Anadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALİstanbul Kanlıca’da aile sağlığı merkezi olarak kullanılan bina, 6 Şubat depreminden sonra, riskli bulunarak boşaltıldı. Kanlıcalılar, 60 yıldır hizmet veren sağlık merkezinin yeniden eski yerine taşınmasını istedi.
#İstanbulBiri People’ın mutfağındaki Volkan Türe, diğeriyse Okra’nın başındaki Mert Yalçıner... İkisi de çok iyi şeflerin rahlei tedrisinden geçmiş pırıl pırıl gençler. Şimdiyse öğrendiklerini kendi yetenekleriyle birleştirerek başında oldukları restoranlarda dikkat çekici, lezzetli menüler hazırlıyorlar.
#PeopleAntalya'da 4 Ocak'tan bu yana kayıp olarak aranan, son olarak Serik ilçesi sahile vuran ceset ile DNA'sı eşleşen Merve Şevval Elmas'ın (18) cenazesini teslim almaya gelen baba Osman Elmas, "Acıyı insan televizyondan izlediği gibi yaşamıyor. Sözün bittiği yerdeyiz. Tabii tesellimiz var Allah'ıma şükürler olsun. Rabbim bize bir mezarı çok görmedi. Burada kaybolup da bulunamayan insanlar oluyormuş. Tek tesellimiz, başına gidip dua edebileceğimiz, hasretimizi giderebileceğimiz bir mezarımız olacak. Kaderimizde evlat acısı yaşamak da varmış" dedi.
#AntalyaAntalya'da 4 Ocak'tan bu yana kayıp olarak aranan, son olarak Serik ilçesi sahile vuran ceset ile DNA'sı eşleşen Merve Şevval Elmas'ın (18) cenazesini teslim almaya gelen baba Osman Elmas, "Acıyı insan televizyondan izlediği gibi yaşamıyor. Sözün bittiği yerdeyiz. Tabii tesellimiz var Allah'ıma şükürler olsun. Rabbim bize bir mezarı çok görmedi. Burada kaybolup da bulunamayan insanlar oluyormuş. Tek tesellimiz, başına gidip dua edebileceğimiz, hasretimizi giderebileceğimiz bir mezarımız olacak. Kaderimizde evlat acısı yaşamak da varmış" dedi.
#ANTALYAMardinli bir ailenin kızı olan şef Selen Mağzalcıoğlu, Süryani lezzetlerini yeniden yorumladığı restoranıyla ‘Gourmand Table Chef Restaurant’ ödülüne layık görüldü. New York’ta restoran açmaya hazırlanan Mağzalcıoğlu, önümüzdeki yıl Michelin Yıldızı bekliyor.
#Selen MağzalcıoğluAntalya'nın Serik ilçesinde kıyıya vuran cesedin 4 Ocak'ta kaybolan Merve Şevval Elmas'a (18) ait olabileceği ihtimali üzerine Antalya'ya gelen baba Osman Elmas, DNA örneği verdi. Osman Elmas, "Bir şekilde kızımı alıp, gitmek istiyorum. Aslında cesedin kızıma ait olduğundan emin değiliz. Rabbim kimseye böyle acı yaşatmasın" dedi.
#AntalyaAntalya'nın Serik ilçesinde kıyıya vuran cesedin 4 Ocak'ta kaybolan Merve Şevval Elmas'a (18) ait olabileceği ihtimali üzerine Antalya'ya gelen baba Osman Elmas, DNA örneği verdi. Osman Elmas, "Bir şekilde kızımı alıp, gitmek istiyorum. Aslında cesedin kızıma ait olduğundan emin değiliz. Rabbim kimseye böyle acı yaşatmasın" dedi.
#ANTALYAAkdeniz Üniversitesi öğrencisi Merve Şevval Elmas'a 1 haftadır ulaşamayan babası Osman Elmas, “Otobüse binip Barınaklar Bulvarı'nda indiğini ve Düden Şelalesi'ne doğru yürüdüğünü söylediler. Çok şükür atladığına dair bulgu yok ama yaşadığına dair de henüz bulgumuz yok. Kızım da dinliyorsa. Annen baban sana kurban olmaya hazır. Kendin için yaşama tutun" ifadelerini kullandı.
