Fırınlarda denetimin sıkılaştırıldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fırınların da 1 Ocak 2017 itibariyle kayıtlı gıda işletmeleri arasında alındığını söyledi. Geçmişte fırıncılara ruhsat verme işinin belediyeler olduğunu belirten Çelik, “Belediyeler seçim döneminde ciddi inceleme yapmadan kolay izin veriyorlardı. Artık bu değişecek” dedi.
#Gdolu ÜrünlerTürkiye’de tavukçuluk sektöründe 1 Ocak 2016 itibariyle yeni bir dönem başlıyor. Tavuk sakatatlarından elde edilen tavuk yeminin kullanılması yasaklanıyor. Ancak yasağın 10 yıl ertelenmesini isteyen sektör temsilcileri, eğer bu yem yasaklanırsa, daha fazla GDO’lu yem getirmek zorunda kalacaklarını söylüyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri ise yasakta kararlı: “Tek dertleri daha fazla kar. Uygulama başlayacak.”
#Burak CoşanYEM sektöründe kullanılmak üzere ithal edilen yaklaşık 150 bin ton GDO’lu soya fasulyesi, içindeki maddeler onaylı olmadığı için çeşitli limanlardaki depolarda bekletiliyor. Firmalar, içinde onaylı olmayan ‘mısır genine’ rastlandığını iddia ediyor. Sektöre yakın kaynaklar ise asıl nedenin ‘mısır geni’ olmadığını, ithal edilen ürünlerin istenilen şartların dışında olduğu için kabul edilmediğini belirtiyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF), 3 soya, 21 mısır, 3 kolza, 1 şeker pancarı ve 1 patateste olmak üzere 29 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) genin gıda olarak kullanılmak amacıyla ithalatına izin verilmesi için Biyogüvenlik Kurulu’na başvurdu.
Türkiye'de menopoza girme yaşının ortalama 47-49 civarında olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Pulatoğlu, “Menopozda temel sorun östrojenin azalmasıdır. Bu nedenle soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu gibi gıdalar menopoz şikâyetlerinin azalmasında faydalı olabilir” dedi.
#MenopozBu sabah hepimiz güne yeni umutlar ve yeni heyecanlarla başladık. Yeni yıldan hepimizin farklı beklentileri, yeni yıl için farklı planları var. Geçtiğimiz hafta ben de kendi planımı oluşturmaya, 2018’de çoğaltacaklarım ve azaltacaklarımın notlarını çıkarmaya çalıştım. Hepsini yapabilir miyim, bilmiyorum. Ama bazı değişiklikler için geçen yıldan daha fazla dikkatli olacağımdan da kuşku duymuyorum. 2018 hedeflerimi sizinle de paylaşmak istedim. Yeni yılda hepinize sağlık, huzur, rahatlık, keyfi ve neşesi bol “an”lar, “zaman”lar diliyor, küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öpüyorum. Yeni yılınız kutlu, mutlu, uğurlu olsun.
#YazarlarGDO - Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar günümüzün en büyük sorunlarından biri. Genetiği değiştirilmiş organizmalara anne karnında maruz kalan bebekte yapısal anomaliler zararları olabilir. Peki, insan vücuduna pek çok zararı bulunduğu tespit edilen GDO nedir, zararları nelerdir? İşte, GDO hakkında detaylar!
#GdoGümüşhane’nin Kelkit ilçesini organik hayvancılığın merkezi konumuna getirmeyi amaçlayan Doğan Organik Ürünler’in Genel Müdürü İlhan Başaran, “Kelkit’de organik çiğ süt ve süt ürünlerinin ardından artık organik kırmızı et üretiminin de zamanı geldi. 2012 yılında erkek buzağıları besiye alıp organik kırmızı et pazarına da ürün sunmak istiyoruz” dedi.
Dünyada bazılarının “katil mısır” diye karşı çıktığı, bazılarının da tarımsal verimliliği artırdığı gerekçesiyle desteklediği genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), Tarım Bakanlığı’nın son dönemde yayımladığı yönetmeliklerle Türkiye’nin de gündemine girdi.
Ankara Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Duman, kamuoyu gündemini meşgul eden genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünler etrafında yaşanan tartışmalara ilişkin olarak, ‘’Bilimsel olmayan tartışmalar halkımızı iyice panik havasına sokmuş, zihinleri bulandırmıştır. Çelişkili açıklamalar ve görüşler, halkın merakını gidermektense daha fazla soru işareti oluşturdu’’ dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) gıda tartışmasında ‘cahillerin zihin bulandırdığını’ söyledi. Bakan Eker, “GDO, dünyada sadece mısır, kanola, pamuk ve soyada kullanılıyor. Türkiye’de ise GDO’dan bahsedilince domates gösteriliyor. Üreticiye en büyük zulüm bu. Domatesin, biberin, patlıcanın, meyvenin GDO ile ne alakası var” diye sordu.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Atilla Aşkın, Türkiye için üzerinde önemle durulması gereken asıl sorunun ilaç kalıntısı olduğunu ve ilaç kalıntısının Genetiği Değiştirilmiş Organizmalardan (GDO) daha fazla zararı bulunduğunu söyledi.