Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 22 Mart (DHA) - Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, soya ürünlerinde genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) olabileceği uyarısında bulunarak “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını göreve çağırıyoruz” dedi.
Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, soya ürünlerinin yasal olarak gıdalarda çok yaygın kullanılan soya ürünlerinin GDO’lu olma olasılığının çok yüksek olduğunu dile getirdi.
İddiasına kanıt olarak Türkiye’de kullanılan soya ve soyalı ürünlerin yüzde 90’dan fazlasının GDO’lu soya üretimi yapılan ülkelerden ithal edilmesini gösteren Çakar, bu ülkeleri de ABD, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Ukrayna diye sıraladı.
Türkiye’nin GDO’lu soya üretimi yapılan ülkelerden 2016 yılında bir milyar 145 milyon dolardan fazla, soya fasülyesi ağırlıklı olmak üzere soyalı ürünler ithal edildiğini açıklayan Çakar, ithal edilen soya fasülyesinden çeşitli soya ürünleri elde edildiğini söyledi.
Çakar, soya ununun ekmek ve tüm unlu mamüllerde; enzim aktif soya ununun ekmeğin beyazlamasında yağsız beyaz soya ununun ekmekçilik ve unlu mamüllerde en çok kullanılan soya unu çeşidi olduğuna dikkat çekti.
Soya sütünün inek sütünün kullanıldığı her yerde, soya loru olarak da bilinen tofunun da bir çeşit peynir olarak kahvaltılarda, parçalanarak veya rendelenerek çorba ve sulu yemeklerde, salatalarda, pasta ve börek yapımında kullanıldığını dile getiren Çakar, şöyle dedi:
“Soya proteini -soya eti, sosis, salam, köfte, hamburger, sucuk gibi et ürünlerinin hazırlanmasında kullanılır. soya filizi, genellikle çiğ olarak tüketilmektedir. soya lesitini, fırıncılık, köpük giderici, maya, yapay dana sütü, ilaç ve kozmetik gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Yukarıda kullanım alanları belirtilen soyalı ürünlerin GDO’lu soyadan elde edilme olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle, soyalı ürünlerin kullanıldığı tüm gıda sektöründe denetimlerin yapılması ve yaygınlaşması gerekmektedir. Soyalı ürünlerin kullanıldığı gıda sektöründeki denetimlerde alınan numunelerin analizleri sonucunda, GDO’lu soya ürünün kullanıldığı görüldüğünde, 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun (Ürün Güvenliği Kanunu) gereğince sonucun kamu oyuna duyurulması gerekmekiyor. Tüketici Hakları Derneği olarak, tüketiciler adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını göreve çağırıyoruz.”