Güncelleme Tarihi:
Genç kızın, ‘reşit olmayanlar için ebeveynlerden izin almadan gebelik sonlandırma’ istemini değerlendiren Spoleto Mahkemesi heyeti, ülkede hali hazırda bulunan 90 güne kadar kürtaj hakkının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘insan embriyosunu mutlak koruma kanunu’ ile çeliştiği kanaatine vardı.
Kürtajla, ‘embriyonun haklarının ihlal’ edildiği görüşünü bildiren yerel mahkeme, bu çelişkinin netleştirilmesi için söz konusu dava dosyasını, Anayasa Mahkemesi’nin önüne koydu. Kürtaj hakkını tanıyan 194 No’lu yasanın 4’üncü maddesini değerlendirecek olan Anayasa Mahkemesi’nin, yerel mahkemenin kararına uyup uymayacağı ise gün içinde verilecek kararla ortaya çıkacak.
KÜRTAJA AĞIR CEZA VARDI
İtalya’da kürtaj, yasak olmasının dışında günah sayılıyordu. Kürtaj yaptıran kadın için 7 ila 12 yıl, hekim ya da sağlık görevlisi için 1ila 4 yıl, teşvik eden üçüncü bir kişi için de 6 ay-2 yıl aralıklarında hapis cezası öngörülüyordu. Ancak Vatikan’ın tüm muhalefetine rağmen kürtaj hakkı, 1978 yılında yapılan bir referandumla kabul edildi. Kürtaj, son olarak 2008 yılında, sınırlayıcı önlemler alınması için yasa tasarısı hazırlanması talebiyle ülke gündemine gelmişti.