down SendromuBakırköy’de 6 aylık bebeğini aldırmak isteyen F.S.’ye ruhsatı olmayan hastanede kürtaj yaparken kalp krizi geçirmesine neden olduğu iddia edilen doktor ve bu işleme yardım ettiği iddia edilen 2 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
#HaberTürk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Başbakan Erdoğan’ın “Kürtaj cinayettir” sözleri için, “Yasal bir uygulamaya cinayet demek çok yanlış. Ortada cinayet varsa cinayeti işleyen birileri de var demektir. Bu üslup kadına ve hekime şiddeti artırır. Kürtaj yasaklanırsa anne ölümleri artar” dedi. Bilaloğlu şunları söyledi:
Cinsel organlar bir kadının temizlik açısından en hassas bölgelerinden. Özellikle cinsel hayat başladıktan sonra hijyen daha da büyük önem kazanıyor. Cinsellikle birlikte vajina mikroplara ve bakterilere açık oluyor, cinsel yolla geçen hastalıklar gündeme geliyor. Cinsel organların hijyenini sağlamada her yaş dönemi için farklı önlemler almak gerek.
Kadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın SağlığıYanlış bilgiler, yanlış kodlanmalar, doğallıktan bilimsel gerçeklikten uzak davranışlar geliştirmek insanları hazdan uzaklaştırmakta en temel dürtünün ketlenmesine neden olmaktadır. Dolayısı ile mutsuz, haz tatmamış bireyler umutsuz ve birlikte gülmeyi birlikte yaşamayı öğrenememiş toplum oluşturmakta. Bu yanlış bilgi ve inanışlara bir göz atalım:
#Aynı Anda Orgazm OlmaBebek sahibi olmak istemeyen çiftlerin etkili bir gebelikten korunma yöntemi kullanması gerektiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları & Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, doğal ve tıbbi korunma yöntemlerini anlatıyor.
#Korunma YöntemiMalatya’da 2013 yılının ilk günlerinde gerçekleştirilen yasa dışı kürtaj şebekesi operasyonuyla ilgili hazırlanan iddianamede tutuklu sanık Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Ç. hakkında 60 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede Önder Ç.'nin hastalarla rızaları dışında cinsel ilişkiye girdiği, odasına konulan gizli kameranın da her şeyi kaydettiği belirtildi.
“BİR MAKİNENİN DOĞURDUĞU ÇOCUKLARIN CİNSEL ORGANLARI OLACAK AMA GÖBEĞİ OLMAYACAK. BUNLAR, BUGÜNÜN VE YARININ CANLILARI OLACAKLAR, AMA GEÇMİŞLE BİR BAĞLARI EKSİK OLACAK. BU, UĞURSUZ BİR ÇIKMAZ YOLDUR!..” The Times’ten alıntı yapan gazetelerimizde okuyacaksınız bu haberi. Bilim adamları önümüzdeki yirmi yılda, ceninin anne karnından alınıp, ‘yapay rahim’ adı verilen bir alet içinde gelişmesinin ve çocuğun ‘doğmasının’ teknik ve tibbî açıdan mümkün olacağını düşünüyorlarmış. Yani Dr.Haldane’in ve A.Huxley’nin ‘öngörüsü’ gerçekleşmek üzere. Tıbbi tartışma bir yana, ‘yapay rahim’ önemli bir etik sorun yaratacak elbette...