#Merve Şevval ElmasAkdeniz Üniversitesi öğrencisi Merve Şevval Elmas'a 1 haftadır ulaşamayan babası Osman Elmas, “Otobüse binip Barınaklar Bulvarı'nda indiğini ve Düden Şelalesi'ne doğru yürüdüğünü söylediler. Çok şükür atladığına dair bulgu yok ama yaşadığına dair de henüz bulgumuz yok. Kızım da dinliyorsa. Annen baban sana kurban olmaya hazır. Kendin için yaşama tutun" ifadelerini kullandı.
#Akdeniz ÜniversitesiGastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiGastronomi ve Mutfak Sanatları iş alanları ile ilgili araştırmalar YKS sonuçları sonrası artışa geçti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları bugün itibarıyla erişime açıldı. ÖSYM tarafından açıklanan YKS sonuçları sonrası adaylar, aldıkları puanlara göre bölüm araştırmalarına başladı. Gastronomi bölümü çalışma alanları da bu bağlamda merak edilen konulardan birisi oldu. Özellikle mutfağa ilgi duyan kişilerin tercih ettiği Gastronomi bölümü iş imkanları da oldukça fazladır. Peki, Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu ne iş yapar, çalışma alanları neler? İşte Gastronomi bölümü taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralaması 2023!
#Gastronomi Ve Mutfak SanatlarıBeylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü’ne bağlı olarak açılan gastronomi bölümü tanıtıldı. Gastronomi alanında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip, akademik ve güncel gelişmeleri takip eden, Türk ve dünya mutfak sanatlarını yorumlayabilen profesyonel şefler yetiştirmek ve dünyaya miras lezzetler bırakmak amacıyla kurulan ‘Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Türk Mutfak Sanatları Atölyesi’ bir sergi düzenledi. Birbirinden lezzetli yemeklerin yapıldığı ve tanıtıldığı ‘Sofralar Sergisi’nde mutfağı gezen Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri sırayla baklava açtılar.
#MEBKızılay’ın afet bölgesinde günde üç öğün olarak verdiği yemek desteğine Danilo Zanna, Mehmet Yalçınkaya ve Ömür Akkor gibi ünlü şefler de katıldı. Aşevlerinde ocak başına geçen şefler depremzedelere yemek pişirdi. Kızılay’ın aşevlerinde bugüne kadar 31 milyon kap yemekafetzedelere ulaştırıldı.
#DEPREMGENÇLİK ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Bakanlık olarak dünyanın en güçlü yurt altyapısına sahibiz. 800 yurt, 850 bin yatak kapasitesi. Dünyada eşi benzeri olmayan altyapı, network ve bu bağlamda çok zengin bir hizmettir" dedi.
#Gençlik Ve Spor BakanlığıTürk kahvesinin detay özelliklerinden dünya pazarındaki kültürel değerine kadar aklımızdaki tüm soruların yanıtını almak üzere, yazdığı kahve kitaplarıyla dünyanın en saygın ödüllerini kazanan gastronomi yazarı, kahve danışmanı Cenk Girginol ile bir araya geldik. Sohbetimizde Türk kahvesinin tek bir tatmış gibi değerlendirildiğine oysa Türk kahvesinin bilinen bir kahve çeşidi olmadığına dikkat çeken Girginol, Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğunu söyledi.
#BursaDenizli, Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı kekik üreticisi. Narı ve üzümüyle turizmin yanı sıra tarımıyla da öne çıkan ender şehirlerden. Ziyaretim sırasında tattıklarımdan aklıma kazınan Kale biber tatarı -altındaki kuru yoğurdu, ortasındaki küçük ve etrafındaki büyük; çıtır Kale biberleriyle- denediğim diğer versiyonların çok üzerinde...
#Denizli