Paketini açınca buram buram yayılan kokusu, damağımızda bıraktığı o yoğun tadıyla gerçek çikolatanın keyfini yaşatan bitter gibisi yok... Favorimiz sütlü ya da beyaz olsa bile fark etmez; artizan çikolatalar yapmak, rengiyle iç ısıtan bir brownie pişirmek ya da sevdiklerimizin aklını başından alacak dev bir çikolatalı pasta hazırlamak için bitter çikolatanın gücüne ihtiyacımız var!
#ÇikolataHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanFransız mutfağının alameti farikalarından krepler dünya çapında ününü pratikliğine ve çokyönlülüğüne borçlu. Biraz un, su ve yumurtayla leziz bir kahvaltı veya davet sofralarına yakışacak akşam yemeği yahut pasta yapabileceğiniz bu basit tarifin püf noktalarını yazdım. Lezzetli alternatifler de denemeniz için...
#Gülay Barbaros AltanSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünGanaj, pasta ve profiterol gibi tatlılarda kullanılan önemli bir tamamlayıcıdır. Fransızca'da ganache olarak geçen bu krema, ülkemizde ganaş ve ganaj olarak tabir edilebilmektedir. Peki, ganaj nasıl yapılır? İşte, ganaj nedir sorusunun cevabı ve tarifi hakkında bazı bilgiler
#Ganaj NedirHem tarihi hem coğrafi olarak kesişim noktamız çok Bulgaristan’la. Bunun en çok yansıdığı alansa elbette mutfak. Köpoğlundan kaçamağa ismi bile aynı birçok yemeğimiz var. Soframızın başköşesindeki güveçte kuru fasulyemiz de ortak... Kısa bir Sofya gezisinden gastronomik notlarla ve şahane bir tarifle döndüm.
#Gülay Barbaros AltanGelinim Mutfakta Hindistan cevizli kremalı pasta tarifi günün tatlısı oldu. Hem lezzetli hem de göze hitap eden bir tatlı olan Hindistan cevizi kremalı pasta favoriniz olacak. İşte, Gelinim Mutfakta Hindistan cevizi kremalı pasta tarifi detayları...
#Gelinim Mutfakta Hindistan Cevizli Kremalı PastaReçeli de nefis, hellim ve bebek rokalı salatası da... Dondurması, keki, tartı... Tadına doyum olmaz tatlıların başrolü incir, tavuk ve et yemeklerine de çok yakışıyor. İncir, kırmızı soğan, biberiye ve balsamik sirkeyle pişireceğiniz tavuk but, bugünlerde kuracağınız sofraların yıldızı olacaktır. Zeytinyağı, hardal ve sarımsakla marine edilmiş dana etini soğan ve incirlerle şişe dizip ızgarada pişirmek de şahane sonuç veriyor.
#İncirBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#MusGelinim Mutfakta malaga pasta tarifi günün aranan tatlıları arasında yer alıyor. Adını İspanya'nın bir şehrinden alan Malaga pasta ülkemizde de kafelerde oldukça seviliyor. Peki, evde malaga pastası nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta malaga pasta tarifi ve malzemeleri...
#Malaga PastaYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutBrownie cheesecake benim için cheesecake çeşitleri arasında tartışmasız olarak ilk sıraya yerleşir. Yoğun çikolatalı brownie’ nin baskın tadını, ipeksi dokudaki peynir dolgusu mükemmel bir şekilde dengeler. Brownie ‘ de Cheesecake ‘te başlı başına birer yıldızken, ikisinin bir aradaki uyumu onları bir üst seviyeye taşır, yiyenlerede sadece mest olup anın tadını çıkarmak kalır.
#CheesecakeYüksek protein ve karbonhidrat değerine sahip kestane için son dönemin popüler deyişiyle ‘süper gıda’ demek mümkün. Bizim mutfağımızda en çok şekerlemesi ve kebabı yapılsa da pastacılıkta kullanım alanı giderek genişliyor. AB’den coğrafi işaret tescilli Aydın kestanemizse kendine has nitelikleriyle giderek daha çok talep görüyor.
#KestaneBadem unu, hurma dolgusu, agave şurubu, Hindistan cevizi sütü… Artık sadece glütensiz, vegan, laktozsuz gibi beslenme hassasiyetleri olanlar değil, sağlığını ve gezegenini düşünen pek çok kişi tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Pastacılık sektörü de bu durumdan nasibini alıyor. Alternatif malzemelerle hazırlanan, sağlıklı ama bir o kadar lezzetli pastaların devri çoktan başladı…
#Sağlıklı PastaYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#GingerbreadMalaga, muz ve çikolatayı bir arada sevenlerin son zamanlardaki vazgeçilmez tatlısı diyebiliriz. Peki malaga tatlısını evde sağlıklı bir şekilde hazırlayıp sevdiklerinize sunmak ister misiniz? İşte, alışkanlık yapmaya aday meşhur malaga tatlısı tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları…
#MalagaAdını İspanya'nın bir şehrinden alan Malaga pastayı evinizde de pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Muz ve çikolatının nefis buluşması olan bu pastayı çok seveceksiniz. Keki, kreması ve muzuyla farklı bir lezzet sunan Malaga pastasını mutlaka denemelisiniz. İşte Malaga pastasının malzemeleri ve yapılışı...
#MalagapastaKakaolu mu vanilyalı mı yapsam kararsızlığı sonucunda ikisi de olmasın diyerek red velvet cupcake tarifi paylaşıyorum sizlerle. Çok kolay ve lezzetli bir kek, üzerine sürmek için daha da kolay bir buttercream tarifi de var. Bu kekin özelliği biraz da peynirli kremasında, ama tereyağlı krema bana ağır gelir diyenler beyaz çikolatalı ganaj ile servis edebilir. Bu tariften 15-16 adet çıkıyor, şimdiden afiyet olsun!
#Red Velvet CupcakePasta-kek tariflerinde geçen ganaj, çikolatadan yapılmaktadır. Ganajı dilerseniz sütlü çikolatayla dilerseniz de bitter çikolata kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Peki, ganaj tam olarak nedir, nasıl yapılır? Ganaj kullanarak pek çok kek ve pasta tarifi ortaya çıkarabilirsiniz. İşte, ganaj pasta tarifine bir örnek…
#Ganaj NedirPasta özel günlerden misafir ziyaretlerine birçok ortamda karşımıza çıkan ve çok da sevilen bir tatlı. Pastanelerde çeşit çeşit pastalar bulmak mümkün ancak son dönemde özellikle doğal beslenmeye meraklı olanlar pastalarını da evde yapıyor. Siz de bu ekiptenseniz, mis gibi katkısız pasta kreması tarifimize bir göz atmalısınız. Hijyenik, ekonomik ve katkısız pasta kremasının yapılışı ve püf noktaları hemen aşağıda.
#Pasta Kreması Nasıl YapılırSıradan kek tariflerinden sıkılanlar, beş çaylarına yeni bir lezzet eklemek isteyenler için şahane bir önerimiz var: Çikolata soslu çaylı kek. Çay aromasıyla şenlenen kek, beyaz ve bitter ganajla buluşuyor, tadına doyum olmuyor. Peki, çikolata soslu çaylı kek nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler?
#Çaylı Kek