M.Ö.1200’lü yıllarda Anadolu’da yaşayan Friglerin bıraktığı tarihi eserler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, bölge halkı tarafından yıllardır turizme açılması beklenen Kral Midas’ın ülkesi bir türlü beklenen gelişimi gösteremedi.
#FrigyaAntalya’ya deniz ve kültür Turizmi için gelen Avrupalı turistler Afyonkarahisar’da bulunan Frigya vadilerine düzenlenen gezi turlarına büyük ilgi gösteriyor. Vadi, önceki gün Norveç, İsveç, Almanya, Belçika ve Hollanda’dan gelen yaklaşık 50 kişilik turist kafilesini ağırladı.
#FrigyaGünümüzde Hierapolis Antik Kenti her yıl pek çok sayıda yerli ya da yabancı turist tarafından her yaştan ziyaret edilen oldukça önemli olan tarihi kalıntılar arasında yer almaktadır. Bu görkemli Hierapolis Antik Kenti'ni sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve Hierapolis Antik Kenti hakkında bilgi, Hierapolis Antik Kenti nerededir ve nasıl gidilir? Hierapolis Antik Kenti tarihi? Hierapolis Antik Kenti ziyaret saatleri? Hierapolis Antik Kenti giriş ücreti gibi konuları sizler için detaylı olarak derledik.
#SeyahatAntik çağların en önemli yerleşim alanlarından biri olan Kibyra, ticaret yollarının merkezi noktasında konumlanarak Likya, Karya, Psidya ve Frigya bölgelerinin kesiştiği alanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Kibyra Antik Kenti nerede? Kibyra Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#KbyraTürkiye’de bulunana birçok önemli antik kent bulunur. Bu antik kentler arasında yer alan Gordion Antik Kenti nerededir? Gordion Antik Kenti tarihi nedir? Gordion Antik Kenti efsanesi bulunuyor mu? Gordion Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar ve ziyaret saatleri nelerdir? İşte Gordion antik Kenti hakkında bilgiler.
#GordionOnlar son dönemin adeta ‘pop star’ları... Ekranda parlıyor, mutfaklarında döktürüyorlar. 2021’de Hürriyet’in Lezzetli Hayat ekinde köşe yazarlığına da başladılar. Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk, geçen yılın muhasebesini yaptık. Somer Sivrioğlu “Bu bölümü geçtik, mühim olan o” derken konu yeni yıl anılarına geldi. Danilo Zanna bir yılbaşı gecesi Türkiye’de nar kırmış, sonrası mı? “Nar bir patladı, bütün apartmanı boyatmak zorunda kaldık.”
#Somer Sivrioğluİsmini foklardan alan Foça, İzmir’e bağlı minik bir sahil kasabası ve henüz özelliğini yitirmemiş bir tatil beldesi. Doğasını ve tarihini bugüne kadar korumayı başarmış olması açısında çok güzel bir yer. Doğal ve sit alanları ile koruma altına alınmış, turizm açısından pek de gelişmemiş olduğu için doğası henüz bozulmamış. Sakin ve huzurlu.
#Foça'da Gezilecek YerlerSpil dağı Türkiye'nin en ünlü dağlarından biridir. Ege bölgesinde yer alan bir dağ olan Spil dağı yüksekliği ve dağ hakkında efsane de merak edilmektedir. Spil dağına ziyaret etmek isteyenler dağ hakkında araştırma yapmaktadırlar. Özellikle dağın kaç metre yükseklikte olduğu ve nerede olduğu hakkında bilgi edinmek istemektedirler. Peki, bu kadar merak edilen ve araştırılan Spil dağı nerede? Spil dağı yüksekliği (rakım) kaç metre? Spil dağı efsanesi hakkında bilgi nedir? Sizler için bu soruların cevaplarını derledik.
#Spil Dağı Nerede?Merhaba dostlar. Geçtiğimiz günlerde ailecek Afyon kaplıcalarına gitmeye karar verdik malum kış mevsiminde çok cazip bir tatil fikri oluyor kaplıcalar… Öncesine de kısa bir Eskişehir gezisi koyduk. Daha önce hiç görmediğimiz bir şehri keşfedecek olmanın heyecanıyla yola koyulduk. İstanbul’dan arabayla üç buçuk, dört saatte ulaştık bu güzel ve düzenli şehre…
#EskişehirGözlerimizin baktığı ama bizim asıl gördüğümüzü hiçbir fotoğraf makinesinin kaydedemeyeceği bir yere gitmek ister misiniz? Kralların yolundan gitmek, mitolojiden bir parça tatmak, yaşı 5 milyon yılı bulan gölü merakla seyre dalmak… Burası aldığınız her nefesin hakkını havasıyla şifa vererek ödeyen, Beyşehir’in sevdalısı, Torosların kıskanıp saklamaya çalıştığı Kızıldağ Milli Parkı… Bu güzeller güzeli Kızıldağ Milli Parkı’na gitmenin şimdi tam zamanı… İşte size Kızıldağ Milli Parkı gezi rehberi…
#Kızıldağ Milli ParkıBütçeniz ne olursa olsun, İstanbul'dan çok kopmadan taş çatlasa bir hafta içinde huzur barınızı yeşillendirecek enfes bir rotayla tazelenmeniz, şehrin gürültüsünden mehtabın ışığına uzanmanız mümkün. Motosikletimize atladık Pürenli Yaylası, Frig Vadisi, Salda ve Uludağ göller bölgesine uzandık. Peki yol boyunca neler yaşadık? İşte size en yeşil ve eğlenceli hafta sonu tatili rotası...
#Pürenli YaylasıÇoğu kişi göreni şaşkına çeviren Kapadokya bölgesine gitmiştir de güzellikte ondan aşağı kalmayan Frig Vadisi’ni tanımaz. Dokunduğunu altına çevirmesiyle ve eşek kulaklarıyla ünlü Frigya Kralı Midas’ın kayıp medeniyetine ait o muhteşem eserler ağırlıklı olarak Afyon, Kütahya ve Eskişehir’de. Sonbahar ve bu coğrafyada uzun keşif gezilerine çıkmak için ideal dönem.
#MilasAdı ‘Open Library / Açık Kütüphane.’ Siteye son girdiğimizde kayıtlarında tam 20 milyon kitap vardı. Bu yazı yayımlanana kadar birkaç bin daha artacağına kesin gözüyle bakabalirsiniz. Türkçe dahil neredeyse bütün dillerde kitap mevcut. Üstelik öyle üyelik filan da yok, adı üzerinde işte ‘Açık Kütüphane...’
Eskişehir, bozkırın ortasında son 10 yılda yeşeren bir aşk şehri. Gören herkes, buradan bahsederken “tıpkı küçük bir Avrupa şehri gibi” demekten kendini alamıyor. Gerçekten de Paris ile Venedik’ten izler taşıyor. En çevreci ulaşım taşıtlarından biri olan trenle gidilebilen sayılı yerlerden. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Afyon ve Kütahya’dan trenle ulaşmak mümkün. Porsuk Çayı şehri bir nehir ortadan bölüyor ve her yerde ışıklandırılmış köprüler var. Sokakta yaşlı birini bulmak, samanlıkta iğne bulmaktan zor. Kafeler, barlar, restoranlar cıvıl cıvıl. Ama olur da gitmeye niyetlenirseniz, dikkat! Ya sevgilinizle veya eşinizle, ya da yalnızlığınızı hissetmeyeceğiniz kalabalık bir arkadaş grubuyla gidin. Öğrenci yoğunluğundan mıdır, şehrin romantik havasından mıdır bilinmez; Eskişehir el ele tutuşan çiftlerle dolu.
Ebru Ulufer (40) Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun. Uzun süre yurtdışında yöneticilik yaptıktan sonra tası tarağı toplayıp Türkiye’ye döndü. Özlemini duyduğu gezilerine başladı. Sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da pek çok yere ayak bastı. Şu anda Ege’de gezisini sürdürüyor. Ayvalık’tan telefonla Jamaika gezisini anlatırken “Muhteşem plajıyla dikkat çeken Negril’e tamamen tesadüf eseri gittim. Önce, güvenli bir şehir olmadığını düşündüm. Mutlu ayrıldım” diyor.
Avustralya kökenli Lonely Planet, dünyanın en itibarlı gezi rehber kitaplarını hazırlar. Gezginlerin en büyük bilgi kaynağı olan bu kitapların Türkiye için yazılmışı en güncel ve detaylı bilgilerle donatılmış olup, bu satırların yazarı tarafından yıllardır kullanılır. İngiliz Pat Yale ise bu kitabın yazarıdır ve yıllardır Göreme’de yaşar.
Binlerce yıldır, önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan başkent Ankara, genellikle turistik bir gezi için gelmez aklımıza. Oysa Cumhuriyet tarihinin önemli eserleri, camileri, kale içindeki tarihi evleri, eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri, birbirinden popüler restoranları, parkları ve alışveriş merkezleriyle hiç de turistik açıdan hayal kırıklığı yaratacak bir şehir değil. Ayrıca çevresindeki ören yerleri Hattuşaş, Yazılıkaya, Alacahöyük ve Gordion’la da oldukça turist çekiyor. Şehre yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Beypazarı ise son zamanlarda yaptığı atakla gezginlerin yeni duraklarından bir olmaya aday. Yani Ankara sadece siyasetin ve diplomasinin merkezi değil, ona meraklı bir turist gözüyle de bakabilirsiniz.
Ben çocukken, anneannem, "Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede yaşamak kadar büyük bir nimet yoktur" derdi. Kışın soğuğundan hazzetmediğim, tek mevsime endeksli ülkelerden habersiz olduğum yıllarda bunu hiç anlamazdım. Yazın veya kışın diktatörlüğünden kurtulamayan coğrafyaları görünce anladım Türkiye’nin kıymetini.
Sümerli bir kadın tarafından tesadüfen keşfedilen biranın öyküsü, Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Eren tarafından ‘Geçmişten Günümüze Anadolu’da Bira’ isimli kitapta topladı. Kitapta, biranın Hititliler zamanında ekmekle beraber halkın en önemli besini olduğu, ilahlara sunulduğu bilgileri de yer alıyor.
Dünyada doğal kaynaklara dönmek, doğal besinlerle beslenmek ve hastalıkları da doğal yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak, son yılların yeni trendi. Dolayısıyla kaplıca, termal ve SPA merkezleri giderek daha fazla ilgi görüyor; bu Türkiye için bir yandan bir turizm potansiyeli oluşturuyor.