AFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt Değeriİdrar sıkışması ya da idrar tıkanıklığı, idrar yapamama gibi işeme bozukluklarını iyileştirmek amacıyla uygulanan Sakral nöromodülasyon tedavisi bu sorunlarla karşılaşan kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Sakral nöromodülasyon nedir, nasıl uygulanır? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan Tarcan anlattı...
#Sakral NöromodülasyonKalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Oldukça lezzetli bir balık çeşididir. Lezzeti ve yassı biçimiyle popüler olan kalkan balığı; çok popüler bir balıktır. Peki, kalkan Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kalkan balığı faydaları ve özellikleri nedir tüm detayları ile derledik.
Yumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkNormal seyrinde sağlıkla ilerlemeyen gebelikleri sonlandırmak için yapılması gereken kürtaj, nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. Hamilelikte oluşan keseciğin büyümemesi, bebeğin kalp atışlarının duyulmaması gibi nedenlerle sağlık açısından yapılması gereken kürtaj ne zaman, hangi durumlarda yapılmalı? İşte kürtaj hakkında merak edilenler...
#KürtajRahim sarkması, hastaların hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve daha çok ileri yaş kadınlarda görülen jinekolojik bir sorundur. Özellikle de çok doğum yapmış, çok fazla kilo alıp vermiş ve menapoza girmiş olan kadınlarda bu sorun daha sık görülür. Rahim Sarkması nedir, nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#Rahim SarkmasıHalk arasında üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması neden olur, ne zaman olur gebelik beklentisi olan kadınlar tarafından araştırılıyor. Anne olmaya hazırlanan anneler tarafından endişeye neden olabilen yerleşme kanaması kimlerde görülür, ne kadar sürer? İşte merak edilen soruların yanıtları…
#Yerleşme KanamasıMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikHayati tehlike içeren bir sorun olmamakla birlikte yaşam kalitesini sosyal ve cinsel anlamda bozmaktadır. Sürekli ıslaklığa ve ped taşımaya bağlı olarak vajinada enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Cinsel aktif yaştaki kadınların seksüel yaşamlarını da olumsuz yönde etkileyen bu sorunun tedavisi son derece önemlidir.
#İdrar KaçırmaKürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtaj ile ilgili merak ettiğiniz sorular yanıtlıyor.
#Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer“Dış gebelik, rahim dışında yerleşmiş gebelik olarak tanımlanır” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay; dış gebelik neden olur, dış gebelik belirtileri nelerdir, dış gebelik kimlerde görülür gibi sorulara yanıt verdi.
#Dış Gebelik AmeliyatıGebelik kesesi embriyoyu saran sıvı boşluğuna verilen isimdir. Rahim içerisinde bulunan bu kese embriyonun tanımlanmasından önceki süreçte gebeliğin belirlenmesi için oldukça önemlidir. Gebelik kesesi hamilelik süresince bebeğin gelişimin gerçekleştiği bölge olması sebebiyle oldukça önemlidir. Bazı durumlarda boş gebelik kesesi oluşabilir. Bu durumda kese oluşumu gerçekleşse de embriyo oluşumu yoktur.
#Gebelik KesesiDış gebelik nedir? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalınır mı? Dış gebelik belirtilerinin normal hamilelikten farkı var mıdır? Kimler dış gebelik açısından riskli grupta? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalmak için ne kadar süre geçmeli? Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay, dış gebelikle ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.
#GebelikTüp bebek tedavisi; üreme için gerekli iki hücre olan sperm ve yumurtanın dış ortamda döllendirilerek, insanın ilk hali olan “embriyonun” geliştirilip rahim içerisine verilmesidir. Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bağış, tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylarıyla anlattı.
#Tüp BebekRahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
#Kadın HastalıklarıToplumda hemen herkesin fıtıklarla ilgili bir fikri ve önerisi oluyor. Nispeten masum gördüğümüz fıtıkları çoğu zaman önemsemiyor ve onunla beraber yaşayacağımızı düşünüyoruz. Fıtıkların tedavi edilmediğinde çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdulkerim Özakay, boğulmuş fıtıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
#FıtıkGebelik testleri ne zaman yapılmalıdır? Gebelik testleri ne zaman güvenli sonuç verir? Evde yapılan gebelik testleri doğru sonuç verir mi? Gebelik testi sonucuna göre ne yapılmalıdır? Gebelik testleri ile ilgili aklınıza takılan soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Belgin Polat yanıtlıyor.
#Gebelik TestiUykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkilediğinden eminiz. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı Uyku ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Huzursuz Bacak SendromuKimyasal gebelik nedir? Kimyasal gebeliğin belirtileri nelerdir? Kimyasal gebelik dış gebelikten farklı mıdır? Kimyasal gebelik nasıl tedavi edilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan tüm sorularımızın yanıtını veriyor.
#Kimyasal GebelikSık kullandığımız bazı yabancı sağlık sözcükleri var. Bunlardan biri de “metabolizma”. Metabolizma en sıradan cümlelerimizin, kahve ve çay sohbetlerimizin içine bile girdi. Mesela herkes ya metabolizmasından şikâyetçi ya da onunla övünüyor. Kilo alanlar “ne yapayım, metabolizmam iyi çalışmıyor!” derken, kilo sorunu olmayanlar “aslan gibi bir metabolizmam var, ne yesem yiyeyim bir gram kilo almıyorum” diyor. Peki, doğrusu ne? Gelin, 10 maddede şu metabolizma konusunu yeniden bir inceleyelim. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu