Gastronomi kültüründe çokça kullanılan füzyon mutfağı teriminin ne anlama geldiğini bilmek ister misiniz? Eğer farklı lezzetlere meraklıysanız ve bu konuda daha rafine tatların peşine düşüyorsanız, füzyon mutfaklar mutlaka sizin de duraklarınız arasında yer alacaktır. İşte merak ettikleriniz!
#İncili Gastronomi Rehberi‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet YalçınkayaKatlanarak artan bir cazibesi var Phuket’in. Kimileri muhteşem doğanın ve denizin tadını çıkarmak, kimileri masaj ve terapi, kimileri de renkli gece hayatı için yolunu tutuyor adanın. Balayı ya da romantik bir aşk tazeleme tatili için de ideal. Ben notlarımı yazıyorum, gidiş nedeniniz size kalmış… 2018’de Phuket planı yapacaklara bir de güzel haber; THY adaya direkt uçuşlara başladı.
#Zamanı Unutturan AdaÜlkemizde mesela gerçek suböreği kayboluyorsa bunun bir nedeni de belki içe kapalılık. Ama bu durumdan çıkış noktası da tamamen ‘dışa kapalılık’ değil, şeflerimizin dolaşımı, farklı ürün ve teknikleri öğrenmeleri. Ondan sonra iyi bildikleri yemekleri, belki daha geniş bir açıdan bakıp daha iyi pişirirler.
#GURMEFüzyon mutfak ve moleküler gastronomi alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Şef Yasin Sözen, son 50 yılın en iyi mesleğinin aşçılık olduğunu söyledi. Mutfak Organizasyonu dersine misafir olan Şef Sözen, insanların artık giyim ve araba zevklerinden daha fazla damak lezzetine önem verdiğini vurguladı.
Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiÜlkemiz mutfağı şarapla birleştiğinde çıta atlıyor ve evrensel ölçütlere göre gastronomik bir mutfak oluyor. Seraf Vadi bu eksiğimizi gidermiş. Asma yaprağından sarma üst düzey. Yoğurtla birlikte domates sosu yakışmış. Bol yeşillik ve marulla pişen kuzu kapama ağır ateşte yavaş pişmiş, et güzel ve içi sulu. Ama favorim gene kuzu kolla odun fırınında pişen Osmanlı mutfağından zirva. Kompleks ve dengeli…
#Türk MutfağıGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeYeni çılgınlığımız yapay zekâ... Ancak henüz gastronomi alanında yeterince verimli şekilde kullanılmıyor. Geçen hafta ilk kez ChatGPT’yi kullandım, ona Türk mutfağının dünyadaki bilinirliği için yapılması gerekenleri, imambayıldıyı Japon mutfağına nasıl uyarlayabileceğimizi sordum. Saçma yanıtlar alacağımı düşünmüştüm ama öyle olmadı. Sevgili yapay zekâmla Türk çayı üzerine çalışmaya başladık bile!
#Yapay Zekâ